Voiko kotitalousvähennystä hyödyntää hääkuluissa?

Voisiko hääbudjettiin saada yllättävää helpotusta kotitalousvähennyksestä?

Jos järjestätte juhlat kotona tai esimerkiksi suvun vapaa-ajan asunnolla, kannattaa tutkia tarkasti mitkä kulut oikeuttavat kotitalousvähennykseen.

Pitopalvelu häissä

Kuva Camilla Bloom / Häät.fi

Jos juhlien järjestämiseen tarvitaan apuvoimia, kannattaa tarkistaa saako teetetystä työstä kotitalousvähennystä. Paikkana voi olla oman kodin lisäksi vaikkapa vanhempien asunto tai vapaa-ajan asunto.

Juhlia ennen tarvitsemme apua siivoukseen ja pihan hoitoon. Myös häiden jälkeen tarvitaan siivouspalvelua. Voiko tällaiseen työhön soveltaa kotitalousvähennystä?

Siivoustyö, nurmikon leikkuu ja muut pihanhoitotyöt oikeuttavat kotitalousvähennykseen.

Saako kotona tai mökillä järjestettyjen häiden tarjoilun kuluista kotitalousvähennyksen?

Kyllä saa. Kaikista niistä töistä, esimerkiksi tarjoilusta, jotka pitopalvelu tekee kotona tai mökillä, saatte kotitalousvähennyksen. Ruoanvalmistustyöt oikeuttavat vähennykseen ainoastaan, jos ruoat myös valmistetaan mökillä tai kotona. Jos pitopalvelu tuo ruoat valmiina, ruokien laitosta ei saa vähennystä.

Oikeuttaako taikurin palkkio kotitalousvähennykseen?

Ei oikeuta, sillä kyseessä ei ole tavanomainen kotitaloustyö. Myöskään muille esiintyjille kuten bändille tai laulajalle maksetuista korvauksista ei voi saada kotitalousvähennystä.

Vanhempieni kesämökin laituri kaipaa kunnostusta ja mökki uuden maalipinnan ennen suunniteltua vihkiseremoniaa. Voimmeko saada kotitalousvähennystä kunnostuskustannuksista?

Laiturin kunnostustyöstä ja maalaustyöstä saatte kotitalousvähennystä. Materiaaleista vähennystä ei saa. Myöskään uudisrakentamisesta, esimerkiksi uuden grillikatoksen pystyttämisestä kotitalousvähennystä ei saa.

Faktaa kotitalousvähennyksestä

  • Kotitalousvähennyksen saat tavanomaisesta kotitalous-, hoiva- tai hoitotyöstä sekä asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyöstä.
  • Vähennyksen saat teetetystä työstä, ei materiaaleista.
  • Jos työn tekee ennakkoperintärekisteriin merkitty yritys tai yrittäjä, saat vähentää kotitalousvähennyksenä 40 prosenttia yritykselle maksamastasi työkorvauksesta. Jos laskulla on arvonlisävero, vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta.
  • Jos palkkaat työntekijän työsuhteeseen, saat vähentää kotitalousvähennyksenä 15 prosenttia maksamastasi bruttopalkasta ja palkan sivukulut kokonaan.
  • Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2.250 euroa ja omavastuu 100 euroa vuodessa (2023) henkilöä kohden. Yhdessä aviopari voi siis vähentää enintään 4.500 euroa vuodessa.
  • Kotitalousvähennykseen oikeuttaa työ, joka on tehty vähennystä vaativan verovelvollisen, hänen ja hänen puolisonsa tai edesmenneen puolisonsa vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa.
  • Verovelvollisen käyttämään asuntoon tai vapaa-ajan asuntoon katsotaan kuuluvan myös asunnon piha-alue ja sillä olevat rakennukset. Piha-alueella tarkoitetaan yleensä tonttia.

Lähde Taloustaito / Veronmaksajat

Lisätietoa vero.fi

Jaa juttu