Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Sulhasen puku

No entäs se sulhasen puku?

No entäs se sulhasen puku?

Morsiamen hääpuku on yleensä yksi ensimmäisiä asioita hankintalistalla. Sulhasen puku sen sijaan saattaa kaikkien järjestelyiden keskellä jäädä toisarvoiseksi. Joskus jopa vaivalloiselta tuntuvan puvun hankinnan voi hoitaa helposti ja kivuttomasti muistamalla muutaman perusasian hääetiketistä, ja pyytämällä hieman apua ammattilaisilta.

Mistä lähteä liikkeelle?

Pukua mietittäessä sulhasen kannattaa muistaa antaa omalle persoonalleen ja mieltymyksilleen tilaa. Katsele ja selaile erilaisista lähteistä kuvia eri puvuista ja tyyleistä, ja mieti mikä on värimaailma, joka puhuttelee juuri sinua.

Oli tyylisi sitten mustanpuhuva gootti, tyylikäs pukumies tai luonnonläheisen neutraali, kaikille löytyy omanlaisensa hääasu. Helpoin tapa saada ilmettä pukuun kuin pukuun, on käyttää omaan tyyliin sopivia asusteita, kuten kenkiä tai kaulavaatetta.

No entäs se sulhasen puku?

Jos sulhasella ei sen sijaan ole selkeästi omalaatuista tyyliä tai haussa on klassisempi ilme, kannattaa turvautua muutamiin hyviin perusohjeisiin:

Frakki on ehdottomasti juhlavin ja korkea-arvoisin hääasu, jonka kanssa käytetään ainoastaan valkoisia liivejä ja rusettia. Perinteisen pukuetiketin mukaan frakkia käytetään yleensä klo 18. jälkeen alkavissa juhlissa. Mutta häät ovat kuitenkin perhejuhla, frakkiin voi pukeutua, vaikka juhlat alkaisivat päivällä ja jatkuisivat iltaan.

Tumma puku on aina hyvä perusvalinta. Hääpukuna se voi olla myös vaalea, valkoinen tai jopa punainen jos itse niin päätät!  Puvun alla voi käyttää värillistä tai kuvioitua liiviä, joka tuo asuun lisää juhlavuutta. Kaulaan voi tavallisen solmion sijaan kietoa huivisolmukkeen eli plastronin tai leikkisämmän rusetin.

Saketti on aina suosittu hääasu!

Saketin väreinä suosittuja ovat harmaa tai musta. Muista tässäkin luovuus ja omaperäisyys. Takin alla käytetään smokki- tai pukupaitaa ja liiviä sekä plastronia. Saketin housut ovat perinteisesti harmaaraidalliset, jotkut kallistuvat kuitenkin nykyään mustaan housuun varsinkin mustan takin kanssa tuomaan yhteneväisyyttä.

Saketti on perinteisesti päiväjuhlapuku, mutta kuten frakinkin kohdalla, tässä poiketaan etikettisäännöistä häiden ollessa kysymyksessä. Sakettia voi siis käyttää aamusta yöhön asti!

No entäs se sulhasen puku?

Bonjour-puku on saketin ohella suosittu. Bonjour-puvussa on perinteisesti pitkä, noin polven kohdalle ylettyvä takki, joka voi olla kuvioitu tai yksivärinen. Housuina käytetään yleensä mustia pukuhousuja tai farkkihousuja.

Luovuutta ja omaa makua sekä tyyliä on erittäin tärkeä korostaa juuri Bonjour-pukua valitessa. Tämä malli antaa hyvin paljon vapauksia niin kankaan, värien kuin materiaalien ja asusteidenkin suhteen. Älä siis Bonjour-pukua käyttävänä sulhasena epäröi tuoda itseäsi esille!

Smokki oli Euroopassa pitkään vähemmän käytetty hääasu. Yhdysvalloissa se taas on huomattavasti suositumpi värikkäine takkeineen, liiveineen ja rusetteineen. Nykyään yhä useammat kuitenkin valitsevat juuri smokin antamaan persoonallista leimaa, sekä tuomaan juhlaan kevyempää henkeä.

