Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Mainos: Laatukoru

Vihkisormuksesi matka vasempaan nimettömääsi on käsityön ja uuden teknologian näytös

Kiiltävät ja kauniit kultasormukset säihkyvine timantteineen vaativat valmistuakseen voimaa, rajuilta näyttäviä työkaluja ja intensiivistä kuumuutta. Me pääsimme tutustumaan Laatukorun Hyvinkään verstaalle, näkemään kuinka vihkisormukset valmistuvat vasaroiden ja viilojen kiehtovassa maailmassa.

Kultaseppa tekee sormusta

Kuva Master1305 / Freepik

Timanttisormuksen valmistus on yhdistelmä perinteistä kultasepän millimetrin tarkkaa käsityötä, vuosien harjoittelulla syntynyttä ammattitaitoa ja työtä helpottavia moderneja tekniikoita. Laatukorun Silván-sormusten kohdalla yhdistelmä varmistaa, että asiakkaille pystytään tarjoamaan laadukkaita, kohtuuhintaisia, Suomessa valmistettuja timanttikoruja. Laatukorun Hyvinkään kultasepänverstaalla työskentelee kymmenkunta kultaseppää. Modernit tavat eivät tarkoita tehdasta pitkine linjastoineen tai automaatioineen, vaan kultasepäntyö on Suomessa pitkälti perinteistä käsityötä.

timantin istutus timanttisormukseen

Osa Laatukorun kultasormuksista valmistuu perinteisillä tekniikoilla, kuten valssaamalla ja pakottamalla eli vasaroimalla. Ne korut, joissa on monimutkaisempia muotoja tai kivien istutuksia, saavat alkunsa vahamalleja tai 3D-tulostettuja malleja hyödyntäen.

Oma verstas ja kotimaisten kultaseppien ammattitaito varmistaa, että jokapäiväiseen käyttöön tarkoitetut korut ovat kestäviä ja laadukkaita.

Laatukorun kultasepänverstaalla vihkisormuksia, timanttikorvakoruja ja timanttiriipuksia valmistetaan vain pienissä sarjoissa tai jopa yksittäiskappaleina.

Tutustu tarkemmin Laatukorun vihkisormuksiin >>
Tutustu myös Laatukorun timanttisormusmallistoon >>

Sormuksen suunnittelu 3D-mallinnoksella Laatukoru

Vihkisormuksen valmistuksen työvaiheet

Kultasepän työssä ensimmäisenä tarvitaan aina idea ja ajatus tulevasta sormuksesta.

– Itse lähden päässäni olevaa sormusideaa kehittämään varsinaiseksi sormukseksi 3D-ohjelmalla mallintamalla. Se auttaa näkemään tuoteajatuksen virtuaalisena ja löytämään mahdolliset ongelmakohdat, kertoo Laatukorun kultaseppä Lauri Silván työstään.Lähestymistapoja tähän luovaan suunnitteluvaiheeseen on juuri niin monia kuin on tekijöitäkin. Osa kultasepistä vannoo edelleenkin perinteisen paperiin ja kynän nimeen, osa taas luottaa digitaalisiin työvälineisiin.

– Seuraavaksi tehdään fyysinen prototyyppi 3D-tulostimella. Tulostettua sormusmallia kokeillaan, hypistellään, esitellään ja arvioidaan. Tätä vaihetta tarkastellaan rinnakkain sekä tulostettuna prototyyppinä että virtuaalisena mallina.

– Tässä vaiheessa nähdään tarkasti, pitääkö muutoksia tai korjauksia vielä tehdä ennen kuin päästään valmistamaan itse sormusta, Lauri tarkentaa.

Kun kaikki suunnittelun palaset tuntuvat loksahtaneen paikoilleen, sormuksen valmistusprosessissa siirrytään tulostamaan vahamallia sormuksesta sormuksen valamista varten. Vahamallille tehdään kipsiupotus, jolloin sormuksesta muodostuu kipsimuotti.

– Vahamalli on siis tässä vaiheessa kipsimuotin sisällä, ja se laitetaan seuraavaksi uuniin. Uunissa vahamuotti sulaa pois jättäen kipsiin sormuksen muotoiset onkalot, valottaa Lauri Silván.

