Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

No entäs se sulhasen puku?

No entäs se sulhasen puku?

Morsiamen hääpuku on yleensä yksi ensimmäisiä asioita hankintalistalla. Sulhasen puku sen sijaan saattaa kaikkien järjestelyiden keskellä jäädä toisarvoiseksi. Joskus jopa vaivalloiselta tuntuvan puvun hankinnan voi hoitaa helposti ja kivuttomasti muistamalla muutaman perusasian hääetiketistä, ja pyytämällä hieman apua ammattilaisilta.

Mistä lähteä liikkeelle?

Pukua mietittäessä sulhasen kannattaa muistaa antaa omalle persoonalleen ja mieltymyksilleen tilaa. Katsele ja selaile erilaisista lähteistä kuvia eri puvuista ja tyyleistä, ja mieti mikä on värimaailma, joka puhuttelee juuri sinua.

Oli tyylisi sitten mustanpuhuva gootti, tyylikäs pukumies tai luonnonläheisen neutraali, kaikille löytyy omanlaisensa hääasu. Helpoin tapa saada ilmettä pukuun kuin pukuun, on käyttää omaan tyyliin sopivia asusteita, kuten kenkiä tai kaulavaatetta.

No entäs se sulhasen puku?

Jos sulhasella ei sen sijaan ole selkeästi omalaatuista tyyliä tai haussa on klassisempi ilme, kannattaa turvautua muutamiin hyviin perusohjeisiin:

Frakki on ehdottomasti juhlavin ja korkea-arvoisin hääasu, jonka kanssa käytetään ainoastaan valkoisia liivejä ja rusettia. Perinteisen pukuetiketin mukaan frakkia käytetään yleensä klo 18. jälkeen alkavissa juhlissa. Mutta häät ovat kuitenkin perhejuhla, frakkiin voi pukeutua, vaikka juhlat alkaisivat päivällä ja jatkuisivat iltaan.

Tumma puku on aina hyvä perusvalinta. Hääpukuna se voi olla myös vaalea, valkoinen tai jopa punainen jos itse niin päätät!  Puvun alla voi käyttää värillistä tai kuvioitua liiviä, joka tuo asuun lisää juhlavuutta. Kaulaan voi tavallisen solmion sijaan kietoa huivisolmukkeen eli plastronin tai leikkisämmän rusetin.

Saketti on aina suosittu hääasu!

Saketin väreinä suosittuja ovat harmaa tai musta. Muista tässäkin luovuus ja omaperäisyys. Takin alla käytetään smokki- tai pukupaitaa ja liiviä sekä plastronia. Saketin housut ovat perinteisesti harmaaraidalliset, jotkut kallistuvat kuitenkin nykyään mustaan housuun varsinkin mustan takin kanssa tuomaan yhteneväisyyttä.

Saketti on perinteisesti päiväjuhlapuku, mutta kuten frakinkin kohdalla, tässä poiketaan etikettisäännöistä häiden ollessa kysymyksessä. Sakettia voi siis käyttää aamusta yöhön asti!

No entäs se sulhasen puku?

Bonjour-puku on saketin ohella suosittu. Bonjour-puvussa on perinteisesti pitkä, noin polven kohdalle ylettyvä takki, joka voi olla kuvioitu tai yksivärinen. Housuina käytetään yleensä mustia pukuhousuja tai farkkihousuja.

Luovuutta ja omaa makua sekä tyyliä on erittäin tärkeä korostaa juuri Bonjour-pukua valitessa. Tämä malli antaa hyvin paljon vapauksia niin kankaan, värien kuin materiaalien ja asusteidenkin suhteen. Älä siis Bonjour-pukua käyttävänä sulhasena epäröi tuoda itseäsi esille!

Smokki oli Euroopassa pitkään vähemmän käytetty hääasu. Yhdysvalloissa se taas on huomattavasti suositumpi värikkäine takkeineen, liiveineen ja rusetteineen. Nykyään yhä useammat kuitenkin valitsevat juuri smokin antamaan persoonallista leimaa, sekä tuomaan juhlaan kevyempää henkeä.

No entäs se sulhasen puku?

Entä bestman ja muu miesväki?

Häävieraiden pukeutuminen määräytyy sen mukaan, miten sulhanen pukeutuu. Bestmanin tai vaikkapa morsiamen isän pukua valitessa kunnioitetaan morsiusparin toiveita. On täysin sallittua pukeutua samankaltaiseen asuun kuin sulhanen, tai tarkoituksella aivan eri pukuun.

On hyvä pitää mielessä, että sulhanen on päivän tärkein mies, joten hänen kuuluu näkyä ja erottua edukseen. Jos bestmanit ja isät halutaan pukea samaan tyyliin kuin sulhanen, erottava tekijä voi olla esimerkiksi hillitymmät värit liivissä ja plastronissa. 

Tärkeintä on muistaa etiketti. Jos sulhanen pukeutuu tumman pukuun liivillä, ei muillakaan vierailla voi olla korkea-arvoisempaa juhlapukua, kuten frakkia.

No entäs se sulhasen puku?

Vieraiden pukeutumisessa häissä kannattaa aina puvun valinnassa ottaa huomioon oma persoonansa, millaisessa asussa viihtyy, hääjuhlan yleinen ilme, juhlapaikka sekä tulevan avioparin luonne ja olemus.

Jos olet epävarma, miten pukeutua bestmaninä tai kutsuttuna vieraana, parasta on kääntyä hääpärin puoleen ja tiedustella asiaa heiltä itseltään. Apua saa aina myös asiantuntevasta liikkeestä.

Vinkkejä miehen hääpuvun valintaan

  1. Mieti etukäteen minkä tyylistä pukua etsit. Tietoa ja kuvia eri puvuista löytyy netistä ja lehdistä runsaasti. Juhlapaikka, tulevan puolison puku ja erityisesti oma persoona vaikuttavat valintaan.

  2. Pyydä myyjän apua tai varaa sovitusaika liikkeeseen. Tällöin saat ammattilaisen neuvoja oikeiden kokojen ja värien löytämiseen.

  3. Pilkuntarkan etiketin noudattamisen voit jättää virallisempiin juhliin. Häissä morsiuspari saa pukeutua juuri niin kuin itse haluaa!

  4. Morsiuspuvuissa näkyvät vieläkin 20- ja 30-luvut, vintagehenki ja herkkyys. Miesten puvuissa samoihin teemoihin yhdistyvät kapealinjaisuus, kiiltävät materiaalit, erottuvat yksityiskohdat ja persoonallisuus.

  5. Erikoisliikkeisiin on aina hyvä varata sovitusaika niin sulhasen kuin morsiamen pukujen sovittamiseen. Näin saat varmasti palvelua, jossa otetaan huomioon toiveesi, tyylisi ja persoonasi.

 
Teksti Katja Lahti
Kuvat Master Hand, Turo Tailor, Cavaliere ja Wilvorst

Muokattu: 22.12.2022