No entäs se sulhasen puku?

Entä bestman ja muu miesväki?

Häävieraiden pukeutuminen määräytyy sen mukaan, miten sulhanen pukeutuu. Bestmanin tai vaikkapa morsiamen isän pukua valitessa kunnioitetaan morsiusparin toiveita. On täysin sallittua pukeutua samankaltaiseen asuun kuin sulhanen, tai tarkoituksella aivan eri pukuun.

On hyvä pitää mielessä, että sulhanen on päivän tärkein mies, joten hänen kuuluu näkyä ja erottua edukseen. Jos bestmanit ja isät halutaan pukea samaan tyyliin kuin sulhanen, erottava tekijä voi olla esimerkiksi hillitymmät värit liivissä ja plastronissa. 

Tärkeintä on muistaa etiketti. Jos sulhanen pukeutuu tumman pukuun liivillä, ei muillakaan vierailla voi olla korkea-arvoisempaa juhlapukua, kuten frakkia.

No entäs se sulhasen puku?

Vieraiden pukeutumisessa häissä kannattaa aina puvun valinnassa ottaa huomioon oma persoonansa, millaisessa asussa viihtyy, hääjuhlan yleinen ilme, juhlapaikka sekä tulevan avioparin luonne ja olemus.

Jos olet epävarma, miten pukeutua bestmaninä tai kutsuttuna vieraana, parasta on kääntyä hääpärin puoleen ja tiedustella asiaa heiltä itseltään. Apua saa aina myös asiantuntevasta liikkeestä.

Vinkkejä miehen hääpuvun valintaan

  1. Mieti etukäteen minkä tyylistä pukua etsit. Tietoa ja kuvia eri puvuista löytyy netistä ja lehdistä runsaasti. Juhlapaikka, tulevan puolison puku ja erityisesti oma persoona vaikuttavat valintaan.

  2. Pyydä myyjän apua tai varaa sovitusaika liikkeeseen. Tällöin saat ammattilaisen neuvoja oikeiden kokojen ja värien löytämiseen.

  3. Pilkuntarkan etiketin noudattamisen voit jättää virallisempiin juhliin. Häissä morsiuspari saa pukeutua juuri niin kuin itse haluaa!

  4. Morsiuspuvuissa näkyvät vieläkin 20- ja 30-luvut, vintagehenki ja herkkyys. Miesten puvuissa samoihin teemoihin yhdistyvät kapealinjaisuus, kiiltävät materiaalit, erottuvat yksityiskohdat ja persoonallisuus.

  5. Erikoisliikkeisiin on aina hyvä varata sovitusaika niin sulhasen kuin morsiamen pukujen sovittamiseen. Näin saat varmasti palvelua, jossa otetaan huomioon toiveesi, tyylisi ja persoonasi.

 
Teksti Katja Lahti
Kuvat Master Hand, Turo Tailor, Cavaliere ja Wilvorst

Muokattu: 6.6.2024

Lue lisää samasta aiheesta

Vuokraaminen on järkevä vaihtoehto hankkia miehelle juhlava puku häihin

Pukuvuokraamon asiakkaat lausahtavat usein lähtiessään helpottuneina: ”Kävipä se todella miellyttävä...

Sulhasmuodissa 2024 annetaan värien hehkua

Sulhasmuodin juttu on väri-iloittelu. Kirkkaat värit saavat tilaa perinteisten juhlavärien rinnalla....

Saketti, frakki… siis mikä???

Miesten hääpukeutumiseen liittyy erilaisia sääntöjä. Onneksi häät ovat perhejuhla, mikä tekee etiket...

Sulhaselle opas moderniin ja tyylikkääseen hääpukeutumiseen

Sulhanen unohda pukeutumisessa hääetiketti! Sulhanen saa valita pukeutuko muodolliseen frakkiin, ren...

Sulhasmuoti 2024 – kuoseilla koreilu sallitaan!

Vuoden 2024 sulhasmuotia esiteltiin runsaasti Barcelona Bridal Fashion Weekillä, ja julkaisemme arti...

