Pienen budjetin häät - vinkkejä edullisiin ratkaisuihin

Pienen budjetin häät - vinkkejä edullisiin ratkaisuihin

Häiden suunnittelu kannattaa aina aloittaa keskustelemalla kumppanin kanssa, millaiset häät te haluatte. Miettikää yhdessä, mikä on teidän mielestänne tärkeää häiden onnistumisen kannalta. Häiden suunnitteluprosessia helpottaa myös se, että yhdessä päätätte, millaista tunnelmaa häihinne haluatte.

Tiukkaa budjettikuria haettaessa, on paljon helpompaa tehdä päätöksiä, kun voi kysyä itseltään, luoko asia haluamaanne tunnelmaa häissä vai onko asia vain pieni yksityiskohta, joka ei jää kenenkään mieleen.

Edullinen juhlapaikka vai valmis häätunnelma

Monessa asiassa voidaan tinkiä ja joustaa, mutta juhlatunnelman syntyyn vaikuttaa paljon juhlatila. Liian pieni tai liian suuri, epäkäytännöllinen juhlatila tai juhlapaikan huono sijainti saattavat latistaa tunnelmaa huomattavasti. Vaikka omalla kesämökillä olisi halpaa järjestää häät, kannattaa pohtia, voivatko vieraat nauttia 40 muun vieraan kanssa häissä, jossa on käytössä vain yksi ulkovessa.

Kannattaa myös muistaa, että merkittäviä säästöjä budjetissa saattaa syntyä valitsemalla hääpaikka, joka on valmiiksi häiden teemaan sopiva ja juhlava tila. Moni unohtaa laskea koristeiden ja somisteiden tarpeen, jos juhlatila ei vastaakaan häissä haluttua teemaa tai tunnelmaa. Valmiista hääpaikasta kannattaa maksaa vähän enemmän, jos vaikka vain kynttilät riittävät halutun tunnelman luontiin.

Pienen budjetin häät - vinkkejä edullisiin ratkaisuihin

Vieraat ovat häiden kallein asia

Hääsuunnittelijat laskevat karkeasti, että keskiverto häissä ruokailuun kuluu noin puolet hääbudjetista. Näin ollen keskeisin säästökohde on vieraiden määrä. Yhtenä vaihtoehtona on järjestää hääjuhla vain kahvitus- tai cocktail-tilaisuuden tyyppisenä.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos vieraslistalla on pitkänmatkalaisia, tämä vaihtoehto ei ehkä ole hyvä idea. Vähintäänkin vieraita täytyy informoida asiasta hääkutsun yhteydessä.

Kierrätä, tuunaa, vuokraa, kilpailuta

Yksi tapa säästää on käyttää hääkoristeluissa luonnonkukkia ja koivun oksia. Rustiikkiset häät ovat tällä hetkellä erittäin trendikkäät, joten tämä vaihtoehto on loistava Suomen suvessa. Myös omasta, perheen ja kavereiden kodeista lainattavat koristeet pienentävät budjettia.

Kierrätys ja uusiokäyttö ovat myös, mitä parhain tapa säästää. Jokaisen ei kannata käydä Ikeasta ostamassa samoja kippoja ja kuppeja, vaikka halpoja ovatkin. Mm. Facebook on täynnä erilaisia hääkirpputoreja, joista löytää vähän käytettyjä somisteita halvalla. Hillopurkit ja muropakkauksetkin muuttuvat kätevän ihmisen käsissä hyvin monenlaisiksi hääsomisteiksi. Näitä ohjeita on nettipullollaan!

Eikä kannata unohtaa netin kirpputoreja, ja eikä hääblogeja, joissa moni juuri rouviintunut morsian myy somisteita ja asusteita.

Hääpuvun ja kaason puvun hankkimista käytettynä kannattaa myös harkita. Suomessa on useampia liikeitä, jotka myyvät kerran tanssitut juhlapuvut edullisesti. Talven ja kevään aikana järjestettävien häämessujen yhteydessä on myös ollut usein käytettyjen hääpukujen myyntitapahtumia, joista voi löytää oman unelmansa pienellä hinnalla.

Morsiuspukuliikkeiden alennukset kannattaa myös muistaa loppukeväästä ja -talvesta. Juuri ennen uusien mallistojen saapumista liikkeet saattavat myydä edellisen sesongin hääpuvut isoillakin alennuksilla.

Hääsuunnittelijat usein muistuttelevat, että kaiken itse tekemällä, ei välttämättä säästä yhtään. Tarvikkeet saattavat esimerkiksi kutsukortteihin ja koristeluihin olla yllättäen kalliimpia kun valmiina hankkiminen. Pennin venyttäjä suunnittelee tarkkaan, kilpailuttaa ja ostaa vasta kun varmasti tietää tarvitsevansa.

Moni sortuu pieniin heräteostoksiin halvalta tuntuvissa nettikaupoissa ja alennusmyynneissä. Näistä heräteostoksista kertyy helposti paljonkin kuluja. Muistakaa siis miettiä, tuoko asia haluamaanne tunnelmaa häissä vai onko asia vain pieni yksityiskohta.

Tästä ei kannata säästää

Yhdestä asiasta moni rouva ja hääsuunnittelijat eivät kuitenkaan suosittele säästämään. Hääkuvausta pidetään yleisesti  tärkeänä asiana, koska valokuvat ovat usein ainoa konkreettinen asia, joka häistä jää jäljelle.

Hääkuvausta miettiessään kannattaa, pohtia riittääkö viralliset potrettikuvat, vai haluaako kenties vihkimisen tallentuva myös tai jopa koko hääpäivän tapahtumat. Kaikkea ei tarvitse olla, mutta jotain muistoja kannattaa ehdottomasti tallentaa.


Kuvat Michaela Eggert / HeyLook

Pienen budjetin häät - vinkkejä edullisiin ratkaisuihin

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häiden koristelu