9.4.2019
Splitissä nautitaan auringosta, ravintolamaailman helmistä ja pitkistä veneretkistä ihanille saarille. Kaupunki on sopivan kokoinen ja sille riittää viitisen päivää varsin hyvin. Kohteessa ei ole kuin pari isoa hotellia, muut ovat pienempiä boutique-paikkoja tai Airbnb-majoituksia. Tai mikä ettei täällä viipyilisi kauemminkin rannalla loikoillen Suomen loskasäätä paossa, rakkaansa kainalossa.
Lue vinkkimme miten Splitistä saa kaiken irti tähtipölyn kera!
Kuva Johanna Lehtinen
Splitin keskustan rantabulevardi on nimeltään Riva. Sen terasseilla on kiva istua ja katsella ohikäveleviä ihmisiä. Bulevardit ovat tuttuja melkein jokaisesta lomakohteesta, mutta tässä Splitin versiossa on jotain hyvin tunnelmallista.
Kuva Johanna Lehtinen
Satuimme Splitiin samaan aikaan Julia Robertsin kanssa, mutta askeleemme eivät ihan kohdanneet Vanhan kaupungin kujilla. Sen sijaan löysimme itsemme ravintolasta nimeltä Bokeria Kitchen & Restaurant, johon olimme varanneet pöydän. Se kannattaa, sillä ovelta käännytettiin yhden illan aikana kymmenittäin ihmisiä. Paikka on melko tuore, mutta saavuttanut jo suosionsa. Eikä Julia Robertsin vierailu pari päivää ennen meitä ainakaan hallaa ole tehnyt. Syömme elämämme (ihan totta!) parhaimmat burgerit ja nautimme hyvää kroatialaista viiniä.
Kuva Johanna Lehtinen
Kuva Johanna Lehtinen
Le Meridien Lav sijaitsee noin kilometrin päässä Splitin keskustasta. Tänne on kiva vetäytyä rauhoittumaan, sillä busseilla pääsee kohtuullisen näppärästi kulkemaan. Suuri hotellikokonaisuus osoittautuu viiden yön aikana hurmaavaksi paikaksi. Rannat, ravintolat ja iso huone parvekkeella tekevät kokemuksesta oikeinkin kivan. Hotellin ehdottomiin hyviin puoliin kuuluu hieman sivummalla sijaitseva ranta ja sen beach bar Gooshter. Esteetikon silmää miellyttää sekä sisustus, maisema että coolisti rakennetut drinksut. Kannattaa muuten ehdottomasti testata myös hotellin ravintola Conlemani – annoskoot ovat valtavat ja gluteenittomuus hienosti huomioitu.
Kuva Johanna Lehtinen
Kuva Johanna Lehtinen
Vanhan kaupungin sokkeloisilla kaduilla on hurja määrä ravintoloita, kauppoja ja terasseja. Aukioita on monta, ja joka paikka kuhisee elämää. Syyskuussa putiikeista tekee hyviä alelöytöjä sesongin loppuessa. Välipalaksi voi napata suuren pizzapalan parilla eurolla tai virkistävän hedelmäsmoothien Kokolo Juice Barista.
Kroatia on maailmankuulu lukuisista pienistä saaristaan ja niiden hiekkarannoista. Veneretki täällä on ehdoton. Kohteita on lukemattomia, mutta ainakin Hvar ja Vis ansaitsevat visiittinsä. Jälkimmäisessä kuvattiin viime kesänä toista osaa Mamma Mia! -elokuvaan. Vis jää meiltä tällä kertaa näkemättä, mutta kuskimme Deni Lukic Segorent Yachts -yrityksestä ankkuroi pian veneen Hvarilla sijaitsevaan Calma beach bariin. Vain muutama asiakas meidän lisäksemme, muutoin saamme olla omassa maailmassamme. Tarjoilija tuo pöytään caipirinhan ja aperol spitzerin. Taustalla soi rento loungemusiikki ja edessä kimmeltää turkoosi meri. En ole milloinkaan nähnyt yhtä kirkasta ja turkoosinsinistä vettä kuin täällä, en edes Karibialla. Sydän on pakahtua kaikesta kauneudesta.