3 syytä sulhaselle pukeutua mittatilauspukuun

Persoonallisten haaveiden trendatessa nykysulhaset kokevat yksilöllisesti valmistetun vaatteen tärke...

Mainos: Schoffa

Modernin sulhasen look loihditaan Schoffassa mittatilauspuvulla

sulhanen ja bestmanit mittatilauspuvuissa

Päästä varpaisiin omilla mitoilla teetetty asukokonaisuus tuo jokaisen sulhasen parhaat puolet tyylikkäästi esiin. Schoffalla toteutetaankin unelmien pukuja ja paitoja elämän tärkeimpään päivään.

Hääpäivän asu on miehelle yksi elämän tärkeimmistä vaatevalinnoista. Siksi sen täydellinen istuvuus muodostuu merkittäväksi tekijäksi valintaa tehdessä. Mittatilauspukuun päätyessään sulhanen voi olla varma, että jokainen mitta on juuri hänen vartalolleen tehty.

Helsinkiläisen miestenvaatemerkin, Schoffan liikkeessä tämä tiedetään varsin hyvin, sillä he ovat suunnitelleet ja valmistaneet vaatteita jo 15 vuoden ajan maailman laadukkaimmista materiaaleista.


– Mittatilauspukujen etu on persoonallisuus ja istuvuus. Asiakas pääsee itse valitsemaan opastuksellamme kankaat, napit ja esimerkiksi taskujen mallit, Anton Koivisto kertoo.


Katso millaisia mittatilauspukuja Schoffa valmistaa sinulle

räätäli ja asiakas valitsemassa yksityiskohtia mittatilauspukuun Schoffalla

Schoffan mallistoon on valittu maailman parhaimmat kankaat, joten valikoimaa riittää kaikille. Valtaosa pukukankaista tulee Italiasta ja Englannista, paitakankaat Italiasta ja Portugalista – kaikki perheomisteisilta yrityksiltä. Toimitusjohtaja Anton Koiviston suosikit ovat Loro Piana ja Vitale Barberis Canonico.

Itse valitut yksityiskohdat


Puvun teettäminen on kokonaisuudessaan elämys. Kaiken lisäksi valmis vaate tehdään aina mahdollisuuksien mukaan sellaiseksi, että sillä on käyttöä myös monta kertaa juhlien jälkeen.


– Se, että sulhanen voi hääpäivänään kertoa, miten on päässyt valitsemaan pukuunsa tummansiniset helmiäisnapit ja samppanjanvärisen vuorikankaan, on aika erityistä, Anton mainitsee.


Tunne siitä, että puku tai smokki on tehty juuri käyttäjäänsä varten, luo myös lisää itsevarmuutta. Hääpäivänä hyvä olo itsestä heijastuu ihan kaikkeen tekemiseen. Tyytyväinen sulhanen on aina näyttävä ilmestys. 

Katso millaisia mittatilaussmokkeja Schoffa valmistaa sinulle

räätäli mittaa sulhasen hartiaa mittanauhalla

Schoffassa sulhanen voi huokaista ja rentoutua häälookiin liittyvien asioiden äärellä. Henkilökunta valitsee yhdessä asiakkaan kanssa kaiken sulhasen asuun tarvittavan. Mittatilauspuvulla varmistetaan sataprosenttinen istuvuus ja tuodaan tyyliin persoonallisuutta.

Koko look yhdestä paikasta


Schoffan palvelu on huomaavaista ja asiantuntevaa, joten ammattilaisten huomassa jokaiselle löytyy juuri se oikea tyyli. Mittatilauksena voi teettää jokaisen vaatekappaleen tai vaihtoehtoisesti valita myös valmismallistosta osasia. Yhtä kaikki, helpommaksi ei sulhasen lookin koostaminen enää voi mennä.


