Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääpaikka

Real Weddings: Naimisiin Napolinlahden äärellä

Hääalbumi: Naimisiin Napolinlahden äärellä

Napolilaisen Adrianon kanssa avioitunut Hanna Nietula-Montella kertoo, kuinka Etelä-Italian taikauskoisia hääperinteitä uhmataan – ja toisaalta kunnioitetaan. Kaunis Sorrenton kaupunki Napolinlahden rannalla on myös ulkomaalaisten suosima vihkipaikka.

– valitsimme Sorrenton vihkipaikaksi ennen kaikkea sen viihtyisyyden ja turistiystävällisyyden takia, kertoo suomalainen Hanna Nietula-Montella, joka asuu viidettä vuotta italialaisen miehensä Adriano Montellan kanssa Napolissa, 50 kilometrin päässä Sorrentosta.

Viidenkymmenen italialaisvieraan lisäksi suomalaisia vieraita saapui juhliin parikymmentä.

– Napolin ruuhkat, likaisuus ja rikollisuus eivät varmaankaan olisi heitä miellyttäneet, Hanna kertoo.

Amalfin rannikon jylhissä maisemissa riittää upeita juhlapaikkoja, joista avautuvat näkymät suoraan välimerelle. Esimerkiksi 1300-luvulla rakennetussa San Francescon kirkossa toisilleen lupautuu päivittäin jopa 14 paria.

Hääalbumi: Naimisiin Napolinlahden äärellä

Naimisiin epäonnen päivänä

Hanna ja Adriano tekivät monta asiaa häissään toisin kuin Italiassa yleensä – suvun kauhuksi. Jo muutaman vuoden yhdessä asuminen ennen papin aamenta oli aiheuttanut Adrianon äidille harmaita hiuksia, mutta sepä oli vasta alkua.

Suomalais-italialainen pari manasi nimittäin huonoa onnea valitessaan vihkipäiväksi perjantain.


– Italiassa kirkko varataan parikin vuotta ennen häitä. Olimme liikkeellä huhtikuussa, joten sen vuoden kesälle ei muita vihkiaikoja enää ollut. Saimme alennusta, kun varasimme perjantain!

Siviilivihkiminen on Sorrentossa mahdollista San Francescon luostarin sisäpihalla.

– Adrianon äiti tajusi vasta häiden jälkeen, että vihkiminen siellä oli laillisesti täysin pätevä.

Kaiken lisäksi hääpari aiheutti taikauskoisimmille vilunväristyksiä saapumalla vihkipaikalle yhdessä taksilla ja marssimalla tilaisuuteen ilman saattajia.

Italialaiset parit allekirjoittavat aina avioehdon. Siviilivihkiminen on tunnin pituiseen kirkkovihkimiseen verrattuna nopea, sillä valat on vannottu 20 minuutissa. Ulkomaalaisille pareille löytyy paperiasioita varten selkeät ohjeet esimerkiksi Internetistä.
 

Sinisiä järkytyksiä

Italialaistenkin huojennukseksi Hanna ja Adriano pääsivät lähtemään luostariaukiolta virallisena avioparina. He nimittäin olivat sinnikkäästi uhmanneet huonoa tuuria myös käydessään yhdessä hääpukuostoksilla. Italiassakaan sulhanen ei saisi nähdä morsiamen hääpukua etukäteen.

– Halusin Adrianon makutuomariksi, ja valitsinkin lopulta puvun, jossa Adrianon mukaan näytin hänen unelmiensa prinsessalta, Hanna hymyilee.

Hanna arvelee, että hääpuvun väri pistettiin ulkomaalaisuuden piikkiin.

– Tärkeä kriteeri minulle oli, ettei puku saa olla valkoinen. Täällä suomalainen tuntee itsensä muutenkin aina niin kalpeaksi.

Adrianolla oli päällään Pasquale Caruson puku. Mustassa kankaassa oli joukossa kirkkaampia lankoja, jotka saivat puvun ”loistamaan” auringossa. Hannalla taas oli Berenicen selästä avonainen sininen silkkipuku, josta myös löytyi kimaltelevia lankoja. Puvun rintamuksessa oli hopeanväristä kirjontaa ja pieniä paljetteja.
 

