Nuottien pyörteissä – stressiä häämusiikista

Nuottien pyörteissä

Nykyään perinteisen häävalssin tilalle on tullut modernimmat musiikkivalinnat. On tärkeää, että tanssi on morsiusparin näköinen.

Musiikki on useimmille tärkeää: olipa kyseessä sitten illanvietto ystävien kesken tai isommat juhlat sopiva soittolista tekee paljon. Jos musiikki ei ole hyvää, tilanteeseen sopvaa ja tarkoin valittua, se syö puolet tunnelmasta.

– Sain ehkä pienoisen stressin aikaan häämusiikista. Oli valittava yhteensä kuusi sopivaa ja tärkeää kappaletta. Se ei ollut helppoa! Tarvittiin kappale meidän ensitanssiksi ja kappaleet tanssittavaksi molempien vanhempien kanssa. Lisäksi piti valita kirkossa kuultava musiikki, eli kaksi marssia ja yksi lauluesitys, kertoo Tanja yhdestä häästressistään.

Pelastus löytyi kuitenkin Spotifysta.

– Kiitos Spotifyn, urakka kävi vähän kätevämmin kuin pelkän Googlen tai YouTuben avulla. Vietin nuottien äärellä valehtelematta pari kuukautta kuunnellen, etsien, selaillen, miettien ja pohtien. Kerran jo luulin löytäneeni kaikki, kunnes taas eteen tulikin parempi vaihtoehto, muistelaa Tanja.

Voi sitä helpotuksen tunnetta kun kaikki valinnat oli tehty! Sain ilmoittaa bändille juhlassa soitettavat kappaleet, kanttorille marssit ja kirkkoon tulevalle laulajalle hänen esittämän kappaleen, Tanja muistelee.

Musiikkivalintojen suhteen täytyy myös muistaa, että esittäjän itsensä täytyy hyväksyä myös valinta. Kaikki eivät halua tai ehdi opetella uusia kappaleita, tai he eivät koe kaiken sopivan vaikkapa kirkkoon.

– Uskalsin ehdottaa kanttorille hieman epätavallisia kappaleita marsseiksi, koska hän itse ehdotti ensin Star Wars -elokuvasta tuttua sävelmää. Elokuvamaailmasta löytyivät meidänkin marssit! Kannattaa ihan rohkeasti kysyä omalta kanttorilta, onko mahdollisuus kuulla erikoisempia marsseja jos niitä haluaa, Tanja neuvoo.

Musiikkivalintoja voi vaikeuttaa myös kieli tai tyylilaji.

– Etsiessäni jotain erilaisempaa musiikkia kuin perusvalsseja, törmäsin siihen, että sellaisia meille sopivia kappaleita oli vaikea löytää. Englanninkielisiä olisi ollut pilvin pimein, mutta haluttiin ehdottomasti suomeksi lauletut kappaleet.

Tanjan biisivinkit häätanssiksi, esitettäväksi kirkossa tai tanssittavaksi vanhempien kanssa.

Laura Voutilainen: Rakkaudesta
Anna Puu: Sinä olet minä
Jenni Vartiainen: Minä ja hän
Suvi Teräsniska: Jos menet pois
Juha Metsäperä: Sinut
Jari Sillanpää: Paremmin kuin kukaan muu
Topi Sorsakoski: Paras päivä
Lauri Tähkä: Polte
Eppu Normaali: Tahdon sut
Palava: Laulujen laulu

Kuva Valokuvaaja Juha Sompinmäki

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häiden ohjelma