Kultasepän työpoytä

Kuva Master1305 / Freepik

Kultasormuksen rungon valu vaatii kovaa kuumuutta

Muotin valmistuksen jälkeen seuraava työvaihe on kullan sulattaminen. Sormuksissa käytettävä kultaseos sulaa yli 1000 asteen lämpötilassa. Laatukoru valmistaa sormuksia muun muassa kelta-, valko- ja rose- eli punakullasta.

– Kun kipsimuotti jäähtyy, se hajotetaan, ja jäljelle jää sormusrunko tai oikeastaan rungon raakaversio, Lauri jatkaa.


Sormusaihio siirtyy tämän jälkeen täysin käsityönä tehtävin perinteisin kultasepän menetelmin eteenpäin työstettäväksi. Viilaaminen, hiominen ja pakottaminen eli vasarointi muokkaavat sormuksen oikean muotoiseksi ja valmiiksi seuraaviin työvaiheisiin.


– Mikäli sormukseen istutetaan timantteja ja siinä on rungosta irrallinen kastikka eli timantin istutusosa, kastikka juotetaan kiinni sormusrunkoon tässä vaiheessa sormuksen valmistusta, Lauri kuvailee.

kultaseppä tutkii timanttia luupilla

Kuva Master1305 / Freepik

Loppusilaus tuo esille sormuksen loiston ja säihkeen

Ennen timanttien istutusta sormusrunkoa on hiottava ja tehtävä perusteellinen kiillotus, jotta sormus saa kullalle tyypillisen kiillon. Vasta tässä työvaiheessa kullan todellinen kauneus ja kiilto tulee esiin kunnolla.

– Sormukseen istutetaan timantit tai muut jalokivet niille osoitetuille paikoille vaikkapa kruunuistutuksena, raeistutuksena tai kanavaistutuksena. Samassa sormuksessa voi olla useampiakin erilaisia istutustyylejä, tarkentaa Lauri.

Ja taas sormukselle tehdään kiillotus, tällä kertaa loppukiillotus, jolla saavutetaan tuotteen lopullinen kauneus, kiilto ja säihke. Jos kyse on valkokultaisesta sormuksesta, se kaipaa vielä pinnoituksen eli rodinoinnin. Rodinointi antaa valkokullan pinnalle kirkkaan loisteen.

Jos sormukseen on tilattu kaiverruksia, ne tehdään loppukiillotuksen jälkeen viimeisenä.

Sormuksen kiilostus

Kuva Master1305 / Freepik

20 kg kierrätettyä kultaa ja 600 karaattia timantteja

Laatukorun verstaalla kultasepät käsittelevät vuosittain noin 20 kiloa kultaa sekä noin 600 karaattia timantteja. Silván-koruissa käytetty kulta on 100-prosenttisesti kierrätettyä ja timantit hankitaan vain tunnetuista eurooppalaisista timanttipörsseistä. Sellaisista, jotka ovat sitoutuneet noudattamaan alan standardeja.

– Kulta on arvokas materiaali, jota on helppo kierrättää. Käytämme koruissamme 100-prosenttisesti kierrätettyä kultaa, jonka myös itse keräämme asiakkailtamme vanhojen kultakorujen ja -esineiden muodossa, kertoo Laatukorun verkkokauppaliiketoiminnasta vastaava Henri Silván.

– Asiakkailtamme ostamamme ”romukulta” sulatetaan, puhdistetaan ja käsitellään hienokullaksi, jonka jälkeen hienokulta päätyy materiaaliksi uusiin Silván-koruihin. Näin varmistamme, että koruissamme käytetty kulta on aina kierrätettyä ja vähennämme osaltamme tarvetta uuden kullan louhintaan sekä siitä aiheutuvia ympäristövaikutuksia. Verstaallamme on myös tarkat toimenpiteet sille, että saamme kerättyä kaiken työskentelyssä syntyneen kultapölyn huolellisesti talteen ja otamme sen uudelleen käyttöön, Henri lisää.

