Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Häät-lehden hiilijalanjälki on hyvitetty

Häät-lehti on hyvittänyt lehden painamisesta ja paperimateriaaleista aiheutuvan hiilijalanjäljen lukijoidensa puolesta, jotta he saavat nauttia kauniista painetusta lehdestä hyvillä mielin ilman ilmastohäpeää. Katso tarkemmat numerot kompensoinnista artikkelin alaosasta.

Häät-lehti 1/2020 tammikuussa 2020 on hiilineutraali

– Päätös kasvihuonekaasupäästöjen hyvittämisestä on minulle henkilökohtaisesti hyvin merkityksellinen, Häät-lehden päätoimittaja ja yrittäjä Sari Yli-Salomäki kertoo.

– Olen erittäin iloinen ja ylpeä siitä, että Häät-lehden lukijat saavat 2020-luvulla nauttia kauniista ja sisältörikkaasta Häät-lehdestä ilman ilmastoahdistusta nyt kun se on hiilineutraali painotuote. Toivon ja uskon, että myös muut lehtikustantajat ja hääalalla toimivat yritykset alkavat kantaa ympäristövastuuta ja lähtevät mukaan ilmastotalkoisiin nopeasti.

– Vastuullisuus ja ympäristövaikutusten minimointi ovat tärkeitä nyt tänään, ei vasta huomenna.

Lukijat tervehtivät kompensointiuutista riemulla

– Ihan superhieno juttu! Tuli tosi hyvä fiilis ja ylpeä olo. Toivottavasti Häät-lehti on tässäkin asiassa edelläkävijä ja pian tuo on kaikissa lehdissä! hehkuttaa Syysmorsian 2019 -blogia kirjoittava Janni.

– Upeaa että Häät-lehden tiimi teki tämän oma-aloitteisesti! Vastuullisuus puhuttelee ja koskettaa tässä ajassa myös lukijoita, tiivistää Jasmiina Häähumussa-blogin takaa.

– On tärkeää olla suunnannäyttäjä näissä asioissa! Jonkun pitää aloittaa, jotta muut voivat seurata perässä, pohtii Sanna, joka kirjoittaa Metallipäät Menee Naimisiin -blogia.

Kaikki yllämainitut blogit kuuluvat Häät-blogiyhteisöön.

Halutessaan lukija voi myös valita sen vaihtoehdon, että lukee Häät-lehtensä Issuu.comista löytyvänä sähköisenä Häät-näköislehtenä, jos kokee että se on parempi vaihtoehto ympäristökuormituksen leikkaamiseen. Häät-lehti on ilmestynyt sähköisenä rinnakkaisversiona jo vuodesta 2014 lähtien. 

Kiitos että teit vastuullisen valinnan

Häät-lehteen valituille papereille on myönnetty Joutsenmerkin ja PEFC-merkin käyttöoikeus. Joutsenmerkki kertoo siitä, että paperin valmistus täyttää tiukat kemikaali-, energia- ja tuotantovaatimukset. PEFC-merkki puolestaan takaa sen, että paperin puukuidun raaka-aine on peräisin kestävän kehityksen mukaisesti hoidetuista metsistä, jotka toimivat myös tehokkaina hiilinieluina.

Lisäksi Häät-lehdelle ja Häät.fille on myönnetty myös Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-merkki, joka kertoo tuotteen ja palvelun korkeasta kotimaisuusasteesta sekä vastuullisuudesta.

Muita Häät-brändille ja sen tekijöille tärkeitä arvoja ovat muun muassa valinnan vapaus ja tasa-arvo. Näiden peruskivien varaan Häät-brändiä on yhdessä rakennettu jo 30 vuotta. Lue lisää arvoista täällä

Hiilijalanjäljen kompensointi vuonna 2020

Häät-lehden numeron 1/2020 tuotannosta eli raaka-aineista, painamisesta ja rahdista koostuva hiilijalanjälki oli 13.110 kg CO2e painoalan standardeihin perustuvalla ClimateCalc-menetelmällä laskettuna.

Häät-media osti kasvihuonekaasupäästöjen kompensointia uudelleenmetsittämällä Puuni Oy:ltä yhteensä 40.000 kg CO2e maksamalla 1240 euron kertasuorituksen vuoden 2019 lopussa. Numeron 1/2020 painoksen aiheuttaman 13.110 kg CO2e:n kompensoitiin tästä kohdistui noin 406 euroa ja loppu jää kompensoimaan vuoden toista numeroa ja Häät-median toiminnan aiheuttamia muita päästöjä kuten energiaa ja työmatkoja vuonna 2020. Hiilinielu toteutettiin keväällä 2020 istuttamalla lehtikuusta ja rauduskoivua Mikkelin Suonsaareen luonnon monimuotoisuuden huomioiden.

Tiesitkö että yhden Häät-lehden painoksen aiheuttama kuormitus vastaa suunnilleen yhden suomalaisen vuosittaisia päästöjä (noin 10 300 kg CO2e Sitran mukaan).

