Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Häiden musiikkivalintoja tehdään rakkauden tahdissa

häämusikki häätanssi Jasmiinan ja Peetun häät

Kuva Patrick Karkkolainen Photography

Jasmiinan ja Peetun häissä musiikilla oli merkittäv rooli. Juhlassa kuultiin paljon erilaisia musiikkiesityksiä, joista jokainen oli tarkkaan suunniteltu heidän häihin sopivaan hetkeen.

Musiikki on hääjuhlien kruunu. Se luo taianomaisen tunnelman häiden kaikkiin tilanteisiin. Mutta mitä kaikkea tulisikaan huomioida häämusiikin suunnittelussa?

Musiikilla on valtava vaikutus koko juhlan tunnelmaan. Parhaimmillaan se elää hetkeä häävieraiden kanssa, pehmentää hiljaisia hetkiä ja luo nostetta illan aikana. Ruokailun aikana soinnut taas pitävät huolen siitä, ettei juhlatilassa kaiu ruokailuvälineiden kilkatus. Musiikin suunnitteluun häitä varten on hyvä antaa aikaa, mutta liian tarkka ei kannata olla. Koko ajan musiikin ei tarvitse soida, vaan itse asiassa juhlijoiden korvatkin kaipaavat välillä lepohetken. 

Miten valita häämusiikki oikein?

Elävä musiikki hääjuhlassa nostaa tunnelman aina sopivaksi. Bändin lisäksi tai sijasta voi päätyä valitsemaan duon, trubaduurin, DJ:n tai vaikka viulunsoittajan. Tärkeintä on aina palata siihen mietintään, että mikä on teille se parhaalta tuntuva valinta? Ja aina voi valita yhdistelmän. Livebändi soittaa siihen asti, kunnes iltabileet käynnistyvät, jolloin DJ valtaa lavan tai toisinpäin. 

Noin 10 vuotta yhdessä soittanut Aura-Trio neuvoo varaamaan haluamansa niin aikaisin kuin mahdollista. Kesälauantait ovat suosituimpia, eikä vuotta aikaisemmin tehty varaus ole yhtään liian aikaisin.

– Aina kannattaa kuitenkin kysyä lyhyelläkin varoitusajalla esiintymään, sillä yksittäisiä viikonloppuja saattaa olla jäänyt vapaaksi. Meillä esimerkiksi on eteläisessä Suomessa laajat verkostot, ja pystymme auttamaan sopivan kokoonpanon löytämisessä, vaikka olisimme itse varattuja.

häämusikki hääbändi Jasmiinan ja Peetun häät

Kuva Patrick Karkkolainen Photography

Iltaa myöten ammattimuusikot saavat tunnelman kattoon osuvilla biisivalinnoilla ja raudanlujalla esiintymisellään. Jasmiinan ja Peetun jatkoilla bändi soitti muutaman bilesetin luoden huikeaa tunnelmaa.

Kuka häissä esiintyy ja milloin?

Aura-Trio on itse erikoistunut soittamaan vihkitilaisuksissa ja luomaan tunnelmaa juhlaan soittamalla parin mieltymysten mukaista akustista taustamusiikkia vaikkapa ruokailun aikana.

– Esiintyjiä valitessa kannattaa miettiä, mihin kohtiin ja minkä tyylistä musiikkia haluaa juhlapäivään. Onko esimerkiksi toiveena saada vihkitilaisuuteen jokin itselle tärkeä kappale esitysnumerona, vai kaivataanko tanssimusiikkia vasta hämärän laskeuduttua? Näin on helppo lähteä kyselemään tarjouksia kokoonpanoilta. Myöhäisillan hetkiin suosittelemme mielellämme vaikkapa DJ:tä tai asiansa osaavaa bilebändiä.

Sopiva miksaus häämusikkia

Hinnoissa on laaja skaala, mutta Aura-Trion kokonaisuudet maksavat 650–1300 euroa. Hintaan kuuluu lukuisia työtunteja jo ennen itse juhlaa. Kaikilla esiintyjillä on ohjelmistossaan harjoiteltuna tietty määrä kappaleita, mutta omia toiveita saa yleensä aina esittää.

Usein bändi antaa tietyn määrän toiveita parille esitettäväksi. Settilistat koostuvat toiveista ja bändin omista valinnoista, jolloin kokonaisuudesta tulee ehyt ja sopiva.

– Me lupaamme jokaiselle parille kolme ohjelmiston ulkopuolista kappaletta siltä varalta, että parilla on mielessä jotakin heille tärkeää, mitä emme ole ennen soittaneet. Sovitamme ja nuotinnamme musiikin yhtyeellemme sopivaksi.

Entäs DJ?