Katso videolta kuinka Silván-timanttisormus valmistuu

Katso videolta kuinka miehen Silván-kihlasormus valmistuu

Pariskunta vihkisormus ostoksilla

Kuva Senivpetro / Freepik

Laatukoru ja Silván-timanttikorut

Laatukoru on hyvinkääläinen perheyritys, jolla on oma 12 myymälän verkosto, aina avoinna oleva verkkokauppa sekä oma koruverstas, jossa koruja valmistetaan. Asiakkaiden toiveita toteutetaan edelleen pitkälti käsityönä. Laatukorun tarina sai alkunsa vuonna 1972, kun kultaseppä Keijo Silván perusti kultasepänverstaan omakotitalonsa kellariin. Nyt 50-vuotias yritys jatkaa tätä perinnettä ylpeänä.

Laatukorun kultasepänverstaalla on nykyaikaiset työvälineet, kuten 3D-tulostimet, apunaan, mutta käsityöperinne elää silti tiukassa ja sitä arvostetaan. Asiakkaille pystytään tarjoamaan laadukkaita, Suomessa valmistettuja timanttikoruja. Ne valmistuvat 100-prosenttisesti kierrätetystä kullasta ja vastuullisista timanteista.

Tutustu Laatukorun Silván-mallistoon Häät.fin Sormuskoneessa >>

Lue tarkemmin Laatukorun Silván-korujen vastuullisuudesta ja eettisyydestä Häät.fistä >>

 
ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä LAATUKORU

Muokattu: 7.6.2024

Lue lisää samasta aiheesta

Mitä eroa on laboratoriotimantilla ja luonnontimantilla?

Laboratoriotimantti eli teollisesti valmistettu timantti on hyvä vaihtoehto silloin, kun koruun halu...

Tutustu kevään 2024 suosituimpiin kihla- ja vihkisormuksiin

Häät.fin Sormuskoneen kevään 2024 suosituimmat vihkisormukset, timanttisormukset ja myös miesten vih...

Kultaseppämestari Pekka Kulmala suunnittelee koruja vastuullisesti ja perinteitä kunnioittaen

Kultaseppä Kulmalan sormukset ja korut suunnitellaan ja valmistetaan suurella ammattitaidolla ja rak...

Kotimainen kihla- ja vihkisormus pääsee pisimmälle eettisyydessä ja ekologisuudessa

Voit käyttää kihlasormusta ja vihkisormustasi sekä muita koruja hyvillä mielin, kun valitset Suomess...

Valitse kaunein Olli Johan Lindroos Uniikkisormus

Häämessut netissä -tapahtuman pääkilpailussa voit voittaa huikean OJL-uniikkisormuksen. Osallistu ma...

Unelmien sormus verkkokaupasta – Sormusostoksilla kiireettömästi netissä

Kihla- tai vihkisormuksen on tietenkin oltava huolella valittu ja juuri se oikea. Vaikka et tietäisi...

Mainos: Keskisen Kello

Unelmien sormus verkkokaupasta – Sormusostoksilla kiireettömästi netissä

kihlasormus morsiamen nimettömässä sulhsen käsipuolessa

Odotatko kosintaa vai menitkö juuri kihloihin? Kihla- ja vihkisormuksen hankintaan liittyy suuria tunteita, sillä kutkuttava hääsuunnittelu voi vihdoin alkaa.

Jos nimettömässä säihkyy jo puolison valitsema tai yhdessä hankittu kihlasormus, seuraavaksi onkin vihkisormuksen etsinnän vuoro. Mutta mistä ihmeestä aloittaa? Entä jos kaiken voisi hoitaa rennosti kotisohvalta käsin ilman painetta ostamisesta?

miehen kihlasormus sulhanen pitää morsianta kädestä

Minulleko sormus verkkokaupasta?

Sormusten maailma on yhtä aikaa sädehtivän upea ja hengästyttävän valtava. Jopa koko elämän tärkeimmän korun on tietenkin oltava huolella valittu ja juuri se oikea. Vaikka et tietäisi sormuksista yhtään mitään, se ei haittaa. Sillä nimenomaan verkossa pääset ilman myyjän ohjailua tiettyyn suuntaan sukeltamaan korujen maailmaan omilla ehdoillasi. 

