Häiden koristelu - mitä, miten ja milloin?

Häiden koristelu - mitä, miten ja milloin?

Häät ovat juhlista persoonallisimmat ja niiden tulisi kuvastaa hääparia. Hääjuhla on kaunis teidän näköisenne tapahtuma, joka maistuu, kuulostaa, tuntuu ja näyttää teiltä.

Mutta miten häiden koristelu tulisi tehdä? Miten luodaan hääjuhlasta persoonalliset ja kauniit? Mihin asioihin tulee kiinnittää huomiota, kun suunnitellaan visuaalista ilmettä?

Jollei sinulla ole valmista mielikuvaa täydellisistä teidän näköisistä häistä, joista olet haaveillut pikkutytöstä saakka, lähesty juhlan ilmettä oman tyylisi ja makusi kautta. Älä luule, että häittenne tulisi näyttää siltä, mitä on totuttu näkemään.

Värikartta aina mukana

Valitse värikartta, jossa on useampia yhteensopivia värisävyjä! On parempi olla tyytymättä vain yhteen pääväriin ja noudattaa orjallisesti sitä. Värikartassa voi olla esimerkiksi pääväri/-värit, joita tukemaan valitaan lisävärejä, tai jos värimaailma on neutraalimpi, ns. aksenttivärejä.

Sekoitus yhteensopivia värejä luo juhlatilasta tasapainoisen ja harmonisen. Esimerkiksi: vihreät sävyt yhdistettynä ruskeaan ja neutraaleihin sävyihin, violetti yhdistettynä pehmeään oranssiin ja persikan sävyihin, neutraalit sävyt yhdistettynä voimakkaisiin väreihin kuten neonväreihin tai tummiin, vahvoihin väreihin.

Tulosta valitsemasi värikartta ja kanna sitä mukanasi. Näin voit ostaa heräteostoksia hääsomisteisiin milloin tahansa ja pitää huolen, että ne sointuvat valitsemiinne väreihin. On hyvä jakaa värikartta myös tapahtumatilaan, cateringille ja floristille.

Häiden koristelu - mitä, miten ja milloin?

Pidä mielessä vuodenaika, jolloin häänne järjestetään. Keväthäät voivat poiketa suuresti syyshäistä, vaikkakin värikartta olisi samanlainen. Tarkista, mitkä kukat ovat saatavilla ko. vuodenaikana. Mieti myös muita somistusmateriaaleja sekä tunnelmaa, jotka sopivat vuodenaikaan. 

Samat värit voivat olla murrettuja syyshäissä, mutta kirkkaampia keväthäissä. Vuodenaika ilmenee pöytäsomisteissa kukista, mutta voit elävöittää pöytää esimerkiksi vuodenaikaan ja kukkiin sopivilla hedelmillä ja kasviksilla luoden niistä kauniita asetelmia. Syksyisiä häitä voi esimerkiksi piristää kukka-asetelmilla, joihin on yhdistetty minikurpitsoja.

Tee-se-itse-häät

Jos olet käsityöihmisiä, tutki internetistä ohjeita hääsomistuksiin ja somisteiden valmistamiseen. Internet on täynnä mitä mielenkiintoisimpia tee-se-itse -ohjeita, jotka saavat hääjuhlanne näyttämään ihanilta! Ohjeita löytyy kutsuista kukkasomisteisiin ja kaikkea siltä väliltä.

Somisteiden ja kukkien ei tarvitse olla kalliita tai valmiiksi ostettuja.  Mene luontoon, kerää kauniita kukkia sekä oksia ja käsittele niitä luodaksesi persoonallisia somisteita. Yhdistä kalliimpia kukkia luonnosta poimittujen materiaalien kanssa tai käytä luonnon antimia yksistään.

Häiden koristelu - mitä, miten ja milloin?

