Kukkaseppele sopii morsiamen kruunuksi hääpäivänä mutta ilostuttaa myös vaikkapa kihlajaisissa, polttareissa tai häiden jälkeisellä brunssilla. Ja juhannusseppeleeseen sidotaan tietenkin ne seitsemän yrttiä!
Kuva Kirsi-Marja Savola / Tammi
Eukalyptus on ollut pitkään suosikkimateriaali niin kimpuissa, kransseissa kuin seppeleissäkin. Sinertävän säviset lehdet sopivat useiden eriväristen kukkien seuraksi. Hennon vaaleanpunainen neilikka on varma valinta sen pariksi. Ripaus pientä kukkaa ja tummansinistä marjaa viimestelevät herkän kokonaisuuden.
– Kun teet tai ostat kukkaseppeleen, ajattele, että se on kuin kimppu kukkia ilman vettä. Minulta kysytään usein, kestääkö seppele monta päivää käytössä, mutta kerron sen olevan kertakäyttöinen. Hyvillä hoito-ohjeilla seppele saattaa ilahduttaa parikin päivää, mutta etenkään lämpimällä säällä siitä ei ole takuita, kertoo Riia Koivisto kirjassa Kukkajuttuja.
– Säilytä kukkaseppele viileässä siihen asti, kunnes otat sen käyttöön. Suihkuta siihen suihkupullolla vettä ennen ja jälkeen kylmässä olon.
– Kun vaihtelet kukkia, teet pientä ja säntillistä tai villiä ja rönsyilevää, seppeleen tyyli muuttuu. Kukita seppele koko matkalta ympäri pään. Voit myös tehdä seppeleestä etuosasta korvalta korvalle runsaan ja näyttävän, tai koristaa sen takaosan pelkillä vihreillä tai pienillä kukkasilla makusi mukaan. Voit myös valita yhden suosikkikukkasi, laittaa sen sopivaan kohtaan ja päällystää takaosan mieleiselläsi nauhalla. Laittamalla monta samanlaista kukkaa vierekkäin saat muhkean kruunumaisen kukkaseppeleen.
– Kun juhlat on juhlittu, kuivata seppele. Voit tehdä siitä ovikoristeen tai laittaa sen esimerkiksi valokuvakehyksen ympärille, Riia Koivisto vinkkaa.
Kuva Kirsi-Marja Savola / Tammi
Metallilankaa, josta voit taivutella pään kokoisen renkaan
Sakset, oksasakset tai veitsen
Kukkateippiä
Ohutta metallilankaa
Kukkia, oksia ja lehtiä
Taivuta metallilangasta hieman päätäsi suurempi rengas ja päällystä se kukkateipillä. Renkaan pitää olla hieman päätä väljempi, sillä kukat ja lehdet pienentävät kranssia aavistuksen.
Leikkaa valitsemasi kukat ja lehdet sopivan mittaisiksi paloiksi.
Huomio! Paksut tai hauraat varret ovat hankalammat kiinnittää ehjänä seppeleeseen. Jos kuitenkin valitset sellaisia, asettele ne ensin pieniksi nipuiksi ja sido kukkateipillä varret kiinni. Vahvavartiset kukat tai lehdet ovat hyviä valintoja seppeleeseen.
Aloita sitominen vihreillä lehdillä. Aseta renkaaseen aina vuorotellen vihreitä lehtiä tai lehtinippuja ja kukkia. Lehdet tukevat kukkaa ja sidos pysyy varmemmin paikoillaan.
Kieputa metallilankaa suoraan puolasta kukkien ympärille tai leikkaa pienempiä pätkiä lankaa ja sido aina osio kerrallaan.
Voit myös tehdä valmiita nippuja kukista ja sitoa ne kiinni ensin kukkateipillä. Kukkaniput kiinnität helposti vihreiden lehtien jälkeen kranssiin. Tämän tekniikan etuna on se, ettei metallilanka niin helposti murra hentojakaan varsia.
Jos teet seppeleen toiselle ihmiselle tai lahjaksi, etkä pääse sovittamaan sitä seppeleen saajan päähän, jätä rengas takaa auki ja taivuta pienet silmukat renkaan päähän.
Kuva Kirsi-Marja Savola / Tammi
Neilikat ovat varma valinta kukkaseppeleeseen. Ne kestävät pitkään ja näyttävät yleensä juhlien loppuun asti freeseiltä. Vaihtelemalla eri mittaisia oksia seppeleestä tulee villi ja moderni.
Kuva Kirsi-Marja Savola / Tammi
Neilikoilla koristettu kruunumainen seppele on muhkea. Sen voi pukea joko otsalle tai asettaa päälaelle korkealle kampauksesta ja tyylistä riippuen.
Kuva Sari Yli-Salomäki / Häät
Seppelevinkit on laatinut kirjaansa Kukkajuttuja (Tammi 2019) varten Riia Koivisto. Hän on kauneuden ammattilainen ja kukkatyttö henkeen ja vereen. Riia tunnetaan erityisesti meikkaaja-kampaajana, mutta nykyään hän työskentelee myös kukkastailistina. Riia Koiviston kädenjälkeä on nähty Häät-lehdissä ja Häät.fissä jo liki parin vuosikymmenen ajan.
Kukkajuttuja-kirjasta löydät näiden ja useiden muiden seppeleiden lisäksi ihania ideoita kattaukseen, häähumuun, kranssin tai mobilen tekemiseen ja luonnonmateriaalien hyödyntämiseen. Kirjan ohjeilla opit sitomaan kukkia ja yhdistelemään värejä villisti, luovasti ja rohkeasti. Riia perehdyttää lukijan myös kukkien hoidon perusasioihin kuten imupintoihin ja kestävyyteen sekä maljakon riittävään vesimäärään. Hankit sitten kukkia kedolta tai kaupasta, kirja auttaa sinua tekemään kukista kaunista.
Jaa juttu