Studiohääkuva on nousemassa uudeksi trendiksi?

Hääkuva miljössä

Kuva Anne Edgar

Perinteinen hääkuvaus oli noin tunnin mittainen vierailu valokuvaamon studioon hääpäivän aikana, joko ennen tai jälkeen vihkimisen. Hääjuhlan dokumentointi jäi usein jonkun ”kamerankäyttäjäksi” valitun sukulaisen vastuulle.

Nykyisin tilanne on toisin; hääkuvaaja taltioi tapahtumia usein jopa aamun kampaajakäynneistä aina iltamyöhään asti. Ammattilaisen suorittama valokuvaaminen vihkimisen ja hääjuhlan aikana on nykyään itsestään selvä osa hääpäivän kulkua.

Hääparia kuvataan vihkihetkellä, juhlapaikalla, juhlien aikana, mahdollisesti myös lähettyvillä sijaitsevassa erityisessä miljöössä. Yhtä lailla hääkuviin kuviin tallentuvat mukaan myös perheet, kaasot, bestmanit ja muu juhlaväki.

Suosittu ohjelmanumero häissä on nykyisin myös photo booth, jossa hääväki voi juhlien aikana käydä otattamassa itsestään hauskoja kuvia kevyeen rekvisiittaan sonnustautuneena.

Valokuvaajat ovat jo kauan toivoneet hääpareilta rohkeutta tulla kuvaan jonain muuna kuin hääpäivänä. Tällöin aikaa on käytettävissä kuvaamiseen aivan erilailla kuin hektisenä hääpäivänä ja ulkokuvia otettaessa on säätilankin suhteen vähän pelivaraa. Hääpäivää ennen otettaviin kuviin toimii esimerkiksi morsiamen koekampauspäivä. Jos koemeikin ajoittaa samalle päivälle, on parin look hääpäivää vastaava. Tällöin voidaan ottaa esimerkiksi hitiksi nousseet First Look -kuvat eli tallentaa tilanne, jossa hääpari näkee ensimmäistä kertaa toisensa ”täydessä tällingissä”.

Yksi mahdollisuus on täydentää hääkuvausta hääpäivän jälkeen. kaikki meikit ja hiukset eivät enää ole samat, mutta silloin voidaan keskittyä enemmän fiilikseen ja miljöön hyödyntämiseen. Koko setti voi sitten huipentua Trash the Dress -kuvaan. Lisää tietoa Trash the Dress -kuvauksesta Häät.fistä.

Maailmalla eri valokuvakilpailuissa ovat vallalla tällä hetkellä sellaiset hääkuvat, joissa miljöö näyttelee erittäin suurta osaa, välillä jopa niin paljon että hääpari tuntuu jäävän kuvassa toissijaiseksi. Kuviin hyödynnetään rakennuksia ja luonnonmuodostelmia, ja tällöin saattaa olla tärkeää valita kuvaushetkeksi jopa tietty aika päivästä, jolloin valo tulee kohteeseen oikeasta suunnasta.

Hääpäivä on siis nykyään hyvin taltioitu kuviin, ja kauniissa hääalbumissa muistot säilyvät. Mutta palataan vielä hetkeksi alkuun ja siihen studiokuvaan. Studiossa otettu hääkuva on kärsinyt viime vuodet aivan syyttä suotta pönötyskuvan maineesta. Ammattitaitoisen valokuvaajan ottamassa studiokuvassa on ihan yhtä lailla tunnetta ja tunnelmaa, vaikka taustana olisikin kartonki eikä kartano.

Monet paljon hääkuvauksia tekevät valokuvaajat ovatkin vinkanneet, että studiohääkuva on nousemassa uudeksi trendiksi miljöössä vietettyjen vuosien jälkeen!

Kuva Anne Edgar/unsplash.com


Ammattilaiset löydät verkosta


www.kuvaajasi.com

www.ammattivalokuvaajat.fi

Yhteistyössä Suomen ammattivalokuvaajat ry.

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Hääkuvaus