Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Persoonallisimmat vihkiseremoniat ottavat myös häävieraat mukaan

Teidän häihin jotain ihan muuta? Halutessanne voitte ideoida hääjuhlasta aivan erilaisen, esimerkiksi yhteisöllisen seremonian, jossa vieraat osallistetaan mukaan vihkiparin siunaamiseen tai avioliitto-onnen toivottamiseen!

Kirjailijana ja puhujana tunnettu Mike Pohjola on toiminut useamman kerran seremoniallisena vihkijänä ja rituaalisuunnittelijana häissä, joissa kaivataan perinteisen seremonian tilalle jotain omannäköistä.

– On tärkeää, että seremonia kytkeytyy hääjuhlan teemoihin. Silloin se toimii osana isompaa tarinaa eikä jää irralliseksi. Vanhoista rituaaleista ja uskonnoista voi ottaa inspiraatiota oman seremonian suunnitteluun. 

kalevalainen hääseremonia Mike ja Elina Pohjolan häät

Kuva Kuvakorpela

Pohjoisen mystiikkaa

Mike ja Elina Pohjolan omissa häissä näkyivät Kalevala sekä vanhat suomalaiset tavat ja uskomukset. Juhlat alkoivat alkumaljoilla, alkupaloilla, leikeillä ja puheilla. Nämä johtivat vihkimiseen, jonka jälkeen päivä jatkui kakun, runonlaulun ja tanssien muodossa.

Vihkiseremonian alussa vieraat jaettiin kahteen osaan, joista osa nousi sulhasen mukana linnavuoren huipulle, ja osa jäi morsiamen kanssa kukkulan juurelle.

– Elinan kanssa olivat itkijänaiset. Tämä pohjautui uskomukseen, jossa morsiamen liikuttaminen ja itkettäminen ennen vihkimistä takasi onnellisen avioelämän.

Samaan aikaan Mikeä valmisteltiin tulevaan liittoon neuvoilla ja ohjeilla. Kun itketetty morsian seurueineen nousi kukkulaa pitkin ylös, sulhasen seurue muodosti heille kunniakujan. Pari saatettiin yhteen, ja vieraat kerääntyivät heidän ympärille kuuntelemaan vihkijän puhetta. Pahat henget ajettiin pois kilkuttelemalla lusikoita.

Massi ja David erilainen vihkiseremonia Tanskassa

Kuva Kamilla Regel Poulsen

Kahden maan kansalaiset

Massin ja Davidin seremonia korosti kahden kansalaisuuden, suomalaisuuden ja tanskalaisuuden yhdistymistä.

– Seremonia pidettiin ulkona. Ennen tilaisuutta ystävämme, joka toimi vihkijänä, antoi jokaiselle vieraalle pyykkipojan, johon vieraat kirjoittivat toiveita meidän tulevaisuudellemme. Ympärillemme luotiin narurinki, josta jokainen vieras piti kiinni. Vihkijä loitsi englanniksi, suomeksi ja tanskaksi toivottaen meille tulevaisuutta ja hyvää onnea.

Pari syötti toisilleen suomalaista leipää ja tanskalaista suolaa. Vihkijä oli salaa pyytänyt vieraita tuomaan multaa sekä morsiamen että sulhasen lapsuudenkotien pihoista. Seremoniassa mullat sekoitettiin keskenään, ja paria kehotettiin istuttamaan multa tulevan kotitalon pihaan.

– Lopuksi vieraat kiinnittivät pyykkipojat toivotuksineen naruun ja kietoivat narun meidän ympärillemme runsaiden onnentoivotusten ja kippisten saattelemana!  
 

Hääjuhlaseremoniaan ideoita maailmalta

“El lazo” eli lassoseremonia on perinteinen rituaali Meksikossa, Filippiineillä ja Espanjassa. Vihkivalojen jälkeen parin ympärille kiedotaan kukkaköynnös kahdeksikon muotoon. Kahdeksikko kuvaa parin ääretöntä rakkautta toisiaan kohtaan. Seremonian lopussa köynnös irrotetaan, ja pari saa sen itselleen muistoksi.

Käsien yhteen liittäminen on kelttiläinen vihkiperinne, joka kertoo kahden ihmisen sitoutumisesta toisiinsa. Pari liittää oikeat kätensä yhteen, ja vihkivalojen aikana vihkijä kirjaimellisesti solmii avioliiton käsien ympärille koristeellisella köydellä.

Hiekan kaataminen symboloi kahden elämän sulautumista yhdeksi. Parilla on omat, pienet lasivaasit, joissa on hiekkaa. Molemmat kaatavat hiekkaa omasta vaasista yhteiseen, suurempaan lasivaasiin. Hiekat voivat olla erisävyisiä, jolloin pari luo samalla kauniin taideteoksen muistoksi kotiin. Seremoniaan voivat osallistua myös perheen lapset, jolloin hiekka kuvastaa uuden perheen syntymistä.

Puun istuttaminen merkitsee uuden, yhteisen elämän vaalimista. Mullan voi kerätä etukäteen molempien kotikaupungeista tai lapsuudenkodeista. Seremonian aikana pari kaataa omista lasimaljakoista multaa ruukkuun ja kastelee puun lopuksi yhdessä. Puun voi istuttaa omaan kotipihaan muistoksi juhlapäivästä ja yhteisestä elämästä.

“Wine Box Ceremony” on viinin ystäville. Pari valitsee seremoniaan viinin, jonka maku paranee vuosien myötä. Pari asettaa viinin laatikkoon ja sujauttaa mukaan kirjeet tai yhteisiä muistoja vuosien varrelta. Myös vieraita voi etukäteen pyytää kirjoittamaan tervehdyksiä mukaan laitettavaksi. Viinilaatikon kansi suljetaan seremonian lopuksi nauloilla ja vasaralla tai narulla ja vahasinetillä. Sinetöity laatikko avataan parin valitsemana päivänä, esimerkiksi kymmenvuotishääpäivänä.

Lue lisää tarinoita kaksiosaisita häistä ja erilaisista vihkiseremonioista Häät.fistä

Kaksiosaisissa häissä juhlitaan kaksin verroin. Lue Häät.fistä >>

Krista ja Mikko päätyivät yllätysvihkimiseen kesken hääsuunnittelun. Lue Häät.fistä >>

Anna ja Jyri järjestivät kaksiosaiset häät – "Emme halunneet luopua hääpäivästä". Lue Häät.fistä >>

 

Teksti Mia Makkonen
Kuva Kuvakorpela, Kamilla Regel Poulsen
 

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 2/2021.

Osta Häät-lehden digitaalinen versio Issuu.comista

Häät-lehden voi lukea ja tutustua sisältöön kätevästi näköislehtenä Issuu.comissa.


Muokattu: 9.4.2024