– Meiltä saa kerralla kaiken asuun kuuluvan. Valitsemme yhdessä asiakkaan kanssa asuun sopivan paidan, rusetin, kengät ja esimerkiksi mittatilausliivin, täten jokainen yksityiskohta on loppuun asti harkittu, Anton vinkkaa. 

räätäli tutkii pukupaidan hihan mittaa Schoffa

Lippulaivamyymälä sijaitsee Helsingin Kämp Galleriassa, eksklusiivisessa ympäristössä. Mittatilauspuvun tilaaminen on vaivatonta ja järkevän hintainen sijoitus. 

Monen tilaisuuden puku


Yksilöllinen palvelu ja tuotteet eivät kuitenkaan tarkoita budjetin venyttämistä, sillä mittatilauspukujen hinnat alkavat 1300 eurosta ja paitojen 179 eurosta. Häiden jälkeen vaatetus on jatkokäytettävissä elämän muihin juhliin ja tilaisuuksiin.


– Meille jää asiakkaasta myös mitat talteen, joten hyvin istuvien vaatteiden teettäminen onnistuu jatkossa entistä helpommin, Anton muistuttaa.

Katso millaisia mittatilauspaitoja Schoffa valmistaa sinulle

tyylikäs sulhanen mittatilaussmokissa Schoffa

Suomalaista designia


Schoffan tarina alkoi 15 vuotta sitten, kun yrityksen perustaja etsi itselleen täydellisesti istuvaa paitaa. Kun sellaista ei millään tahtonut löytyä, syntyi liikeidea Schoffasta – laadukkaasta kotimaisesta paitavalmistajasta. Toisin kuin monet kilpailijat, on Schoffa luottanut suomalaiseen suunnittelutaitoon ja eurooppalaiseen käsityöhön. 


– Meille on hyvin tärkeää, että koko mallisto valmistetaan alusta loppuun Euroopassa, eikä vaatteita kuljeteta meille maapallon toiselta puolelta. Euroopan sisältä olemme löytäneet luotettavat yhteistyökumppanit, jotka tekevät hienoa jälkeä käsityön perinteitä vaalien.

sulhanen nojaa tiiliseinään puku päällään

Sulhasen mittatilauspuku – hinnat alkaen 1300 €


1. Varaa aikaa projektille kaikkiaan noin 3 kuukautta.


2. Varaa aika Schoffan verkkosivuilta tai sähköpostitse.


3. Suunnittele puku yhdessä ammattilaisten huomassa.


4. Valmistukseen kuluu aikaa noin 8 viikkoa.


5. Toisessa sovituksessa varmistetaan istuvuus ja tehdään viimeiset muutokset.

Lue lisää Schoffan mittatilauspuvuista

Varaa aika Schoffan ammattitaitoiseen mittatilauspuvun teettämiseen

sulhanen mittatilauspaita päällään suihkulähteen edessä

Sulhasen Mittatilauspaita – hinnat alkaen 179 €


1. Varaa aikaa noin 2 kuukautta.

2. Tule Schoffan liikkeeseen, paidan teettämiseen ei tarvitse ajanvarausta.

3. Suunnittele paita ammattilaisen kanssa.

4. Paidan valmistus vie noin 6 viikkoa.

5. Toisessa sovituksessa varmistetaan istuvuus.

Schoffasta löydät myös valmispuvut ja smokit - hinnat alkaen 690 €

Lue lisää Schoffan valmispuvuista ja smokeista

mies puku päällä rannalla aurinkolaisessa Schoffa

Lue lisää juhlapukeutumisesta Schoffan sivuilta

Vinkit tyylikkääseen hääpukeutumiseen löydät Schoffan käsikirjasta

Teksti Tanja Hakala
 Kuvat Schoffa  

Schoffa

Liike Kämp Galleria, Pohjoisesplanadi 33, Helsinki

Puh. / WhatsApp +358 45 1139870

Sähköposti info@schoffa.com

www ja verkkokauppa schoffa.com/

Instagram @schoffaclothing

sulhaselle schoffa.com/haat/


ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä SCHOFFA

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 2/2023.


Osta Häät-lehden digitaalinen versio Issuu.comista

Uusimman Häät-lehden voi lukea ja tutustua sisältöön kätevästi näköislehtenä Issuu.comissa.


Muokattu: 7.6.2024