Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

| Hääpuku

Teettäisinkö uniikkihääpuvun?

Teettäisinkö uniikkihääpuvun?

Kuva Johanna Best Photography

Useimmiten morsiamet etsivät pukuideoita netistä ja käyvät sovittelemassa pukuja hääpukuliikkeissä. Joskus täydellistä pukua ei kuitenkaan löydy, ja joskus kaikissa puvuissa on jokin "mutta".

Ratkaisevana tekijänä voi olla esimerkiksi puvun väri tai morsiamen mitat. Aina valmispukua ei saa korjauksilla sopivaksi, sillä morsiamen pituus vaikuttaa puvun muihinkin mittasuhteisiin kuin helman pituuteen.

Vaikka valmiiden hääpukujen värivalikoima on viime vuosina laajentunut, juuri oikean sävyistä ja oikean mallista pukua voi olla vaikeampi löytää. Joskus taas morsian haluaa jotain erilaista, uniikkia ja sellaista, jota ei ole kenelläkään muulla. Näissä tapauksissa päädytään puvun teettämiseen ompelijalla.

Teettäisinkö uniikkihääpuvun?

Kuva Johanna Best Photography

Pukunin Saara Toivonen kertoo, kuinka uniikin häävun suunnittelu hänen luonaan sujuu.

– Ensimmäinen aika varataan suunnittelua varten Turun Eerikinkadun liikkeeseen. Liike on avoinna ainoastaan yhdelle asiakkaalle kerrallaan, joten voimme hoitaa suunnittelun ja sovituksen rauhassa.

– Usein asiakas on lähettänyt etukäteen sähköpostitse kuvan, josta lähdetään liikkeelle. Valmistaudun tapaamiseen tulostamalla kuvan ja etsimällä morsiamen ideoiden pohjalta lisää kuvia ja sopivia materiaalinäytteitä. Olen sopinut tapaamisia myös esimerkiksi Tampereelle ja Helsinkiin, jolloin suunnittelu onnistuu hienosti myös kahvittelun lomassa sopivassa paikassa.

– Liikkeessä on mahdollisuus sovitella tekemiäni mallipukuja, joiden avulla sekä morsian että minä hahmotamme helpommin esimerkiksi helman leveyden ja laahuksen pituuden. Pino häälehtiä auttaa ideoinnissa, jos lähdemme aivan puhtaalta pöydältä.

Mittatilauspuvussa morsiamen ei tarvitse tyytyä kompromisseihin

– Hän voi päättää, haluaako pukuunsa vetoketjun, napit vai nyörityksen. Helmasta voidaan tehdä juuri niin leveä, kapea, lyhyt tai pitkä kuin morsian haluaa. Pääntievaihtoehtoja on venepääntiestä neliöön ja sydämeen ja vaikka mihin muotoon, syvyysvaihtoehtojakin löytyy vaikka sentin välein. Hihoista voidaan tehdä kankaiset, pitsiset, leveät tai kapeat. Puvusta tehdään aivan morsiamen unelmien mukainen vartalon vaatimukset huomioon ottaen, Saara kertoo.

– Jos jokin asia on käytännössä mahdoton toteuttaa, niin ehdotan asiakkaalle vaihtoehtoisia ratkaisuja, muistuttaa Saara.

Ensimmäisellä käynnillä Saara kertoo antavansa myös alustavan hinta-arvion puvusta.

– Hinta ei nouse annetusta arviosta ilman, että sovimme ratkaisevista muutoksista alkuperäiseen suunnitelmaan. Myös mittojen otto hoituu helpoimmin samalla käynnillä. Morsian saa mukaansa luonnoksen puvun mallista ja mahdolliset väri- ja materiaalinäytteet.

Kun suunnitelmat ovat selvillä, sopimus allekirjoitettu ja ennakkomaksu maksettu, tilataan puvun kankaat.

– Joskus sopivat materiaalit löytyvät liikkeessä olevista näytteistä, mutta muussa tapauksessa etsin täydellistä kangasta ympäri maailmaa. Tilaan ja lähetän morsiamelle sopivia kangastilkkuja, joista valitsemme parhaat. Puvun suunnittelu jatkuu usein vielä sähköpostitse, kun yksityiskohtia hiotaan. Vastaan viesteihin ja kysymyksiin aina ja mahdollisimman nopeasti.

