Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Uniikki vihkisormus on liiton ainutkertainen sinetti

Uniikki vihkisormus on liiton ainutkertainen sinetti

Kuva Kristian Saarikorpi Wave.

Jokainen rakkaustarina on erilainen. Myös avioliiton symboli, vasemman käden nimettömään pujotettava vihkisormus voi olla uniikki.

Uniikkikorun ehdoton lupaus on se, että maailmasta ei löydy toista samanlaista tuotetta. Muunnelmia samantapaisesta muodosta tai koristelusta voidaan toki tehdä, mutta täysin samaa mallia uniikkikoruja valmistava kultaseppä ei myy kenellekään toiselle. Ei vaikka joku haluaisi.

– Jotkut asiakkaat haluavat todella uniikin tuotteen, joka luodaan tilaajan ja kultasepän yhteistyönä alusta loppuun, kertoo kultaseppä ja muotoilija Kristian Saarikorpi.

– Toisille riittää yksilöllisyys, joka toteutuu vaivattomasti esimerkiksi valitsemalla sormuksen huolellisesti muotoillusta, piensarjana valmistetusta mallistoista. Piensarjoja valmistavat Suomessa monet alan yritykset.

Uniikki vihkisormus on liiton ainutkertainen sinetti

Uniikkisormusta mielivän parin kannattaa ensin tutkia eri kultaseppien töitä netissä surffaillen, ja valita sitten oma suosikkitekijänsä. Ensimmäinen neuvottelu kannattaa sopia hyvissä ajoin ennen hääpäivää; kultaseppä tarvitsee ainakin kuukauden, usein enemmänkin sormuksen valmistamiseen.

– Ensimmäisen tapaamisen aikana selviävät perusasiat, kuten parin mieltymykset, toivottu symboliikka sekä vihkisormuksen hankintaan varattu budjetti, Fiskarsin inspiroivassa miljöössä toimiva kultaseppä Kristian Saarikorpi miettii. Tekemiensä vihkisormustensa keskihinnaksi Saarikorpi arvioi 1100 euroa.

– Piirtelen usein keskustelun lomassa luonnoksia, joista pari voi heti valita pari suosikkiaan jatkojalostusta varten.

Tietokone avuksi

Seuraavalla tapaamiskerralla Saarikorpi jo esitteleekin kihlaparille kuvia valmiin näköisistä tuotteista. Tämän mahdollistaa 3D-mallinnustekniikka, jonka avulla suunnitelluista koruista voidaan tehdä luonnollisen näköisiä kuvia, ja jonka osaajana ja vahvana puolestapuhujana Kristian Saarikorpi tunnetaan.

Tietokoneohjelmien avulla kultaseppä voi virtuaalisesti käyttää eri materiaaleja, ja istuttaa runkoon erilaisia kiviä, ja asiakkaan on tarkkojen kuvien perusteella helppo valita suosikkinsa. Kun valinta on tehty, voidaan sormukselle laskea tarkka hinta ja aloittaa sen valmistus.

– Pelkkien piirroskuvien varassa kynnys uniikkisormuksen teettämiseen oli aikaisemmin korkeampi, koska asiakas ei voinut olla täysin varma lopputuloksesta, Saarikorpi toteaa.

Uniikki vihkisormus on liiton ainutkertainen sinetti

Carina Blomqvist naiselliset Bianca  ja Eden vihkisormukset.

Uniikkikorut tehdään usein kokonaan perinteisenä kultasepäntyönä käsin, mutta joissain tapauksissa on mahdollista ottaa tietotekniikka avuksi valmistuksessakin. Tekniikoita yhdistellään, esimerkiksi voidaan sorvata runko tietokoneavusteisesti, ja tehdä kivien istutus ja viimeistely käsin. Asiakas ei eroa huomaa muussa kuin hinnassa, sillä perinteisillä hitailla valmistustavoilla kokonaan tehty tuote olisi huomattavasti kalliimpi.

Yleensä Saarikorpi tapaa asiakkaan vielä kolmannenkin kerran ennen korun valmistumista. Tällöin sormuksesta on jo kivetön runko olemassa, mutta sitä voidaan vielä tarvittaessa työstää. Runkoa sovittamalla asiakas voi kuitenkin varmistua siitä, että rungolle suunnitellut leveys ja paksuus ovat halutun tuntuiset. Seuraavalla kerralla sormus onkin jo hyväksyntää vaille valmis, ja jos koko on oikea, se voidaan antaa kaiverrutettavaksi.

Laadusta Saarikorvella uniikkisormuksensa teettävä asiakas voi olla varma.

– Annan töilleni miehenmittaisen elämän kestävän takuun. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaat voivat tuoda sormuksen kunnostettavaksi esimerkiksi mattapinnan uudelleen hiontaa varten minulle milloin vain, ja teen työn ilmaiseksi, vakuuttaa Saarikorpi.

Uniikki vihkisormus on liiton ainutkertainen sinetti

Syvälle symboliikkaan

Runsaasti kohokuviointeja töissään käyttävä kultaseppä Carina Blomqvist on kiinnostunut vihkisormuksen symboliikasta.

– Ensimmäisessä keskustelussa esiin tulevista ajatuksista ja arvoista löytyy yleensä sellaisia asioita, joihin voin suunnittelutyössä tarttua. Pyrin myös selvittämään, onko parilla jotain tärkeitä symboleita tai mieltymyksiä, joita korussa voisi tuoda esille, Blomqvist ideoi.

– Jos pelkkä keskustelu ei valota asiakkaan toiveita riittävästi, saatan myös pyytää heitä kirjoittamaan ja piirtämään heille tärkeitä asioita paperille.
 

Carinalla on myös omakohtaista kokemusta vihkisormuksen teettämisestä.

– Oli haasteellista miettiä, minkälaisen sormuksen itselleni haluaisin, ja samalla opin paljon siitä, millaisissa tunnelmissa parit kultaseppää lähestyvät.

Muokattu: 19.9.2017