Hiilijalanjäljen kompensointi alkaen vuodesta 2021

Vuodesta 2021 alkaen kompensaatio toteutetaan yhteistyössä PunaMustan kanssa, jonka Joensuussa sijaitsevassa yksikössä Häät-lehti painetaan. Tällöin Häät-lehteä julkaiseva Editus Oy maksaa lehden normaalin painohinnan lisäksi 1,45 prosentin korvauksen hiilijalanjäljen kompensoinnista. PunaMusta suorittaa kompensoinnin Verified Carbon Standard (VCS) -sertifioidun ilmastoprojektin kautta täysimääräisesti, ja kokonaisuutta valvoo puolueeton kolmas osapuoli. 

Hiilijalanjäljen kompensointi syksyllä 2024

Lokakuussa 2024 ilmestynyt Häät-lehti 2/2024 painettiin Helsingistä katsottuna lähimmässä aikakauslehtipainossa Printallissa Virossa. Myös hiilijalanjäljen kompensointi toteutetaan yhteistyössä painotalon kanssa siten, että Häät-lehteä julkaiseva Editus Oy maksaa lehden normaalin painohinnan lisäksi korvauksen (16 euroa per 1000 kg CO2 eq total emission, Certificate number CC-000118/EE) hiilijalanjäljen kompensoinnista Printallille, joka edelleen suorittaa kompensoinniin Climate Calc -ohjelman kautta täysimääräisesti huomioiden materiaaleista, painamisesta ja kuljetuksesta aiheutuvat päästöt,

 

Muokattu: 1.10.2024

Mainos

Kestävä rakkaus, kestävä sormus – tiedätkö, mitä sormuksesi taustalla oikeasti tapahtuu?

Timanttien vastuullisuus nostetaan kasvavassa määrin puheeksi kihla- tai vihkisormuksia hankittaeassa. Timanttia ostaessa kuluttaja on harmillisen usein vajavaisen tiedon varassa, jolloin synteettisten laboratoriotimanttien sekä luonnontimanttien tarina voi poiketa todellisuudesta. Kertakäyttökulttuuria vältetäänkin parhaiten hankkimalla laadukas ja kestävä sormus, jonka tarinalla ja taustalla on merkitystä.

Kultaseppä Kulmalan timanttisormus timantit botswanasta
Kultaseppä Kulmalan suunnitteleman ja valmistaman platinasormuksen keskellä on botswanalainen timantti.

Luonnontimantti voi olla vastuullinen valinta – kun tiedät mistä etsiä

Tänä päivänä on täysin mahdollista hankkia konfliktivapaa ja eettinen luonnontimantti, kun timantin hankkii luotettavalta ja vastuulliselta korualan ammattilaiselta.

Suomessa aloitettiin vastuullisten luonnontimanttien ohjelma, kun ryhmä kotimaisia jalokivikorujen valmistajia kokoontui keskustelemaan timanttien eettisyydestä, alan kehittämisestä ja luottamuksesta. Timanttikorun hankinnan tulee aina perustua luottamukseen ja myyjän asiantuntemukseen.

Vastuullisten luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset tarjoavat luotettavaa tietoa timanttien alkuperästä ja lupaavat omalla toiminnallaan kehittää alan vastuullisuutta. Korujen vastuullisuus tarkoittaa myös laatua, muokattavuutta ja kierrätettävyyttä. 

Ohjelmaan sitoutuneet suomalaiset koruvalmistajat – 
Kultaseppä Kulmala, Atelier Torbjörn Tillander, Kultaseppämestari Tarkkanen ja Olli Johan Lindroos  – lupaavat omalta osaltaan kehittää alaa vastuullisempaan ja läpinäkyvämpään suuntaan.

Tutustu vastuullisuusohjelman allekirjoittaneisiin yrityksiin

Kultaseppä Kulmala

Helsinki ja Uusimaa

Sormukset ja korut

Kultaseppä Kulmala on erikoistunut vaativaan kultasepäntyöhön. Kulmalalta voit kysyä mitä vaan korujen suunnitteluun, valmistukseen ja vastuullisiin materiaalivalintoihin liittyen.

Kultaseppämestari Tarkkanen

Helsinki ja Uusimaa

Sormukset ja korut

Kultaseppä Tarkkasella luomme yhdessä juuri sinulle suunnitellun ja Helsingin Arabianrannan ateljeessa valmistetun unelmien korun. Upeaa kotimaista käsityötä uniikissa ympäristössä vuodesta 1955.

Olli Johan Lindroos

Helsinki ja Uusimaa

Sormukset ja korut

OJL Originals koru on valinta Sinulle, poikkeuksellisuuden ihailijalle joka arvostat kauneutta puhtaimmillaan.

Kultaseppämestari Tarkkasen timanttisormus namibialainen timantti
Kultaseppämestari Tarkkasen valmistama sormus namibialaisella timantilla. Timantin on hionut namibialainen kivenhioja Simion Linda Nghiimbihafo.