– Kaavoituksen jälkeen teen tilanteesta riippuen puvusta joko lakanakangasversion tai aloitan suoraan oikeilla kankailla. Jos esimerkiksi mallipuvuissa ei ole ollut lähellekään sopivaa kokoa tai puvun malli on hyvin erilainen sovitettuihin verrattuna, niin varmistan kaavan vielä protokappaleella, joka tehdään lakanakankaasta, Saara selventää.

Teettäisinkö uniikkihääpuvun?

Kuva Johanna Best Photography

– Ensimmäisessä sovituksessa katsomme pukuun tarvittavat korjaukset, koristeiden paikat ja muut yksityiskohdat. Liikkeessä on suuri peili ja hyvä valaistus, jotta sovitus sujuisi mahdollisimman miellyttävästi.

– Hääpäivänä käytettävät alusvaatteet ja kengät tulisi olla mukana jo tässä vaiheessa, jotta puvusta saataisiin mahdollisimman istuva. Myös Pukunin sovituskenkiä voidaan käyttää, jos koron korkeus on tiedossa. Seuraavalla käynnillä puku saattaa olla jo valmis tai teemme siihen vielä pieniä muutoksia.

– Jotta kokonaisuudesta saataisiin täydellinen, voin tehdä pukuun sopivan laukun puvun ankaista, oikean sävyisen ja pituisen hunnun tai muita asusteita. Voin myös tilata puvun helman leveyteen sopivan alushameen, Saara lisää.

Teettäisinkö uniikkihääpuvun?

Kuva Johanna Best Photography

Kun puku on valmiina ja morsian on tyytyväinen, hän saa puvun mukaansa kotiin.

– Annan puvun mukana kirjalliset pukemis-, säilytys- ja hoito-ohjeet sekä puvun tärkeimmät mitat mahdollista myyntiä varten. Puku pakataan läpinäkyvään pukupussiin ja suureen paperikassiin, jossa se on helppo kuljettaa kotiin.

– Hääpäivän jälkeen voimme myös miettiä, voisiko morsiuspuvun muuttaa uudeksi juhlapuvuksi muokkaamalla sitä, Saara muistuttaa.


Kuvat Johanna Best Photography

Muokattu: 28.9.2023

Lue lisää samasta aiheesta

Miten huomioit kestävän kehityksen jo hääpukuostoksilla?

Turkulainen hääpukuliike Morsiuspuvut Sydänkäpy on keskittynyt myymään vain Maggie Sotteron ainutlaa...

Hääpuvun sovittamisen FAQ

Hääpuvun sovitukseen liittyy seikkoja, joita ei välttämättä tiedä. Lue tästä häämekon sovittamiseen ...

Koska kannattaa lähteä ostamaan hääpukua?

Hääpukuostoksille kannattaa lähteä hyvissä ajoin, sillä vain harva morsian löytää häämekkonsa suoraa...

Häämuodissa 2025 hehkuu rakkaus kukkiin

Intohimo romanttisista kukista hääpuvuissa ei ota laantuakseen häämuodissa! Eturivin hääpukusuunnitt...

Lyhyet mekot ja minihääpuvut trendaavat 2025

Vuoden 2025 häämuodissa yhä useammat huippuhääsuunnittelijat ovat ajatelleet morsiamia, jotka etsivä...

Vyötärö esiin! Häämuoti 2025 korostaa lantiota

Vuosi 2025 nostaa vyotärön trendien keskiöön. Näimme kevään häämuotimessujen catwalkeilla laskettuje...

Mainos: Sydänkäpy

Miten huomioit kestävän kehityksen jo hääpukuostoksilla?

Turkulainen hääpukuliike Morsiuspuvut Sydänkäpy on keskittynyt myymään vain Maggie Sotteron ainutlaatuisia hääpukuja.

– Olemme ylpeitä tämän valmistajan edelläkävijänä tekemästä työstä maapallomme hyväksi! Pirjo Koskinen iloitsee.

Oman kortensa kekoon Sydänkäpy kantaa myymällä uusien pukujen rinnalla myös käytettyjä hääpukuja.

Morsiuspukuliike Sydänkäpy Pirjo Koskinen esittelee Maggie Sottero hääpukua

Hääpukuvalmistaja Maggie Sottero on vuosikymmenien aikana lunastanut paikkansa yhtenä maailman parhaista hääpukuvalmistajista. Valmistajan merkkejä ovat Maggie Sotteron lisäksi Sottero & Midgley ja Rebecca Ingram. Ensimmäisenä hääpukubrändinä maailmassa Maggie Sottero kierrättää vahingoittuneet puvut ja ylijäämäkankaat 100 prosenttisesti yhteistyössä SuperCirclen kanssa.  

Sottero on lisäksi ryhtynyt kunnianhimoisiin toimiin kolmella avainaluella pienentääkseen ekologista jalanjälkeään:

  • jätteen vähentäminen
  • luonnonvarojen ja energian kulutus
  • biologisen monimuotoisuuden suojelu

Hääpukuja kierrätyskankaista ja oma puu hääpuvun tilaajalle


Maggie Sottero on esitellyt useita hääpukumalleja, joissa käytetään kierrätyskankaita. Mallistoista löytyy sekä kokonaan kierrätysmateriaalista valmistettuja pukuja, ja suuressa osassa esimerkiksi vuorikankaat ovat kierrätettyä kuitua. Osassa pukuja käytetään myös uusia vettä ja energiaa säästäviä värjäysmenetelmiä. 

Ja kirsikkana kakun päällä;  jokaiselle Sottero-hääpuvun tilaajalle istutetaan oma puu! Yhteistyössä OneTreePlantedin kanssa ensimmäiset 50 000 puuta on jo istutettu. Ensimmäisinä kohteina ovat edellisen malliston kuvauspaikka Costa Rica ja Sottero-brändin synnyinmaa Australia. Metsänistutus on yksi parhaista tavoista tukea ja elvyttää maapallon ekosysteemiä!

Morsiuspukuliike Sydänkäpy Turku näyteikkuna ulkoa

Kestävää kehitystä myös paikallisesti – laadukkaat hääpuvut kestävät useamman käyttökerran

Turussa sijaitseva Sydänkäpy on tänä kesänä aloittanut Maggie Sotteron käytettyjen hääpukujen myynnin.

– Koska me olemme tottuneet hääpuvuissa Maggie Sottero -laatuun, päätimme kokeilla myös käytettyjen hääpukujen myyntiä. Ekologisuus on tärkeää, ja erinomaisesti tehdyt puvut kestävät hyvin useamman käyttökerran, kertoo yrittäjä Pirjo Koskinen.

– Me tunnemme nämä häämekot hyvin ja useimpiin pukuihin meiltä löytyy myös materiaaleja mahdollisia korjauksia ja muokkauksia varten, Pirjo Koskinen jatkaa.

Sydänkäpy tarjoaa jatkossa pienimuotoisesti myös pesupalvelua hääpuvulle.


– Meille myyntiin tuotavan hääpuvun voi jättää meille myös pesetykseen. Pesemme hääpuvut vesipesussa, emme kemiallisesti, jolloin pesu on ekologisempaa ja luonto kiittää, Pirjo Koskinen mainitsee.

Näyteikkuna Morsiuspukuliike Sydänkäpy Turku

Tutustu Sydänkävyn hääpukuihin ja hintoihin

Sydänkävyn hääpukuvalikoimaan tutustuminen on helppoa vähän kauempaakin. Kaikki myynnissä olevat uudet ja käytetyt puvut voi katsoa hintoineen Sydänkävyn nettisivuilta. 

– Tällä hetkellä käytetyt puvut näkyvät ale-hääpuku-sivun lopussa. Toivomme kovasti saavamme lisää Maggie Sottero -pukuja kierrätysvalikoimaan, Pirjo toivoo.

Sydänkävyn hääpukuvalikoiman näet helposti Morsiuspuvut Sydänkäpy -nettisivuilta.

Lue lisää Sydänkävyn nettisivuilta, jos haluat laittaa oman kerran tanssitun Sottero-hääpukusi myyntiin.

Turun Sydänkäpy Pirjo Koskinen ja ompelija Suvi

Sydänkäpy

Maariankatu 1, Turku

Puhelin 0406673781
Sähköposti sydankapy@co1.inet.fi

IG @morsiuspuvutsydankapy
FB @morsiuspuvutsydankapy

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä MORSIUSPUVUT SYDÄNKÄPY