Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Entten tentten, mikä sukunimi meille tulee avioliitossa?

morsian ja sulhanen suutelee vihkipaikan edessä

Kuva Prostooleh / Freepik

Sukunimikeskustelu kannattaa käydä heti hääsuunnittelun alkumetreillä, sillä uuden nimen saaminen saattaa kestää jopa vuoden!

Suomessa suurin osa pareista joko säilyttää omat sukunimensä tai ottaa puolison nimen yhteiseksi sukunimeksi avioliiton yhteydessä. Näiden lisäksi voi kuitenkin harkita myös suvun vanhan nimen ottamista tai uuden sukunimen keksimistä.

Keskustelkaa mitä oma sukunimenne ja sukunne teille merkitsee. Koetteko tärkeänä, että teillä olisi yhteinen nimi? Tutustukaa myös sukujenne vanhoihin nimiin – Suomessa jokaisella on oikeus sukunimeen, joka on esiintynyt suvussa viiden sukupolven sisällä. 

Perinteisimmät vaihtoehdot

Sukunimet säilyvät ennallaan, jollei pari ilmoita haluavansa muuttaa nimiään. Digi- ja väestötietoviraston (DVV) tilastojen mukaan esimerkiksi vuonna 2020 yli puolet samaa sukupuolta olevista pareista ja yli neljännes heteropareista säilyttivät omat nimensä.

Vuonna 2020 lähes 60 prosenttia heteropareista valitsi ottaa sulhasen sukunimen yhteiseksi sukunimeksi, kun taas morsiamen sukunimeen päätyi alle kaksi prosenttia aviopareista. Samaa sukupuolta olevista pareista reilu kolmannes otti puolison nimen yhteiseksi sukunimeksi.

Jos päätätte ottaa puolison sukunimen yhteiseksi nimeksi, sukunimeä vaihtava puoliso ilmoittaa nimenvaihdoksesta avioliiton esteiden tutkinnan yhteydessä. Nimi päivitetään sukunimen väestötietojärjestelmään muutaman päivän sisällä vihkimisestä.

Suvun vanha nimi yhteiseksi

Suvun vanha nimi otetaan yhteiseksi niin, että ensin puoliso, jolla on oikeus nimeen, tekee nimenmuutoshakemuksen muuttaakseen oman sukunimensä. Jos toiveena on, että sukunimi otetaan yhteiseksi avioliiton yhteydessä, hakemuksen kanssa kannattaa olla ajoissa, noin vuotta ennen liikkeellä, jotta päätös ehtii tulla ennen avioitumista. Muutoksen voi hakea myös vihkiytymisen jälkeen.

Mikäli nimi on kaukaisemmasta sukuhaarasta, DVV pyytää täydennykseksi seurakunnan virkatodistusta tositteena sukulaisuussuhteesta. Todistuksen voi halutessaan hakea etukäteen ja toimittaa nimenmuutoshakemuksen yhteydessä, mikä nopeuttaa käsittelyä. Kun uusi nimi on käytössä, voi puoliso vaihtaa uuteen sukunimeen avioitumisen yhteydessä tai hakea nimenmuutosta DVV:n sivuilta.

Ihan uusi nimi

Yhteisen sukunimen voi myös keksiä. Tällöin jompikumpi puolisoista tekee nimenmuutoshakemuksen, jonka jälkeen virasto tutkii voiko haettua sukunimeä antaa.

Ehtona on, että sukunimeä ei ole väestötietojärjestelmän mukaan käytössä kellään elossa olevalla henkilöllä. Mikäli päätös uudesta sukunimestä ei ehdi tulla häihin mennessä, voi puoliso vaihtaa sukunimen hakemuksella vihkiytymisen jälkeen. 

Mietityttääkö nimiasiat? Voit lukea lisää Häät.fistä >>

Kiinnostuitko sukunimen muuttamisesta?

Lisää tietoa ja ohjeita luet Digi- ja väestötietoviraston sivuilta DVV.fi >>


Teksti Mia Sinervä 
Kuva
 

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 2/2022.

Osta Häät-lehden digitaalinen versio Issuu.comista

Häät-lehden voi lukea ja tutustua sisältöön kätevästi näköislehtenä Issuu.comissa.


Muokattu: 29.6.2023