Kuva Johanna Lehtinen
Kuva Johanna Lehtinen
Rantabulevardin tuntumassa sijaitseva Zoi on suosittu ravintola, joten varauksen tekeminen kannattaa. Kelien suosiessa kannattaa pyytää pöytä terassilta, josta näkee Rivan kuhinan ja Splitin auringonlaskun. Sisustus hivelee silmiä ja palvelu on hyvää. Ruoka on taivaallista, ja jälkiruoka parasta mitä olen koskaan syönyt.
Kuva Johanna Lehtinen
♥ Kroatiassa on 4,5 miljoonaa asukasta. Kroatia julistautui itsenäiseksi Jugoslaviasta kesäkuun lopulla 1991, mistä seurasi Kroatian sota. Sota loppui vuonna 1992.
♥ Matkailijat ovat löytäneet Kroatian, ja turismi onkin maan suurin elinkeino. Dubrovnikissa hypetystä on aiheuttanut kaupungin toimiminen kuvauspaikkana muun muassa Games of Thrones -sarjalle. Se näkyy ja kuuluu kauas. Syyskuun loppu on hiljaista sesonkia, mutta silti vanhan kaupungin muurien sisällä tulvii uskomaton määrä ihmisiä. Splitissä turisteja on ehkä hitusen vähemmän ja levittäytyneinä laajemmalle alueelle. Kannattaa kuitenkin matkustaa joko alku- tai loppukesästä, jolloin kiivain sesonki ei ole käynnissä.
♥ Suorilla lennoilla pääsee Splitiin ja Dubrovnikiin muun muassa Finnairilla noin kolmessa tunnissa.
♥ Kroatian valuutta on kuna. 100 kunaa on noin 13 euroa.
♥ Hanavettä voi juoda huoletta.
♥ Hintataso on melkein sama kuin Suomessa. Ulkona syöminen ja juominen on hieman halvempaa. Hyvällä bongauksella viinilasillisen voi saada kahdellakin eurolla.
♥ Kroatialaista viiniä kannattaa ostaa tuliaisiksi, sillä sitä ei juuri ulkomailta löydy. Ja miksi? Siksi, että sitä ei yksinkertaisesti riitä vientiin.
♥ Palvelukulttuuri ei ikävä kyllä ole kehittynyt samaa tahtia turistimäärien kanssa. Reilun viikon reissun aikana törmäsimme epäystävälliseen palveluun hämmästyttävän monta kertaa. Kannattaakin varautua pyytämään palvelua ja asennoitumaan siihen, ettei hymyjä ihan kauheasti irtoa. Poikkeuksiakin on, mutta yleisesti palvelutasosta jäi hieman ontto olo.
Kuva Johanna Lehtinen
Lue lisää! Yhdistä Splitin matkaan myös piipahdus Dubrovnikissa.
Teksti Tanja Hakala / Häät.fi Kuvat Johanna Lehtinen.
Jaa juttu
Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi verkkosivustollamme. Osa evästeistä on välttämättömiä verkkosivuston käytön kannalta ja etenkin ostotapahtuman kannalta, osa valinnaisia: suorituskykyä seuraavat evästeet kertovat, miten käytät verkkosivustoamme ja sen ominaisuuksia; toiminnalliset evästeet muistavat mieltymyksesi.
Nämä ovat välttämättömiä sivuston toiminnan kannalta. Näitä tietoja käytetään helpottamaan verkkosivuston käyttöä ja näitä ei voi poistaa.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivuston kävijöiden seuraamiseen, jotta julkaisijat voivat kohdentaa markkinointiaan asiaankuuluvilla ja kävijää kiinnostavilla mainoksilla.
Keräävät tietoja verkkosivustomme käytöstä, esimerkiksi käynneistä sivuilla tai virheilmoituksista. Nämä tiedot yhdistetään ja anonymisoidaan, ja niitä käytetään verkkosivustomme kehittämiseen. Käyttämämme analytiikka-työkalut ovat Google Analytics ja Hotjar.