Keskisen Kellon verkkokaupassa korun ostaminen käy kiireettä, asiakaspalvelun opastuksella itselle sopivana aikana. Hinta- ja budjettipaine on tiessään, sillä hinnat on suoraan ilmoitettu, vaikka tarjousta voi toki aina pyytää asiakaspalvelusta.

Toinen toistaan kauniimpien korujen säihkeeseen on kiva uppoutua ja samalla oppia erilaisista sormusmalleista yhä enemmän. Tämä osa häiden suunnittelusta muuttui kertaheitolla ikimuistoisen helpoksi.

Katso Keskisen Kelllo-sormuksia Häät.fin Sormuskoneesta

Keskisen Kellon sormusvalikoima

Löydä Keskisen Kellon verkkokaupasta oma unelmasormuksesi

Keskisenkello.fi

Suomalaisten rakastamat sormusbrändit

Valikoimista löytyvät kaikki suomalaisten rakastamat brändit, kuten Kohinoor ja Festive sekä Lykka. Asiakaspalvelu vastaa kysymyksiin kätevästi chatin kautta tai puhelimitse iltakahdeksaan asti ja verkkokaupasta voi tilata maksuttoman sormusmitan. Mitta kertoo tarkasti oman koon eikä sitä tarvitse lähteä kivijalkaliikkeeseen tarkistuttamaan.

Verkkokaupassa olevien tarkkojen kuvien avulla pääsee fiilistelemään, miltä sormus näyttää käytössä ja mikä parasta, toimitusaika on vain 1–3 päivää. Kaiken lisäksi korulla on jopa 60 päivän palautusoikeus, ellei kyseessä ole tilaustuote tai kaiverruksen kanssa ostettu.

Kohonoor-kihlasormus morsiamen sormusessa

Unelmien sormus ilman stressiä

Sen sijaan, että yrittäisi sovitella aikatauluja yhteen ja viettää sormusliikkeissä jopa tuntikaupalla aikaa etsien sopivaa yksilöä, voi sormuksia fiilistellä sopivina hetkinä rakkaan kanssa kotona.

Kaataa vaikka laseihin kuohuvaa ja miettiä rauhassa millaiset korut sopisivat juuri teille. Samalla voi selailla muitakin koruja häälookeihin sopien. Stressiä vie harteilta pois melkoisesti sekin, ettei myyjälle tarvitse sanoa missään vaiheessa ei. Verkkokaupassa ostopäätöstä saa miettiä ilman epämukavaa oloa juuri niin kauan kuin tarvitsee.

Elämän tärkein koru kotimaiselta perheyritykseltä

Valikoima on todella laaja ja sormuksia voi selailla kätevästi tyylin, hinnan ja materiaalin mukaan. Ilahduttavaa on se, että täältä löytyy ihan jokaisen budjettiin sopiva sormus. Ja koska ollaan ainutlaatuisen ja tunteita herättävän aiheen äärellä, vaikutuksen tekee myös Keskisen Kellon perheyritystausta.

Vuonna 1982 Alavuden Tuurissa perustettu yritys myy vain aitoja tuotteita kotimaisilta valmistajilta sekä Suomen virallisilta maahantuojilta. Tämä kaikki takaa sen, että sormusten aitouteen voi luottaa sataprosenttisesti. Hääpäivänä nimettömässä kimaltelee siis takuuvarmasti aito ja yhdessä rakkaudella valittu yksilö.

morsian hymyilee pitäessään sulhasen kasvoista

Keskisen Kello

Sähköposti asiakaspalvelu@keskisenkello.fi

Verkkokauppa

Keskisenkello.fi

Facebook Keskisen Kello Oy

Instagram @keskisenkello

Keskisen Kellon edustamat kotimaiset brändit

Kohinoor

Festive

Lykka

Katso kaikki Keskisen Kellon

Kihlasormukset

Vihkisormukset

 

Teksti Tanja Hakala

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä KESKISEN KELLO

Muokattu: 7.6.2024