Hääjuhla, jossa lapsetkin voivat nauttia

Häät - lastenleikkiä!

Oletko järjestämässä häitä, joissa on lapsiakin vieraana? Riikka järjesti lapsiystävälliset häät Vaasassa kesällä 2016, tässä hänen vinkkinsä, kuinka lapset otetaan huomioon jo hääjuhlaa suunnitellessa.

– Ihmistaimet tarvitsevat hoivaa ja huomioita, myös juhlissa. Ja jotta vanhemmatkin voisivat hetken hengähtää, ja keskittyä juhlaan, on hyvä miettiä millä tavoin juhliin saadaan järjestettyä kaikkien osapuolten etuja parhaiten palvelevat olosuhteet.

Häät - lastenleikkiä!

Perusasioista on hyvä aloittaa. Kaikki lapset tarvitsevat tietenkin ruokaa, riittävästi tekemistä ja mieluusti myös mahdollisuuden levätä.

Ruokailu

Onko häissä tarjolla myös lapsille sopivaa ruokaa? Joistakin voi tuntua turhalta miettiä tätä ("jos ei kelpaa niin olkoon syömättä"), mutta nälkäinen lapsi on kiukkuinen lapsi.

Ruokaan panostaminen ei ole kovin vaikeaa, ja usein buffeteissa onkin jokin lapsille maittava vaihtoehto kuten lihapullat tai kalaa. Ruuan ei tarvitse olla erikoista, päinvastoin, sillä lapset pitävät useimmiten yksinkertaisesta, tutusta ruuasta. Alle 1-vuotiailla on yleensä omat eväät mukana.

6 kk – 2-vuotialle lapsille olisi hyvä varata syöttötuolit. Pienet lapset tarvitsevat aikuisen apua syödessään, ja onkin hyvä sijoittaa vanhempiensa viereen istumaan, mutta isommille voi harkita vaikka omaa lastenpöytää. Pieniä lapsia varten kannattaa tietenkin kattaa pieniä lusikoita ja haarukoita.

Puuhaa

Monissa juhlapaikoissa on mahdollisuus erottaa jokin tila lasten käyttöön eli leikkihuoneeksi. Tilaan voi varata viihdykkeitä oman maun mukaan.

Jos itsellä ei ole lapsia, joku ”lapsellinen” ystävä varmasti lainaa mielellään kirjoja, leluja tai elokuvia (mikäli niitä mahdollisuus katsella) lasten iloksi.

Tavaraa voi myös metsästää kirppareilta, etenkin lastenkirpputorit myyvät monesti lähes koskematonta tavaraa halpaan hintaan. Helppoja ja edullisia ovat piirustusvälineet ja yksinkertaiset palapelit.

Piha-aluetta kannattaa ehdottomasti hyödyntää ja kehittää lapsille leikkejä, joissa jännityksen (ja karkkibuffetin!) aiheuttama energia saadaan purettua.

Aivan ehdottomasti kannattaa harkita lastenhoitajan tai leikittäjän palkkaamista. Esimerkiksi MLL:n kautta järjestyy koulutettua apua hyvin kohtuullista korvausta vastaan.

Häät - lastenleikkiä!

Lepoa

Pienet lapset väsähtävät helposti, ja etteivät juhlat loppuisi vanhemmiltakin lyhyeen, on hyvä miettiä pystyisikö juhlapaikalta varaamaan jonkin sopen lepäämistä varten.

Vauvojen matkasänky, säkkituoli tai pari ja kenties tuoli imettäville äideille olisivat jo luksusta. Aivan pienillä on toki lähes aina vaunut/rattaat matkassa mukana, joten torkut onnistunevat joka tapauksessa.

Mutta voihan niille säkkituoleille nukuttaa sitten vaikka ne sulhasen väsyneet kaverit!

Jaa juttu