Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Häiden musiikki kirkossa – mikä on sallittua?

häämusiikki kirkossa Jasmiina+Peetu häät

Kuva Patrick Karkkolainen Photography

Lotta Junttola lauloi Jasmiinan ja Peetun vihkitilaisuudessa. Kirkossa esittävän musiikin saa yleensä hyvin sovittua oman seurakunnan kanssa.

Koska häät, kuten muutkin kirkolliset toimitukset, ovat jumalanpalvelustilanne, on tämä muistettava myös vihkitilaisuuden musiikkeja suunnitellessa.

– Itse ajattelen, että kirkkoon valittu musiikki ei saisi riidellä Raamatun sanoman kanssa. Muilta osin olen avarakatseinen ja koen, että useista eri musiikkigenreistä löytyy erittäin hienoa ja hyvin kirkkoon sopivaa musiikkia, kertoo kanttori Tarja Alakörkkö-Perkkiö Rovaniemen seurakunnasta.

Lähesty rohkeasti kanttoria

Kanttorikohtaisia linjauksia on luultavasti myös olemassa, joten onkin tärkeää olla omaan seurakuntaan yhteydessä hyvissä ajoin. Tällöin musiikkivalinnoista pääsee keskustelemaan oman kanttorin kanssa ja sopimaan yksityiskohdista.

– Häät on hieno mahdollisuus kanttorillekin palvella nuoria pareja, ja auttaa heitä saamaan tärkeästä päivästä omannäköisen. Oma mielimusiikki voi auttaa paria saamaan heidän tilaisuuteensa tuttuutta ja turvallisuuden tunnetta ja olemaan ehkä näin paremmin läsnä hetkessä. Monet uudemmat elokuvamusiikit, urheilukilpailujen tunnarit, iskelmät tai pop-musiikin helmet luonnistuvat hienosti uruilla, ja useat kanttorit niitä mielellään soittavatkin perinteisten häämarssien ohella, sama koskee luonnollisesti myös harvinaisempia klassisen musiikin teoksia, Tarja selventää.

Kirkossa ei tarvitse soittaa vain uruilla, vaan muitakin soittimia voi käyttää. Häämarssikin voi olla laulettua musiikkia. 

häämusiikki kirkossa Jasmiina+Peetu häät

Kuva Patrick Karkkolainen Photography

Apuna valinnoissa

Virsivalintoja voi käydä läpi papin tai kanttorin kanssa. He auttavat löytämään sopivan juuri omaan tilaisuuteen. Vihkimisen voi toimittaa myös ilman virttä tai virren voi korvata kanttorin tai jonkun muun esittämällä, tilaisuuteen sopivalla laululla.

Yleensä oman kanttorin saa tietää muutamia viikkoja ennen hääjuhlaa, mutta myös tiettyä kanttoria voi toivoa omaan tilaisuuteen. Joka tapauksessa, tärkeintä on olla ajoissa ja toimittaa mahdollisia nuotteja erikoisempiin kappaleisiin, mikäli mahdollista.

– Etsimme toki itsekin nuotteja, mutta tämä auttaa paljon. Tällä tavoin varmistutaan sitä, että kanttori voi valmistautua musiikkiin hyvissä ajoin, Tarja toteaa. 

 

Teksti Tanja Hakala
Kuvat Patrick Karkkolainen Photography
 

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 2/2021.

 

Lisää häihin liittyvästä musiikista voit lukea Häät.fistä

Häiden musiikkivalintoja tehdään rakkauden tahdissa. Lue Häät.fistä >>

Vihille häämarssin tahdissa. Lue Häät.fistä >>

Häämarssin ei tarvitse olla marssi. Lue Häät.fistä >>

Kuuntele mitkä ovat vuoden 2022 suosituimmat kappaleet häätanssiin. Lue Häät.fistä >>

Etsitkö perinteistä häävalssai hääpäivän häätanssiin? Lue Häät.fistä >>

 

Osta Häät-lehden digitaalinen versio Issuu.comista

Häät-lehden voi lukea ja tutustua sisältöön kätevästi näköislehtenä Issuu.comissa.


Muokattu: 28.6.2023