Yllätyssormukset

Perinteitäkin sentään kunnioitettiin. Vihkisormuksen valintaan ei sulhasella sen paremmin kuin morsiamellakaan ollut sanansijaa.

Hanna kertoo, että ainakin Adrianon suvussa on tapana antaa kaason ja bestmanin hoitaa sormusshoppailut. Morsiuspari näki Adrianon siskon Claudia Montellan ja hänen kihlattunsa Vincenzo Strazzullon valinnan vasta vihkipaikalla.

– Täytyy myöntää, että olimme kyllä vihjaisseet, minkä tyyliset haluamme. Ja mieluisathan ne olivat, Hanna sanoo.

Sormukset ovat keltakultaa ja kumpaankin on upotettu yksi briljantti.
 

Hääalbumi: Naimisiin Napolinlahden äärellä

Minä määrään!

Monelta suomalaisvieraalta jäi huomaamatta yksi juhlaperinne, jota paikalliset puolestaan osasivat odottaa: ennen saapumistaan juhlaravintolaan Hanna ja Adriano leikkasivat ravintolan sisäänkäynnin eteen ripustetun silkkinauhan. Hääparin piti olla tarkkana – se kumman käsi on päällimmäisenä, määrää kaapin paikan myös avioliitossa.

Hääkakkua vihkipari saikin leikata jo rennommalla otteella, sillä siihen ei Italiassa perinteitä liity. Kakkua leikattiin kävelymatkan päässä vihkipaikasta: Napolinlahden ääreltä löytyi juhlapaikaksi ravintola Circolo dei Forestieri. Ravintolan henkilökunta hoiti niin illallisen tarjoiluineen kuin kukkakoristeetkin. Monet sorrentolaisravintolat tarjoavat hääjuhlille hinta-arvioita nettisivuillaan.

– Italialaishäissä syödään, syödään ja syödään. Juhla aloitetaan alkupalabuffetilla ja kuohuviinillä jo ennen varsinaista pöytiin istumista, Hanna kertoo.

– Tarjolla oli perinteinen napolilainen hääateria, johon kuuluu lähes kymmenen ruokalajia. kesäisin se sisältää paljon kalaa ja äyriäisiä.


Toisin kuin luulisi, italialaishäissä ei yleensä tanssita tai pidetä puheita. Dolce vita, ihana elämä, syntyy hyvästä ruuasta ja seurasta sekä Napolinlahden yläpuolella riippuvasta hopeisesta täysikuusta.

Sitruunasuukko sorrenton tapaan

Hanna halusi häihinsä sitruunan makuisen kakun, sillä Sorrento on tunnettu keltaisista hedelmistään.

Sitruunakreemikakulla ei silti päästykään noin vain herkuttelemaan. Ensin ruokapöytiin tarjoiltiin jälkiruuaksi kahvimousse. Sen jälkeen vieraat saivat noutaa jälkiruokabuffetista erilaisia herkkuja, kuten leivoksia ja hedelmiä.

– Ravintolalla oli todella paljon erilaisia kakkumalleja. Sitruunakreemin lisäksi halusin aitoja ruusuja koristeiksi, Hanna sanoo.

Vieraiden ilta päättyi kirpeänmakeisiin tunnelmiin puoliltaöin. Hääpari taas joutui hotellihuoneessa siivoushommiin. Joku oli huolellisesti täyttänyt lattian vesimukeilla ja vuoteen kuivilla makaroneilla.
 

Teksti Kirsi Saivosalmi
Kuvat Francesco Begonja, Mimmi Nietula, Kirsi SaivosalmiArtikkeli on aiemmin julkaistu Häät-lehdessä 2/2010

Muokattu: 25.9.2019

Lue lisää samasta aiheesta

Häät ulkona - kahdeksan vinkkiä telttahäihin

Ulkona juhlittavissa häissä on monta erityispiirrettä, joita ei sisätiloissa juhliessa tarvitse edes...