DJ voidaan valita soittamaan koko juhlan läpi tai vain tiettyyn hetkeen, kuten iltabileisiin. Monesti DJ soittaa taustamusiikkia hijaisella pitäen tunnelman sopivana. DJ on yleensä livebändiä edullisempi vaihtoehto. Ohjelmatoimisto Monkey Musicin Janne Turunen vinkkaa, että toiveita voi DJ:lle esittää helposti oman Spotify-listan avulla. Heillä hinnat ovat alkaen 350 euroa riippuen muun muassa juhlan kestosta ja sijainnista.

häämusikki häätanssimusiikki Jasmiinan ja Peetun häät

Kuva Patrick Karkkolainen Photography

Milloin musiikkia tarvitaan?

Se, milloin musiikkia soitetaan, on parin toiveesta lähtöisin. Akustinen yhtye, kuten Aura-Trio liikkuu sujuvasti juhlaväen mukana tilaisuuden eri vaiheiden läpi. Perinteisesti bändit ovat soittaneet kolme 45 minuutin settiä, mutta tämä ei ole pakollinen linjaus. Settien ei tarvitse olla peräkkäin ja soittamista voi jaotella eri hetkiin bändin kanssa yhdessä sopien. 

– Esimerkiksi päivän alussa järven rannalla juhlaväen odotellessa hääparin saapumista soitetaan erityylistä musiikkia kuin illan kakkukahvien taustalle. Nykyään harva asia hääjuhlassa on kiveen hakattu, ja olemmekin olleet todistamassa ja luomassa hyvinkin erilaisia juhlia. Esimerkiksi kakkukahvin ja häävalssin keskinäinen järjestys ei ole lukkoon lyöty, ja hääparin tanssi voi olla muukin kuin valssi.  

Tila esiintyjille

Bändiltä on varmistettava, tarvitseeko se jotain tiettyä kalustoa tai tekniikkaa esiintymistään varten. Aura-Trio vinkkaa myös, että esiintyjille ja soittimille olisi löydyttävä oma tila, bäkkäri, juhlapaikalta.

– Tässä tilassa soittajat voivat levätä ja virittäytyä seuraavaan soittotilanteeseen. Huomaavaisuuteen kuuluu myös, että esiintyjille varmistetaan ruokailu ja virvoitusjuomat juhlan aikana.

Näihin hetkiin häämusikkia yleensä kaivataan

1. Vihkiseremonia

Olipa vihkiminen kirkossa tai vaikka omalla takapihalla, juhlan tunnelma saadaan heti sulavaksi musiikilla. Vieraiden etsiessä istumapaikkaansa taustalla voi jo soida sopivaa musiikkia hennosti. Tällöin suurempi jännitys rikkoutuu heti ja tunnelma rentoutuu. Kirkossa voisi soida vaikka viulu- tai pianomusiikki, mikäli kanttori antaa asialle hyväksynnän. Seremoniahetkeen kuuluvat vahvasti myös sisääntulo- ja poistumismusiikki. Kirkollisessa vihkimisessä valinnat käydään läpi kanttorin kanssa. Usein erikoisemmatkin musiikit onnistuvat, kunhan niistä sovitaan hyvissä ajoin.

2. Juhlien alku

Vieraiden saapuessa juhlapaikalle, taustalla on hyvä soida paikkaan ja tilanteeseen sopivaa musiikkia. Jos vieraat odottavat hääparia saapuvaksi, heitä viihdyttämässä voisi olla esimerkiksi akustinen duo. Myös soittolista tai DJ on oiva valinta. Iloinen musiikki sopivalla voimakkuudella niin, että ihmiset voivat jutella keskenään, on hyvä ratkaisu.

3. Hääparin saapuminen

Jos haluatte tehdä näyttävän saapumisen, valitkaa jokin huomiota herättävä räjähtävä biisi, jonka myötä te saavutte paikalle. Kaikki on toki sallittua romanttisista klassikoista tunteikkaisiin kappaleisiin, mutta juhlien käyntiin laittaminen onnistuu aina nopeatempoisella biisillä.

Lisää häihin liittyvästä musiikista voit lukea Häät.fistä

Häiden musiikki kirkossa – mikä on sallittua? Lue Häät.fistä >>

Vihille häämarssin tahdissa. Lue Häät.fistä >>

Häämarssin ei tarvitse olla marssi. Lue Häät.fistä >>

Kuuntele mitkä ovat vuoden 2022 suosituimmat kappaleet häätanssiin. Lue Häät.fistä >>

Etsitkö perinteistä häävalssai hääpäivän häätanssiin? Lue Häät.fistä >>

 
Teksti Tanja Hakala
Kuvat Patrick Karkkolainen Photography
 

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 2/2021.

Osta Häät-lehden digitaalinen versio Issuu.comista

Häät-lehden voi lukea ja tutustua sisältöön kätevästi näköislehtenä Issuu.comissa.


Muokattu: 29.6.2023