Onko pitkä avioliitto nykyään harvinaisuus?

Lahtalainen morsian Tiia pohtii suuria avioero-tilastoja ja toteaa, että onni ei ole määränpää. Se on koko elämän kestävä matka, jota pitää vaalia ja rakentaa.

Minusta nykypäivänä avioliittoon suhtaudutaan löyhemmin kuin aikaisemmin. Nykyään naimisiin mennään lyhyen tuntemis-/seurusteluajan jälkeen, ja ihmekös se on, että tilastot kertovat lähes joka toisen avioliiton päätyvän avioeroon, pohtii morsian Tiia.

Ennen vanhaan sanat kunnes kuolema meidät erottaa tarkoittikin sitä, tänä päivänä on helppo ensimmäisen suuren vastoinkäymisen jälkeen täyttää Internetissä avioerohakemus, ja jopa niin ettei oma aviopuolisosi tiedä! Ehkei pitkä avioliitto ole vielä suuri harvinaisuus, mutta onnellinen liittoko sen sijaan on?

Tottakai nyt itse alkaa väistämättäkin miettimään, kuinka luomme meidän omasta liitosta onnellisen ja kestävän, ja jotta me voimme elää yksilöinä yhdessä elämämme loppuun asti. Mietinkin hieman avaimia pitkään ja nimenomaan onnelliseen liittoon, jotka minä ainakin aion pitää elämässämme mukana.

Tiia listaa omia ohjeitaan hyvään suhteeseen:

Tärkeimpänä on kumppani; hyväksy hänet sellaisena kuin hän on, häneenhän sinä rakastuit. Kyllä ne ensi-ihastuksen asiat saattavat joskus ärsyttää, mutta muista, että juuri niihin sinä hänessä rakastuit. Kunnioita häntä!

Anna anteeksi, älä kanna kaunaa ja tuo negatiivista energiaa liittoonne.

Yllättäkää toisenne ja vaalikaa yhteistä aikaanne; treffailkaa ja etsikää uusia keinoja viettää aikaa yhdessä.

– Olen loistava piilottamaan yllätyskirjeitä, milloin sulho löytää sukkakorista rakkauskirjeen, ja milloin suihkun peiliin on kirjoitettu rakkauden osoitus. Rakastan sitä ilmettä, minkä saan hänen kasvoille, Tiia kertoo omista yllätyksistään.

Anna aikaa, pidä huoli omasta itsestä. Vaikka olette nyt virallisesti yhtä, olette myös yksilöitä. Anna puolisollesi omaa aikaa, ei se ole sinulta itseltä pois. Yhtälailla hän palaa vierellesi poikien saunaillasta tai sinä hänen viereesi tyttöjen viini-illasta.

En ymmärrä, miksi ihmiset katkeroituu omille puolisoilleen, mikä ajaa ihmisen olemaan toiselle ilkeä. Henkilökohtaisesti inhoan lausetta "no niistä näkee, että ovat olleet naimisissa useamman kymmenen", ja ei, en tarkoita kommenttia koskien samankaltaisia tuulipukuja, vaan ruokakaupassa toisilleen tiuskivia keski-ikäisiä pariskuntia. Joten viimeisimmät neuvoni ja omat elämänohjeeni ovat yksinkertaisesti huumori, läheisyys, hellyys.

Onni ei ole määränpää. Se on koko elämän kestävä matka, joten sitä pitää vaalia. Älä säilö omaa rakkauttasi ja tunteita, sillä koskaan emme tiedä mitä seuraava päivä tuo tullessaan. Vaikka yhteisiä vuosia meillä on jo (vasta) 8 takana, koen silti elävämme rakkauden huumassa ja vaihtavamme katseita, kun olisimme vastarakastuneita. Imelääkö? Ehkä, mutta aitoa!

Kuva Brooke Cagle/Unsplash

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häästressi