Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Syö ja nauti kuten Julia Roberts – Split on rantalomailijan unelma

Splitissä nautitaan auringosta, ravintolamaailman helmistä ja pitkistä veneretkistä ihanille saarille. Kaupunki on sopivan kokoinen ja sille riittää viitisen päivää varsin hyvin. Kohteessa ei ole kuin pari isoa hotellia, muut ovat pienempiä boutique-paikkoja tai Airbnb-majoituksia. Tai mikä ettei täällä viipyilisi kauemminkin rannalla loikoillen Suomen loskasäätä paossa, rakkaansa kainalossa.

Lue vinkkimme miten Splitistä saa kaiken irti tähtipölyn kera!  

Split

Kuva Johanna Lehtinen

1. Rantabulevardin syleilyssä

Splitin keskustan rantabulevardi on nimeltään  Riva. Sen terasseilla on kiva istua ja katsella ohikäveleviä ihmisiä. Bulevardit ovat tuttuja melkein jokaisesta lomakohteesta, mutta tässä Splitin versiossa on jotain hyvin tunnelmallista.

Kuva Johanna Lehtinen

2. Kokeile Julia Robertsin jalanjäljissä

Satuimme Splitiin samaan aikaan Julia Robertsin kanssa, mutta askeleemme eivät ihan kohdanneet Vanhan kaupungin kujilla. Sen sijaan löysimme itsemme ravintolasta nimeltä Bokeria Kitchen & Restaurant, johon olimme varanneet pöydän. Se kannattaa, sillä ovelta käännytettiin yhden illan aikana kymmenittäin ihmisiä. Paikka on melko tuore, mutta saavuttanut jo suosionsa. Eikä Julia Robertsin vierailu pari päivää ennen meitä ainakaan hallaa ole tehnyt. Syömme elämämme (ihan totta!) parhaimmat burgerit ja nautimme hyvää kroatialaista viiniä.

Kuva Johanna Lehtinen

Split

Kuva Johanna Lehtinen

3. Hotelli nauttimista varten

Le Meridien Lav  sijaitsee noin kilometrin päässä Splitin keskustasta. Tänne on kiva vetäytyä rauhoittumaan, sillä busseilla pääsee kohtuullisen näppärästi kulkemaan. Suuri hotellikokonaisuus osoittautuu viiden yön aikana hurmaavaksi paikaksi. Rannat, ravintolat ja iso huone parvekkeella tekevät kokemuksesta oikeinkin kivan. Hotellin ehdottomiin hyviin puoliin kuuluu hieman sivummalla sijaitseva ranta ja sen beach bar Gooshter. Esteetikon silmää miellyttää sekä sisustus, maisema että coolisti rakennetut drinksut. Kannattaa muuten ehdottomasti testata myös hotellin ravintola Conlemani – annoskoot ovat valtavat ja gluteenittomuus hienosti huomioitu.

Split

Kuva Johanna Lehtinen

Split

Kuva Johanna Lehtinen

4. Vanhan kaupungin kutsu

Vanhan kaupungin sokkeloisilla kaduilla on hurja määrä ravintoloita, kauppoja ja terasseja. Aukioita on monta, ja joka paikka kuhisee elämää. Syyskuussa putiikeista tekee hyviä alelöytöjä sesongin loppuessa. Välipalaksi voi napata suuren pizzapalan parilla eurolla tai virkistävän hedelmäsmoothien Kokolo Juice Barista.

5. Lukemattomat veneretket

Kroatia on maailmankuulu lukuisista pienistä saaristaan ja niiden hiekkarannoista. Veneretki täällä on ehdoton. Kohteita on lukemattomia, mutta ainakin Hvar ja Vis ansaitsevat visiittinsä. Jälkimmäisessä kuvattiin viime kesänä toista osaa Mamma Mia! -elokuvaan. Vis jää meiltä tällä kertaa näkemättä, mutta kuskimme Deni Lukic Segorent Yachts -yrityksestä ankkuroi pian veneen Hvarilla sijaitsevaan Calma beach bariin. Vain muutama asiakas meidän lisäksemme, muutoin saamme olla omassa maailmassamme. Tarjoilija tuo pöytään caipirinhan ja aperol spitzerin. Taustalla soi rento loungemusiikki ja edessä kimmeltää turkoosi meri. En ole milloinkaan nähnyt yhtä kirkasta ja turkoosinsinistä vettä kuin täällä, en edes Karibialla. Sydän on pakahtua kaikesta kauneudesta.

Split

Kuva Johanna Lehtinen

Split

Kuva Johanna Lehtinen

6. Täydellinen illallinen

Rantabulevardin tuntumassa sijaitseva  Zoi  on suosittu ravintola, joten varauksen tekeminen kannattaa. Kelien suosiessa kannattaa pyytää pöytä terassilta, josta näkee Rivan kuhinan ja Splitin auringonlaskun. Sisustus hivelee silmiä ja palvelu on hyvää. Ruoka on taivaallista, ja jälkiruoka parasta mitä olen koskaan syönyt.

Kuva Johanna Lehtinen

Hyvä tietää Kroatiasta

♥ Kroatiassa on 4,5 miljoonaa asukasta. Kroatia julistautui itsenäiseksi Jugoslaviasta kesäkuun lopulla 1991, mistä seurasi Kroatian sota. Sota loppui vuonna 1992.

♥ Matkailijat ovat löytäneet Kroatian, ja turismi onkin maan suurin elinkeino. Dubrovnikissa hypetystä on aiheuttanut kaupungin toimiminen kuvauspaikkana muun muassa Games of Thrones -sarjalle. Se näkyy ja kuuluu kauas. Syyskuun loppu on hiljaista sesonkia, mutta silti vanhan kaupungin muurien sisällä tulvii uskomaton määrä ihmisiä. Splitissä turisteja on ehkä hitusen vähemmän ja levittäytyneinä laajemmalle alueelle. Kannattaa kuitenkin matkustaa joko alku- tai loppukesästä, jolloin kiivain sesonki ei ole käynnissä.

♥ Suorilla lennoilla pääsee Splitiin ja Dubrovnikiin muun muassa Finnairilla noin kolmessa tunnissa.

♥ Kroatian valuutta on kuna. 100 kunaa on noin 13 euroa.

♥ Hanavettä voi juoda huoletta.

♥ Hintataso on melkein sama kuin Suomessa. Ulkona syöminen ja juominen on hieman halvempaa. Hyvällä bongauksella viinilasillisen voi saada kahdellakin eurolla.

♥ Kroatialaista viiniä kannattaa ostaa tuliaisiksi, sillä sitä ei juuri ulkomailta löydy. Ja miksi? Siksi, että sitä ei yksinkertaisesti riitä vientiin.

♥ Palvelukulttuuri ei ikävä kyllä ole kehittynyt samaa tahtia turistimäärien kanssa. Reilun viikon reissun aikana törmäsimme epäystävälliseen palveluun hämmästyttävän monta kertaa. Kannattaakin varautua pyytämään palvelua ja asennoitumaan siihen, ettei hymyjä ihan kauheasti irtoa. Poikkeuksiakin on, mutta yleisesti palvelutasosta jäi hieman ontto olo.

Split

Kuva Johanna Lehtinen

Lue lisää! Yhdistä Splitin matkaan myös piipahdus Dubrovnikissa.

Teksti Tanja Hakala / Häät.fi Kuvat Johanna Lehtinen.

Muokattu: 10.4.2019