Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Teettäisinkö uniikkihääpuvun?

Teettäisinkö uniikkihääpuvun?

Kuva Johanna Best Photography

Useimmiten morsiamet etsivät pukuideoita netistä ja käyvät sovittelemassa pukuja hääpukuliikkeissä. Joskus täydellistä pukua ei kuitenkaan löydy, ja joskus kaikissa puvuissa on jokin "mutta".

Ratkaisevana tekijänä voi olla esimerkiksi puvun väri tai morsiamen mitat. Aina valmispukua ei saa korjauksilla sopivaksi, sillä morsiamen pituus vaikuttaa puvun muihinkin mittasuhteisiin kuin helman pituuteen.

Vaikka valmiiden hääpukujen värivalikoima on viime vuosina laajentunut, juuri oikean sävyistä ja oikean mallista pukua voi olla vaikeampi löytää. Joskus taas morsian haluaa jotain erilaista, uniikkia ja sellaista, jota ei ole kenelläkään muulla. Näissä tapauksissa päädytään puvun teettämiseen ompelijalla.

Teettäisinkö uniikkihääpuvun?

Kuva Johanna Best Photography

Pukunin Saara Toivonen kertoo, kuinka uniikin häävun suunnittelu hänen luonaan sujuu.

– Ensimmäinen aika varataan suunnittelua varten Turun Eerikinkadun liikkeeseen. Liike on avoinna ainoastaan yhdelle asiakkaalle kerrallaan, joten voimme hoitaa suunnittelun ja sovituksen rauhassa.

– Usein asiakas on lähettänyt etukäteen sähköpostitse kuvan, josta lähdetään liikkeelle. Valmistaudun tapaamiseen tulostamalla kuvan ja etsimällä morsiamen ideoiden pohjalta lisää kuvia ja sopivia materiaalinäytteitä. Olen sopinut tapaamisia myös esimerkiksi Tampereelle ja Helsinkiin, jolloin suunnittelu onnistuu hienosti myös kahvittelun lomassa sopivassa paikassa.

– Liikkeessä on mahdollisuus sovitella tekemiäni mallipukuja, joiden avulla sekä morsian että minä hahmotamme helpommin esimerkiksi helman leveyden ja laahuksen pituuden. Pino häälehtiä auttaa ideoinnissa, jos lähdemme aivan puhtaalta pöydältä.

Mittatilauspuvussa morsiamen ei tarvitse tyytyä kompromisseihin

– Hän voi päättää, haluaako pukuunsa vetoketjun, napit vai nyörityksen. Helmasta voidaan tehdä juuri niin leveä, kapea, lyhyt tai pitkä kuin morsian haluaa. Pääntievaihtoehtoja on venepääntiestä neliöön ja sydämeen ja vaikka mihin muotoon, syvyysvaihtoehtojakin löytyy vaikka sentin välein. Hihoista voidaan tehdä kankaiset, pitsiset, leveät tai kapeat. Puvusta tehdään aivan morsiamen unelmien mukainen vartalon vaatimukset huomioon ottaen, Saara kertoo.

– Jos jokin asia on käytännössä mahdoton toteuttaa, niin ehdotan asiakkaalle vaihtoehtoisia ratkaisuja, muistuttaa Saara.

Ensimmäisellä käynnillä Saara kertoo antavansa myös alustavan hinta-arvion puvusta.

– Hinta ei nouse annetusta arviosta ilman, että sovimme ratkaisevista muutoksista alkuperäiseen suunnitelmaan. Myös mittojen otto hoituu helpoimmin samalla käynnillä. Morsian saa mukaansa luonnoksen puvun mallista ja mahdolliset väri- ja materiaalinäytteet.

Kun suunnitelmat ovat selvillä, sopimus allekirjoitettu ja ennakkomaksu maksettu, tilataan puvun kankaat.

– Joskus sopivat materiaalit löytyvät liikkeessä olevista näytteistä, mutta muussa tapauksessa etsin täydellistä kangasta ympäri maailmaa. Tilaan ja lähetän morsiamelle sopivia kangastilkkuja, joista valitsemme parhaat. Puvun suunnittelu jatkuu usein vielä sähköpostitse, kun yksityiskohtia hiotaan. Vastaan viesteihin ja kysymyksiin aina ja mahdollisimman nopeasti.

– Kaavoituksen jälkeen teen tilanteesta riippuen puvusta joko lakanakangasversion tai aloitan suoraan oikeilla kankailla. Jos esimerkiksi mallipuvuissa ei ole ollut lähellekään sopivaa kokoa tai puvun malli on hyvin erilainen sovitettuihin verrattuna, niin varmistan kaavan vielä protokappaleella, joka tehdään lakanakankaasta, Saara selventää.

Teettäisinkö uniikkihääpuvun?

Kuva Johanna Best Photography

– Ensimmäisessä sovituksessa katsomme pukuun tarvittavat korjaukset, koristeiden paikat ja muut yksityiskohdat. Liikkeessä on suuri peili ja hyvä valaistus, jotta sovitus sujuisi mahdollisimman miellyttävästi.

– Hääpäivänä käytettävät alusvaatteet ja kengät tulisi olla mukana jo tässä vaiheessa, jotta puvusta saataisiin mahdollisimman istuva. Myös Pukunin sovituskenkiä voidaan käyttää, jos koron korkeus on tiedossa. Seuraavalla käynnillä puku saattaa olla jo valmis tai teemme siihen vielä pieniä muutoksia.

– Jotta kokonaisuudesta saataisiin täydellinen, voin tehdä pukuun sopivan laukun puvun ankaista, oikean sävyisen ja pituisen hunnun tai muita asusteita. Voin myös tilata puvun helman leveyteen sopivan alushameen, Saara lisää.

Teettäisinkö uniikkihääpuvun?

Kuva Johanna Best Photography

Kun puku on valmiina ja morsian on tyytyväinen, hän saa puvun mukaansa kotiin.

– Annan puvun mukana kirjalliset pukemis-, säilytys- ja hoito-ohjeet sekä puvun tärkeimmät mitat mahdollista myyntiä varten. Puku pakataan läpinäkyvään pukupussiin ja suureen paperikassiin, jossa se on helppo kuljettaa kotiin.

– Hääpäivän jälkeen voimme myös miettiä, voisiko morsiuspuvun muuttaa uudeksi juhlapuvuksi muokkaamalla sitä, Saara muistuttaa.


Kuvat Johanna Best Photography

Muokattu: 28.9.2023