Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Piinallisia faktoja kiinapuvuista

Piinallisia faktoja kiinapuvuista

Se tuntuu niin ihanan helpolta: parilla klikkauksella hääpäivän katseiden keskipiste on valittu ja tilattu, ja muutamassa viikossa se saapuu paketissa kotiovelle. Ei stressaavia sovituksia, ei makutuomareiden kriittisiä kommentteja eikä edes pyörryttävää hintalappua. Muutama satanen luottokortilta, ja siinä kaikki.

Unelma täydellisestä ostoksesta ei valitettavasti useinkaan toteudu, kun laatikko avataan. Kiinamekkoja ei toteuteta kuvassa luvatun näköisinä. Materiaalit ovat halvempia, kankaat ja pitsit eivät soinnu toisiinsa eivätkä puvun mitat välttämättä vastaa tilauksen yhteydessä antamiasi mittoja, vaikka ajattelit saavasi juuri sinun mitoillesi tehdyn luomuksen. Tästä aiheesta kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, ja kuvia löytyy surullisen runsaasti esimerkiksi Brides Beaware -sivustolta ja Facebook-sivulta.

Puvun istuvuuteen vaikuttaa ratkaisevasti puvun rakenneosat eli se mitä päällys- ja vuorikankaan välissä on – tai ainakin pitäisi olla. Helman lyhentäminen on lastenleikkiä siihen verrattuna, että huonoa korsettia yritetään korjata istuvaksi jälkikäteen. Istuvuuden palauttaminen on lähes mahdotonta ja vähintäänkin erittäin kallista. Moni ammattitaidostaan ylpeä ompelija ei edes suostu korjailemaan halpatuontina Suomeen virtaavia pukuja ja hyvä niin, sillä…

Suurin osa kiinakauppojen puvuista on väärennettyjä kopioita. Laiton bisnes varastaa kuuluisien suunnittelijoiden malleja, käyttää alkuperäisten valmistajien mainoskuvia luvatta ja syö näin laillisen liiketoiminnan kannattavuutta.

Joukko kansainvälisiä hääpukuvalmistajia onkin ryhtynyt aktiivisiin vastatoimiin yhteistyössä Kiinan julkisen vallan kanssa ja saanut muutamia räikeimmin toimineita kiinakauppoja suljetuksi. Työ jatkuu, ja sulkemishetkellä tuhannet hyväuskoiset tilaajat ovat menettäneet puvusta jo maksamansa summan.

Saatat siis menettää rahasi kokonaan eikä mitään ole tehtävissä! Vaikka kiinamekkosi tulisikin perille, rahaa voi joka tapauksessa mennä enemmän kuin verkossa maksamasi loppusumma, sillä EU:n ulkopuolelta lähetetyt puvut jäävät tätä nykyä usein tullin haaviin, jolloin maksat tullimaksut ja 24 %:n arvonlisäveron tuotteen saapuessa Suomeen.

Kiinakauppa

Kuva yllä Brides Beware -Facebook-sivulta

Valtaosa kaikista hää- ja juhlapuvuista ommellaan nykyään Kiinassa! Mutta se ei ole perustelu sille, miksi laittomat kiinakaupat halutaan yleisesti tuomita. Häät-lehden päätoimittaja Sari Yli-Salomäki muistuttaa, että erityisen halvan nettikaupan pajassa olla esimerkiksi lapsia töissä ja kankaiden väriaineissa vaikkapa allergisoivia yhdisteitä.

Laiton, mallivarkauksia surutta tekevä nyrkkipaja tuskin välittää kovin paljoa myöskään ympäristövaikutuksista tai ihmisoikeuksista. Valtaosa kaikista hää- ja juhlapuvuista ommellaan kyllä nykyään Kiinassa, mutta siinä missä tunnetut brändit valvovat käyttämiensä tehtaiden menetelmiä ja bisnesetiikkaa useilla vuosittaisilla tarkastuskäynneillä saattaa laittoman nettikaupan pajassa olla esimerkiksi lapsia töissä ja kankaiden väriaineissa allergisoivia yhdisteitä.

Pukeutumiseen tarkoitettujen tekstiilien pitää normaalisti EU:n ulkopuoleltakin tullessaan läpäistä eurooppalaiset paloturvallisuusvaatimukset, mutta mitenkähän mahtaa olla laittomissa kiinapajoissa käytettyjen kankaiden laita?

Verkkokauppa ei tietenkään sinällään ole mörkö. Monet luotettavat verkkokaupat tarjoavat laadukkaita tuotteita ja täysin laillisin keinoin. Kukapa meistä ei olisi tehnyt nettiostoksia!

Hälytyskellojen pitäisi kuitenkin alkaa soida, jos kalliin brändin tuotteita kaupitellaan murto-osalla alkuperäisestä hinnasta ja vielä omilla mitoillasi valmistettuna. Jos mekkosivusto käyttää brändin mainoskuvia, mutta ei ilmoita tekstissä merkin nimeä googlausten pelossa, tiedät varmasti olevasi tekemisissä laittoman kopiokaupan kanssa.

Kummallista on sekin, jos tilanne on toisin päin eli kuva on kiinalainen tekele, mutta alla lukee kalliin brändin nimi ja puvun nimi tai numero. Edelleen, jos löydät sivustolta räikeitä Google-kääntäjän tekemiä kielioppivirheitä tai kaupan yhteystiedot ovat puutteelliset, jätä nettiostos kyseisestä kaupasta tekemättä.

Jos olet ympäristötietoinen ja haluat jättää pienen hiilijalanjäljen myös häidesi osalta, osta tai vuokraa puku käytettynä tai surffaa kierrätysmateriaaleista pukuja valmistavien putiikkien sivuille. Jos taas haluat yllesi kansainvälisen brändipuvun, etsi merkkiä edustava suomalainen jälleenmyyjä ja varaa sovitusaika kivijalkaliikkeestä.

Ylin kuva Tiinan kotialbumista

Muokattu: 8.10.2018