Kaikkien näiden ideoiden ja inspiraation vallassa valinnat ja aika tulevat yleensä vastaan. Onkin tärkeää suunnitella aikataulu tarkasti. Valmistaudu somistusurakkaan hyvin ja aloita materiaalien hankinta ja palveluiden kontaktointi tarpeeksi ajoissa. Hääjuhlien alla sinun ei tulisi työskennellä pitkiä öitä valmistaen somisteita, vaan keskittyä häähumusta nauttimiseen. Pyydä avuksi kaasoa, morsiusneitoja ja ystäviä ja valmistelkaa juhlanne hyvissä ajoin, yhdessä.

Yksi tyyli, yksi juhla

Jos sinulla on suuri määrä koristeita, aikatauluta itse juhlatilan somistaminen hyvin, sillä suurin työ tehdään juuri stailaamisessa. Vaikkakin somisteet olisivat kauniita, voi itse somistaminen ja stailaus mennä vikaan. Mikäli ystävät tai esimerkiksi cateringyritys somistaa tilan, tee valmis somistuskartta. Sen tulee olla selkeä, jotta auttavien käsien on helppo toteuttaa visiosi. Muista, että somisteet voivat roikkua katosta (tarkista tila ennen roikkuvien somisteiden hankintaa/valmistusta), olla buffet-, jälkiruoka-, tai ruokailupöydillä sekä sisääntulossa.

Juhlapaikan lisäksi voidaan mahdollisesti somistaa kirkko/seremoniapaikka. Pidä kuitenkin huoli siitä, että tyyli pysyy samana kaikissa tapahtumatiloissa. Häiden ilmeen tulisikin näkyä jo kutsussa, joka antaa osviittaa häiden formaalisuudesta ja tyylistä. On hyvä pitää kiinni valitsemastanne ilmeestä kutsuista kiitoskortteihin saakka. Muista, että yksityiskohdat ratkaisevat.

Somistamalla ja personoimalla erilaisia yksityiskohtia juhlasta saadaan uniikki ja lämmin. Esimerkiksi vieraskirjan yhteyteen pöydälle voi tuoda teille tärkeitä esineitä ja kuvia, jotka sopivat häiden tunnelmaan. Pieniä somistuselementtejä voi olla WC-tiloissa ja keskitetysti ympäri juhlatilaa. Juhlan graafiset materiaalit (mm. pöytäkortit, menu- ja ohjelmakortit) ovat iso osa koko juhlan visuaalista ilmettä, eikä niiden merkitystä kokonaisuuden kannalta tulisi aliarvioida. 

Häiden koristelu - mitä, miten ja milloin?

Ammattiapua

Jos olette vuokranneet juhlatilan vain hääpäiväksi (ellei ystävät tai perhe uhraa hääjuhlan päivää), kuka somistaa sen ja pitää huolen, että kaikki näyttää täydelliseltä? Oletteko valmiita maksamaan extrapävän tilan somistamisesta?
 
Vai onko teillä edes halua, energiaa ja aikaa käyttää häittenne aatto juhlatilan somistamiseen? Somisteiden purku ja tilan siivous hoituu yleensä seuraavana päivänä ja siihen on yleensä hyvä pyytää ystävien ja perheen apua.

Pyydä ammattilaiselta apua juhlatilan visuaalisen ilmeen suunnitteluun, stailaukseen ja somistamiseen sekä purkuun, mikäli olet epävarma niiden suhteen.  Ammattilaisen käsissä hääjuhlasta tulee vähemmän stressaava ja varmasti kaunis.

Olkaa tyyliuskollisia ja minimalistisena pariskunta panostakaa eniten teille tärkeimpään osaan häissä. Mikäli häiden runsaampi somistaminen ja koristaminen on teille tärkeää, panostakaa siihen aikaa ja rahaa. Kaikki parit ansaitsevat unelmiensa häät.

Onnea ja inspiraatiota häidenne suunnitteluun!
 
Teksti visualistit Michaela Egger ja Lotta Norokytö / HeyLook

 

Jaa juttu