Onnistuneet häät häävieraan silmin

Kuva Pixabay

Häitä suunnitellaan lähinnä hääparin, ja kaikista useimmiten morsiamen näkökulmasta. Morsiamena suunnittelu keskittyy helposti hääpukuun, meikkiin, kampaukseen ja sormukseen.

Kuitenkin jos hääparilta kysytään, mikä heidän häissään on tärkeintä, moni vastaa, että ”hyvä tunnelma, vieraat viihtyvät ja kaikilla on kivaa”. Ne asiat, joihin häiden suunnittelussa on luontevaa keskittyä, ovat tunnelman kannalta melko epäolennaisia asioita. Hääjärjestelyihin käytetään aikaa satoja tunteja, mutta aina se ei näy häiden tunnelmassa mitenkään.

Elävästä elämästäkin tuttu tilanne, jossa vieraat odottavat hääparia saapuvaksi juhlapaikalle hääkuvauksesta yli tunnin, ilman että heidän viihtyvyyttään on mietitty mitenkään. Se saattaa pilata häävieraan juhlatunnelman heti alkuunsa. Vaikka ruoka olisi kuinka hyvää ja koristelut ja morsian superkauniita, ne eivät pahimmassa tapauksessa pelasta turhautuneen vieraan häätunnelmaa.

Kuva Pixabay

Mitkä konkreettiset asiat vaikuttavat häätunnelmaan eniten?

Häätunnelmaan voi vaikuttaa hyvinkin konkreettisin keinoin. Yksi keskeisin on yleiset järjestelyt.

Onko jonotusta, odottamista tai ohjelmaa liikaa, liian vähän? Kulkeeko tieto, mitä tapahtuu? Hääparin tulisikin muistaa asettua häiden järjestästäjästä myös häävieraan asemaan, ja miettiä omia suunnitelmiaan häävieraan näkökulmasta.

Yksi esimerkki tästä voisi olla juomapolitiikka. Mikäli olisit raskaana, antibioottikuurilla tai kuskina, hääparin päätös tarjoilla vain hanavettä ja alkoholipitoisia juomia, ei varmaan tuntuisi mukavalta. Tai jos ihan kaikkea joutuu jonottamaan ja odottamaan kaiken aikaa, ja lisäksi on ahdasta ja kuumaa.

Kuva Pixabay

Mieti siis tarkkaan, millä ehkä pieniltä vaikuttavilla asioilla teet häävieraan tyytyväiseksi. Kesäfestaritkaan eivät ole onnistuneet, jos vessajonot ovat loputtomat ja ruokaa ei saa, vaikka pääesiintyjä olisi oma suurin sankari. Järjestelyiden sujuvuus on tunnelman kannalta tärkeämpää, kuin täydellisen väriset lautasliinat.

Vieraslistalla on myös valtava vaikutus häätunnelmaan. On kliseisitä sanoa, mutta vieraat tekevät tunnelman. Jos vieraslistalla on paljon puolituntemattomia velvollisuuden vuoksi kutsuttuja ja toisilleen tuntemattomia, tunnelma ei kovin helposti vapaudu ja rentoudu. Tässä kohtaa vieraiden istumapaikkojen tarkka ja huolelinen suunnittelu auttaa kaikkia viihtymään.

Kuva Pixabay

Ohjelma on myös yksi tärkeimpiä häätunnelman luojia. Sen ei tarvitse olla erikoista tai kallista. Pienillä ohjelmanumeroilla, kuten hääbingolla tai salatehtävillä, rentoutetaan häävieraiden tunnelmaa. Tehtävät jotka "pakottavat" jutustelemaan vierustoverin kanssa tutustuttaa vieraat toisiinsa ja on helpompaa aloittaa keskustelu.

Vinkit salatehtävä-leikkiin täältä >>

Tärkeintä häiden ohjelmanumeorissa on kuitenkin, että se on hääparin näköistä ja eikä täysin ennalta-arvattavaa. Ohjelmaa täytyy siis olla sopivasti: liika odottelu on pahasta, yhtä lailla myös se, että vieraiden vapaalle seurustelulle ei jää yhtään tilaa. Tärkeää on se, että morsiusparillakin on aikaa kiertää vieraiden joukossa seurustelemassa, jotta jokainen vieras tulisi jossain kohtaa juhlaa huomioiduksi henkilökohtaisesti.

Hääohjelmassa myös perinteisillä hääleikeillä on joskus paikkansa. Varsinkin jos vieraiden joukossa on vanhempaa väkeä, muutama perinneohjelma vaikkapa häätanssin muodossa tuottaa näille vieraille hyvää mieltä.

Joissain tapauksissa perinteisten leikkien modernisoidut versiot saattavat olla paras vaihtoehto. Tästä esimerkkinä hääkimpun heitto, joissa ei erotella sinkkuja ja naimisissa olevia vaan kaikki osallistuvat ohjelmaan.

Fortune-kimppu on moderni versio hääkimpun heitosta >>

Kuva Pixabay

Yksi hyvä neuvo on osallistaa häävieraat juhlatunnelman luomiseen! Juhlatunnelmaa pystyy luomaan esimerkiksi tutustuttamalla juhlavieraita toisiinsa tai järjestämällä yhteistä ohjelmaa, jossa vieraatkin saavat olla mukana. Vieraankin on helpompi olla rento ja hyväntuulinen, kun ympärillä olevat ihmiset saavat nimen. Hääbingo, jota pelataan yhdessä pöytäkunnan kesken, on tällaisesta tutustuttavasta ohjelmanumerosta oiva esimerkki.

Printtaa hääbingo Häät.fistä >>

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

HäävierasHäiden suunnittelu