Vietnamilainen hääseremonia

Vietnamilainen hääseremonia

Punainen on onnen ja rakkauden väri Vietnamissa. Tässä siskoni miehensä kanssa pukeutuneina omiin perinteisiin Áo dài- hääpukuihinsa. Morsiamellekin oli hattu, mutta kampauksen takia se jätettiin laittamatta. 

Vietnamissa on ikivanha teeseremonia-perinne, joka toimii ikään kuin vihkiseremoniana länsimaisen vihkikaavan sijaan. Siinä ei kysytä, haluaako pari toinen toisensa, vaan siinä on pääroolissa esi-isien ja vanhempien kunnioittaminen.

Ennen vanhaan hääpäivän päätti yleensä buddhalainen munkki tai astrologi, joka katsoi sekä sulhasen että morsiamen syntymäpäivään ja astrologisiin merkkeihin liittyen parhaan päivän ja hetken suorittaa seremonia. Näin liitto saisi parhaat mahdolliset edellytykset menestyä.

Teeseremoniasta on monia variaatioita, ja se vaihtelee hieman maantieteellisen sijainnin mukaan. Vietnamissa teeseremonia ei ole yhtä tarkka ja monivaiheinen kuin esimerkiksi Japanissa, ja pienoisia eroja löytyy myös jokaisen suvun omissa tavoissa suorittaa seremonia.

Chi kertoo kuinka hääjuhlat ovat heidän suvussaan menneet meidän suvussa:

1. Aamulla sulhasen perhe/suku pukeutuu parhaimpiinsa, ja kerää kuusi, kahdeksan tai kymmenen miestä (naisetkin käyvät) sulhasen bestmaneiksi kantamaan lahjatarjottimia, joita viedään morsiamen perheelle. Tarjottimet ovat punaisia ja niiden päällä on punainen koristeltu kangas. Punainen on rakkauden väri, mutta se myös pitää pahat henget loitolla. Tarjottimien ja bestmanien luvun on siis oltava parillinen tuomaan morsiusparille mahdollisimman paljon avio-onnea.

 

Vietnamilainen hääseremonia

Vatien täyttö ja viimeiset valmistelut ennen kuin lähdetään hakemaan morsian kotiin!

2. Saapuessaan morsiamen luo, sulhanen esittäytyy ja esittelee seurueensa morsiamen perheelle ja sama toisin päin. Sulhasta ei kuitenkaan heti päästetä sisään, sillä kaasot ja talon naisväen pitää arvioida, onko sulho tarpeeksi hyvä morsiamelle teettämällä tälle (ja tämän bestmaneilla) pieniä tehtäviä ja pyytämällä lahjuksia.

Muistan jostain kuulleeni, että koska morsian siirtyy asumaan sulhasen perheeseen naimisiinmenon jälkeen, sulhasen perheen on jollain lailla kompensoitava tämä ”menetys” morsiamen perheelle. Tämä tapahtuu juurikin näillä tuoduilla tarjottimilla, joissa on eksoottisia hedelmiä, parhaita teelaatuja, koruja morsiamelle, kauniita kankaita ja muuta lahjatavaraa. Ennen vanhaan tämä varmaan piti vielä paikkansa, mutta nykyään lahjavadit ovat perinteiden kunnioittamista.

Sulhanen kantaa mukanaan myös pieniä punaisia Lai see ja li shi (näillä on monta nimeä) eli onnenrahataskuja, joissa on pieni summa rahaa, joilla hän lahjoo kaasoja. Vasta kun kaasot katsovat, että sulhanen on tarpeeksi tosissaan naimisaikeissaan, voidaan hänet päästää sisään. Juhlallisuudet alkavat sillä, että isät käyvät vateja läpi yhdessä ja laittavat lahjoja esille, sillä aikaa kun äidit pukevat korut morsiamelle.

Lai see -onnenrahataskuja on monennäköisiä, ja niitä annetaan lahjaksi niin häissä, uutena vuonna, syntymäpäivillä ja valmistujaisissa.

3.  Teeseremonia alkaa!

Vanhemmat sytyttävät esi-isille suitsukkeita ja pyytävät näitä suojelemaan tuoretta avioparia, ja antamaan näille mahdollisimman paljon avio-onnea yhteiselle loppuelämälleen. Tämän jälkeen morsiuspari sytyttää yhdessä suitsukkeet ja kumartavat esi-isille kolme - neljä kertaa. Tämän jälkeen kumarretaan molempien vanhemmille, jonka jälkeen morsiuspari kumartaa toinen toisilleen. Kumarruksella osoitetaan kiitollisuutta esi-isien siunauksesta, ja kunnioitusta toinen toistamme kohtaan. Näiden kumarrusten jälkeen morsiuspari ikään kuin nähdään nyt yksikkönä; perheenä ja parina aivan virallisesti. 

Tämän jälkeen pari kaataa kaksi kuppia kerrallaan teetä ja ojentavat ne, ensin morsiamen vanhemmille, ja saavat neuvoja avioelämään ja onnentoivotukset, sekä omat Lai see -onnenrahataskunsa oman elämänsä aloittamiseen. Sitten vuorossa ovat sulhasen vanhemmat, ja tämän jälkeen käydään läpi molempien isovanhemmat. Virallisen osuuden viimeinen osa on sytyttää avioliiton sinetöimiseksi punaiset kynttilät.

Vietnamilainen hääseremonia

4. Virallisen osuuden jälkeen juhlitaan! Morsiamen luo kutsutaan yleensä pienempi joukko vieraita, paljon morsiamen suvun tuttuja ja pidot ovat yleensä kotona. Juhlien aikana morsiuspari kiertää pöydästä pöytään bestmanin ja kaason kanssa, juoden maljan jokaisen vieraansa kanssa.

Tästä alkaa siis se hauska osuus koko juhlista! Yleensä juomana on konjakkia tai viskiä ja ”maljan” koko vaihtelee kokonaisesta shotista yhteen pieneen siemaisuun, riippuen morsiusparin juomakunnosta. Kun morsiuspari ei enää pysty juomaan, kaaso ja bestman astuvat tässä vaiheessa kuvioihin ja auttavat kierroksen loppuun. Nykyään on aivan normaalia juoda malja per pöytäkunta tai perhekunta, sillä hullun hommaahan tuo on juoda jokaisen vieraan kanssa erikseen!

Vietnamilainen hääseremonia

Kumarruksista kynttilöihin ja maljoihin! Viimeisimpinä kuvina alhaalla on perinteinen juhlapöytä ja ensimmäiset ruoat. Ruokalajeja perinteisissä hääjuhlissa saattaa olla 6-12 tai jopa enemmän. eli jos olet menossa perinteisiin vietnamilaisiin häihin, mene tyhjällä vatsalla.

Häät ovat ilon asia ja suuri kunnia sekä sulhasen että morsiamen perheelle. Kun morsian on tuotu kotiin, siellä alkaa yleensä monen päivän juhlat, jonne tullaan avoimet ovet -periaatteella: kaikki ketkä haluavat onnitella, saavat tulla taloon juhlimaan, ja heille tarjotaan ruokaa ja juomaa.

Morsiuspari on yleensä läsnä kaikki nämä päivät, ja vastaanottavat kasoittain punaisia onnenrahakuoria ja avioneuvoja. Näillä sitten pitäisi olla hyvät eväät aloittaa yhteinen loppuelämä.

Jaa juttu