Häät-lehden hiilijalanjälki on hyvitetty lukijoiden puolesta

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Häät-lehden hiilijalanjälki on hyvitetty

Häät-lehti on hyvittänyt lehden painamisesta ja paperimateriaaleista aiheutuvan hiilijalanjäljen lukijoidensa puolesta, jotta he saavat nauttia kauniista painetusta lehdestä hyvillä mielin ilman ilmastohäpeää. Katso tarkemmat numerot kompensoinnista artikkelin alaosasta.

Häät-lehti 1/2020 tammikuussa 2020 on hiilineutraali

– Päätös kasvihuonekaasupäästöjen hyvittämisestä on minulle henkilökohtaisesti hyvin merkityksellinen, Häät-lehden päätoimittaja ja yrittäjä Sari Yli-Salomäki kertoo.

– Olen erittäin iloinen ja ylpeä siitä, että Häät-lehden lukijat saavat 2020-luvulla nauttia kauniista ja sisältörikkaasta Häät-lehdestä ilman ilmastoahdistusta nyt kun se on hiilineutraali painotuote. Toivon ja uskon, että myös muut lehtikustantajat ja hääalalla toimivat yritykset alkavat kantaa ympäristövastuuta ja lähtevät mukaan ilmastotalkoisiin nopeasti.

– Vastuullisuus ja ympäristövaikutusten minimointi ovat tärkeitä nyt tänään, ei vasta huomenna.

Lukijat tervehtivät kompensointiuutista riemulla

– Ihan superhieno juttu! Tuli tosi hyvä fiilis ja ylpeä olo. Toivottavasti Häät-lehti on tässäkin asiassa edelläkävijä ja pian tuo on kaikissa lehdissä! hehkuttaa Syysmorsian 2019 -blogia kirjoittava Janni.

– Upeaa että Häät-lehden tiimi teki tämän oma-aloitteisesti! Vastuullisuus puhuttelee ja koskettaa tässä ajassa myös lukijoita, tiivistää Jasmiina Häähumussa-blogin takaa.

– On tärkeää olla suunnannäyttäjä näissä asioissa! Jonkun pitää aloittaa, jotta muut voivat seurata perässä, pohtii Sanna, joka kirjoittaa Metallipäät Menee Naimisiin -blogia.

Kaikki yllämainitut blogit kuuluvat Häät-blogiyhteisöön.

Halutessaan lukija voi myös valita sen vaihtoehdon, että lukee Häät-lehtensä Issuu.comista löytyvänä sähköisenä Häät-näköislehtenä, jos kokee että se on parempi vaihtoehto ympäristökuormituksen leikkaamiseen. Häät-lehti on ilmestynyt sähköisenä rinnakkaisversiona jo vuodesta 2014 lähtien. 

Kiitos että teit vastuullisen valinnan

Häät-lehti painetaan Joensuussa sijaitsevassa PunaMustassa, joka kehittää toimintaansa aktiivisesti ja systemaattisesti ympäristöystävällisempään suuntaan sertifioitujen ISO 9001 ja 14001 -järjestelmien mukaisesti. Punamusta päätti sitoutua vähentämään hiilijalanjälkeään 20 prosenttia vuoteen 2025 mennessä, mutta saavutti tämän tavoitteen jo alkuvuodesta 2020. Työ hiilijalanjäljen pienentämiseksi kuitenkin jatkuu.

Häät-lehteen valituille papereille on myönnetty Joutsenmerkin ja PEFC-merkin käyttöoikeus. Joutsenmerkki kertoo siitä, että paperin valmistus täyttää tiukat kemikaali-, energia- ja tuotantovaatimukset. PEFC-merkki puolestaan takaa sen, että paperin puukuidun raaka-aine on peräisin kestävän kehityksen mukaisesti hoidetuista metsistä, jotka toimivat myös tehokkaina hiilinieluina.

Lisäksi Häät-lehdelle ja Häät.fille on myönnetty myös Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-merkki, joka kertoo tuotteen ja palvelun korkeasta kotimaisuusasteesta sekä vastuullisuudesta.

Muita Häät-brändille ja sen tekijöille tärkeitä arvoja ovat muun muassa valinnan vapaus ja tasa-arvo. Näiden peruskivien varaan Häät-brändiä on yhdessä rakennettu jo 30 vuotta. Lue lisää arvoista täällä

Häät-lehti - vastuullisuus ja Avainlippu

Hiilijalanjäljen kompensointi vuonna 2020

Häät-lehden numeron 1/2020 tuotannosta eli raaka-aineista, painamisesta ja rahdista koostuva hiilijalanjälki oli 13.110 kg CO2e painoalan standardeihin perustuvalla ClimateCalc-menetelmällä laskettuna.

Häät-media osti kasvihuonekaasupäästöjen kompensointia uudelleenmetsittämällä Puuni Oy:ltä yhteensä 40.000 kg CO2e maksamalla 1240 euron kertasuorituksen vuoden 2019 lopussa. Numeron 1/2020 painoksen aiheuttaman 13.110 kg CO2e:n kompensoitiin tästä kohdistui noin 406 euroa ja loppu jää kompensoimaan vuoden toista numeroa ja Häät-median toiminnan aiheuttamia muita päästöjä kuten energiaa ja työmatkoja vuonna 2020. Hiilinielu toteutettiin keväällä 2020 istuttamalla lehtikuusta ja rauduskoivua Mikkelin Suonsaareen luonnon monimuotoisuuden huomioiden.

Tiesitkö että yhden Häät-lehden painoksen aiheuttama kuormitus vastaa suunnilleen yhden suomalaisen vuosittaisia päästöjä (noin 10 300 kg CO2e Sitran mukaan).

Hiilijalanjäljen kompensointi alkaen vuodesta 2021

Vuodesta 2021 alkaen kompensaatio toteutetaan yhteistyössä PunaMustan kanssa, jonka Joensuussa sijaitsevassa yksikössä Häät-lehti painetaan. Tällöin Häät-lehteä julkaiseva Editus Oy maksaa lehden normaalin painohinnan lisäksi 1,45 prosentin korvauksen hiilijalanjäljen kompensoinnista. PunaMusta suorittaa kompensoinnin Verified Carbon Standard (VCS) -sertifioidun ilmastoprojektin kautta täysimääräisesti, ja kokonaisuutta valvoo puolueeton kolmas osapuoli. Lue lisää PunaMustan hiilineutraaleista painotuotteista täällä.

Muokattu: 3.1.2023