Tytyri – Kaikkea muuta kuin tavallinen hääpaikka!

Onko Tytyrin Elämyskaivos Suomen uniikein hääpaikka? Miltä kuulostaisi hääjuhla 100 metrin syvyydess...

Järjestetään yhdessä unohtumattomat häät Kalastajatorpalla

Suunnittelet sitten isoja hääjuhlia tai intiimimpää tilaisuutta läheistesi kesken, tiedämme, kuinka ...

Ylläsjärven maagisten hääunelmien toteuttajat – anna Lapin taikojen tehdä tehtävänsä

Ystävysten omistama boutique-hotelli Aurora Estate hemmottelee vieraansa päästä varpaisiin. Täa...

Miten valita täydellinen juhlatila häihin? Kysy nämä kysymykset häätilalta!

Sopivaa häätilaa etsiessä kannattaa jo heti alussa ottaa tiettyjä asioita huomioon. Näin helpotat mu...

Krapi tekee hääunelmista totta – timanttinen valttikortti takaa stressittömät juhlat

Juhlahovimestari Karoliina Helenius tiimeineen tietää mitä tekee. Lukuisia häitä järjestäneellä Karo...

Mainos: Visit Lohja

Tytyri – Kaikkea muuta kuin tavallinen hääpaikka!

Tytyrin Elämyskaivos juhlapöytä

Onko Tytyrin Elämyskaivos Suomen uniikein hääpaikka? Miltä kuulostaisi hääjuhla 100 metrin syvyydessä maan alla?

Hääjuhlien järjestäminen on yksi elämän suurimmista tapahtumista, ja monilla hääpareilla on visio unelmahäistään jo pitkään ennen suuren päivän saapumista. Haluaisitko kuitenkin ravistella hieman tätä visiota?

Tytyrin Elämyskaivos sali

Kaikkea muuta kuin tavalliset ja helposti unohdettavat häät

Hääjuhlien avainelementti on kiistatta ainutlaatuinen ja mieleenpainuva ympäristö. Lähes 100 metrin syvyydessä maan alla sijaitseva Tytyrin Elämyskaivos tarjoaa kaikkea muuta kuin tavallisen ja helposti unohdettavan miljöön.

Maanalaiset tilat luovat tunnelmallisen ja mystisen ilmapiirin, joka erottuu varmuudella perinteisistä juhlapaikoista. Kaivos symboloi vahvasti kestävää rakkautta tehden siitä myös symbolisesti täydellisen paikan hääjuhlille.

Lisäksi, hääjuhlien vieraat voivat hyödyntää kaivoksen kokonaistarjontaa sillä kaivoksessa on juhlatilan ohella upea taidegalleria, kaivoshistoriallinen näyttely sekä jännittävä lapsiperheille suunnattu teemaluola.

Upea kuvauksellinen miljöö

Kuvittele siis kuinka hääpari sanoo tahdon erittäin kuvauksellisen ja jylhän kallioseinämän tai tippukivien edessä samalla kun häävieraista pienemmät seikkailevat jännittävässä peikkoluolassa.

Tunnelmallinen valaistus varmistaa, että kuvat onnistuvat ja miljöö ei varmasti unohdu yhdeltäkään häävieraalta. Juhlatilaan pääsee järjestelyiden helpottamiseksi kätevästi autolla ja muutoin lämmitetyssä juhlatilassa on kaikki juhlaan tarvittava valmiina.

Tunnelmallisesti valaistu Tytyri-Sali vanhassa kalkkikaivoksessa vain 30 minuuttia Helsingistä voisi siis olla jotain hyvin uniikkia ainutlaatuisen hääjuhlan järjestämiseksi enintään 100 hengelle.

Tytyri Elämyskaivos

Kuilukatu 42, LOHJA
044 369 1309
tourist@lohja.fi
 
Tytyri.fi

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä VISIT LOHJA

Muokattu: 7.6.2024