Luonnontimanttien eettisyydestä, ekologisuudesta ja yhteiskunnallisesta vastuusta

Timantit ovat merkittävä elinkeino monelle Afrikan maalle, työllistäen ja vahvistaen maan ekonomista asemaa. Botswana, joka on tällä hetkellä yksi suurimmista luonnontimanttien tuottajamaista, on luonnonvarojensa ansiosta onnistunut kasvattamaan bruttokansantuotettaan ja siten kehittämään maansa hyvinvointia.

Luonnontimanttien markkinoita hallitsevat yritykset kehittävät jatkuvasti toimintatapojaan vastuullisemmaksi – niin ekologisesti kuin eettisesti. Toimijat, joilta vastuulliseen luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset hankkivat luonnontimanttinsa, tekevät jatkuvasti töitä hiilijalanjäljen minimoimiseksi, raakakivien tuottajavaltioiden infrastuktuurin kehittämiseksi ja työntekijöiden hyvinvoinnin lisäämiseksi.

“Our diamonds are not just gems; they are the foundation upon which the hope and promise of our economies have been built. They are the engine through which our aspirations for greater wealth, more diversified economies, the development of people and a more fair and equitable future can be realised.” 

Hon Lefoko Maxwell Moagi | Minister of Minerals and Energy for the Government of the Republic of Botswana.

timantti-helmisormus Torbjörn Tillander

Kuva Mikael Petterson

Atelier Torbjörn Tillanderin helmisormuksessa on botswanalainen timantti.

Synteettisten timanttien valmistus

Yleisesti puhutaan laboratoriotimanteista, mutta täsmällisempi nimitys on laboratoriokasvatettu synteettinen timantti. Timanttitehtaita rakentuu suuren kysynnän ohjaamana ympäri maailmaa, eniten Kiinaan ja Intiaan, missä synteettisten timanttien valmistamiseen käytettävä energia tuotetaan pääasiassa kivihiilellä. 

Toistaiseksi vain pieni määrä tehtaita toimii uusiutuvan energian voimin. Lisäksi synteettisten timanttien tuotantolaitteiden valmistuksessa käytetään kaivosteollisuuden tuottamia metalleja. Tämän hetken tietoon nojaten, ei voida yleisesti sanoa synteettisen timantin olevan luonnontimanttia ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Eroja on niin tehtaissa kuin kaivoksissakin, joten mitä paremmin raakakiven alkuperä tai tuotantotapa on tiedossa, sitä paremmin voi seurata timantin ympäristökuormitusta ja hiilijalanjälkeä.

Synteettisten timanttien suuri tuotantomäärä on johtanut niiden rajuun arvonlaskuun. Esimerkkinä 1,5 karaatin synteettisen timanttin arvo on laskenut alle kymmenessä vuodessa 83 %. Arvo tulee jatkaamaan laskuaan tuotannon yhä lisääntyessä.

Olli Johan Lindroos OJL-timanttisormus kanadan timantilla
OJL Originals Lumi-sormuksen keskellä on kahden karaatin painoinen timantti Diavikin kaivokselta Kanadasta.

Timanttien merkitys ja viehätys

Timanttien lumous on kautta historian perustunut kauneuteen, aitouteen ja harvinaisuuteen. Timanttien arvo, kauneus sekä miljardien vuosien aikana luonnossa kehittynyt ainutlaatuinen kovuus on yhdistetty ikuisuuteen ja täydellisyyteen.

Arvokoruissa käytettävien materiaalien arvo perustuu harvinaisuuteen. Korujen arvo perustuu myös tarkkaan, perinteitä kunnioittavaa käsityöhön ja ajattomaan muotoiluun. Arvokorusta voi puhua sijoituksena, joka samalla tukee käsityöperinteen jatkumista ja kotimaista työtä.

Terminologia ja luotettavuus

Kultasepänala perustuu luottamukseen. Synteettiset jalokivet täytyy erottaa luonnonkivistä, minkä vuoksi termit eivät saa olla kaupallisia, vaan gemmologisia.

Timanttien markkinoinnin tulisi pohjata oikeellisuuteen, mikä harmillisen usein unohtuu synteettisten jalokivien markkinoinnissa, kun puhutaan ekologisesta laboratoriotimantista.

Täysin ekologisia timantteja ei ole olemassa, mutta koska ekologiset ja eettiset asiat koetaan tärkeiksi, kehittyy ala suurin harppauksin. Alalla tarvitaan keskustelua ja lupauksia, joiden avulla voi vaikuttaa niin korun valmistajana kuin kuluttajana.

Vastuullisten luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet toimijat tarjoavat tutkittua ja luotettavaa tietoa timanttien alkuperästä

Kultaseppä Kulmala Oy

Atelier Torbjörn Tillander Oy

Tarkkanen Oy

Olli Johan Lindroos Jewellery

Timanttiala Oy

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ.