Talkoohäiden plussat ja miinukset

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Talkoohäiden plussat ja miinukset

Talkoohäiden plussat ja miinukset

Talkoilla tehtävät juhlavalmistelut vaativat hyvää suunnittelua ja johtamista.

–  Hyvä pöhinä syntyy siitä, kun kaikki tietävät roolinsa, juhlasuunnittelija Jenna Antinmaa JuhlaGurusta muistuttaa.

– Usein talkoohäissä kaikilla on ideoita, mutta alkupalaverin jälkeen homma ei etene, jos aikatauluista ja vastuista ei ole sovittu tarkasti.

Jenna neuvookin nimeämään päävastuuseen yhden seremoniamestarin, ei esimerkiksi kahta yli-innokasta kaasoa.

– Seremoniamestari kokoaa talkootiimin, kartoittaa hääparin toiveet ja talkooväen resurssit sekä vastaa aikataulusta.

Ideoita kartoittaessa talkooväestä voi löytyä vastakkaisiakin mielipiteitä ja silloin seremoniamestarin päätösvalta on tarpeen. Ja juuri siksi Jennan mielestä on hyvä, ettei vastuuhenkilöksi nimetä morsianta tai sulhasta.

– Ulkopuolisen on helpompi hienovaraisesti estää sukulaisia toteuttamasta ”näin meillä on aina tehty” -perinteitä, jos ne eivät tulevalle hääparille sovi.

Jenna muistuttaa, että vaikka talkoot mielletään häiden edullisimmaksi toteutustavaksi, säästöä syntyy vain, jos talkootiimin osaaminen ja verkostot ovat laaja-alaiset.

– Kannattaa myös miettiä, voisiko vaikkapa somisteet vuokrata ostamisen sijaan, etteivät kaikki sukulaiset saisi seuraavana jouluna tuikkukuppia ja maljakkoa lahjaksi. Talkooväen ideoita ja heittäytymistä tarvitaan usein ennen kaikkea ohjelman suunnittelussa, sillä hyvin suunnitellut häät kruunaa onnistunut ja joustava ohjelma, JuhlaGurun Jenna summaa.

Talkoohäiden plussat ja miinukset

+ Talkoohäissä jokainen saa tuntea olevansa merkityksellinen ja juhlakin tuntuu kaikkien yhteiseltä.

+ Talkoohäissä työt jaetaan osaamisen ja kiinnostuksen mukaan. Parhaimmassa tapauksessa jokainen saa sen itselleen mieluisimman tehtävän.

+ Taitava talkooporukka loihtii hääparin näköiset häät pienellä budjetilla, kunhan vastuut ja aikataulu ovat kaikkien tiedossa.

 

– Talkooväellä voi olla paljon keskenään erilaisia toiveita ja ideoita, mutta ilman päätöksiä, selkeää vastuunjakoa ja aikataulua hommat eivät etene. Epätietoisuus aiheuttaa stressiä ja tyytymättömyys purkautuu riitelynä h-hetkellä.

– Häiden järjestäminen vie aikaa ja vaatii laajat verkostot. Jos järjestelyt jäävät vain muutamien harteille, talkooväen motivaatio joutuu koetukselle.

– Hääparin on hyväksyttävä, ettei talkootyön jälki välttämättä ole täydellinen jokaisella osa-alueella.

 

Teksti Miia Kärnä
Kuvat FreeImages

Muokattu: 3.6.2019