Naimisiin ulkomailla – Unelmahäät Toscanassa

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Naimisiin ulkomailla: Unelmahäät Toscanassa

Naimisiin ulkomailla – Unelmahäät Toscanassa

Erilaisuus ja elämyksellisyys ovat ulkomailla vietettävien häiden valtteja. Matkustamisesta pitävälle parille häät kaukana kotoa ovat mainio vaihtoehto. Euroopassa on useita kohteita, joihin on suhteellisen helppo matkustaa isommallakin seurueella ja jotka tarjoavat valloittavat puitteet häille. Yksi romanttisimmista on Toscana Italiassa.

Mari Mattilan yritys Toscanan Tuuli suunnittelee ja toteuttaa räätälöityä ohjelmaa ja tilaisuuksia Italiassa.

– Pidän kaikista töistäni, mutta häät ovat kaikkein ihanimpia. Ne ovat niin ainutlaatuisia, ja kaiken täytyy mennä nappiin, jotta hääpari ja vieraat saavat ikimuistoiset juhlat.

Kun Mari aloitti yrityksensä viitisen vuotta sitten, hän oli jo ehtinyt solmia hyvät kontaktiverkostot.

– Olen asunut Italiassa parikymmentä vuotta ja suurimman osan ajasta Toscanassa. Muutin nuorena Roomaan opiskelemaan vaatesuunnittelijaksi. Työskentelin myös au pairina ja ompelimossa, ennen kuin menin naimisiin italialaisen mieheni kanssa ja saimme lapsia.

Ajoissa liikkeelle

Hääpari ottaa Mariin yhteyttä yleensä sähköpostitse.

– Sähköpostikirjeenvaihdon jälkeen tapaamme hääparin kanssa useimmiten Helsingissä Matkamessuilla, missä suunnittelemme kaiken yksityiskohtia myöten.

Tärkeintä on varata juhlapaikka ja majoitustilat hyvissä ajoin, noin vuosi etukäteen.

– Toscanassa on kiihkeä kesäsesonki, ja tilat vähänkään suuremman tilaisuuden järjestämiseen tulee varata ajoissa. Pienempiä häitä olemme tosin järjestäneet muutaman kuukauden varoitusajalla. 

Usein hääseurueet ovat monen kymmenen hengen suuruisia. Jotkut varaavat tilat viinitilalta, toiset linnasta, kolmannet haluavat syödä rannalla esimerkiksi kalaravintolassa. Usein hääjuhla järjestetään vanhassa italialaisessa villassa. Silloin majoitustilat ovat samoissa rakennuksissa ja hääseurue voi sijoittua villoihin koko lomansa ajaksi. Useimmat parit yhdistävät hääpäivän yhteyteen viikon tai muutaman päivän loman.

Toscanan kesä yllättää monen suomalaisen kuumuudellaan.

– Heinä-elokuussa Toscanassa on liian kuumaa juhlimiseen ulkosalla. Häät onnistuvat vanhojen kivisten villojen sisätilojen viileydessä, mutta moni suomalainen haluaa juhlia auringon maassa ulkoilmassa. Yksi hääpari ei ottanut neuvojani tosissaan ja halusi järjestää häät heinäkuussa kuumimpaan kellonaikaan pihalla uima-altaalla. Siinä kyllä meikit sulivat ja mekot hikosivat!

Myös hääkutsut tulee lähettää ajoissa. Jos haluaa saada ison joukon vieraita koolle ulkomaille tiettynä ajankohtana, vierailla on monta asiaa sumplittavana ennen juhlia.

Naimisiin ulkomailla – Unelmahäät Toscanassa

Mari Mattila Toscanan Tuuli.

Naimisiin ulkomailla – Unelmahäät Toscanassa

Sofia Hellberg ja Juha Vesalan häitä vietettiin Toscanan lämmössä.

Kurkistus paikalliseen kulttuuriin

Hääpäivä Toscanassa sujuu yleensä seuraavanlaisesti: Vihkiminen tapahtuu puolen päivän aikaan kaupungintalolla ennen Italiassa yhden aikaan alkavaa siestaa. Juhlallinen seremonia pormestarin käätyineen ja puheineen kestää puolisen tuntia.

– Osa hääpareista hankkii paikalle myös muusikon lisätunnelman tuojaksi, Mari kertoo.

Kaupungintalot sijaitsevat kylien ja kaupunkien keskusaukioiden kupeessa, missä on myös kahviloita. Useimmiten hääseurue siirtyy vihkimisen jälkeen piazzan kahvilan terassille nostamaan häämaljat. Sieltä matkaa jatketaan juhlapaikalle.

Hääateria alkaa alkupalojen nautiskelulla, jolloin taustalla soi usein elävä musiikki. Suomalaisissa häissä varsinainen ruokailu aloitetaan italialaisittain varhain, iltaviiden maissa. Monen ruokalajin illallisessa aikaa vierähtää tuntikaupalla. Se on yleensä juhlien päänumero, jonka lisäksi ei kaivata juuri muuta ohjelmaa kuin tanssia. Paikallinen ruoka ja juoma ovat aina suuri ilon lähde.

– Pitopalveluväkeni tosin kysyi minulta ensimmäisten yhdessä järjestämiemme häiden jälkeen pahoillaan, mikä oli mennyt pieleen. Suomalaisten ilonpito kun kuulosti italialaiseen korvaan niin rauhalliselta!

Häiden ammattijärjestäjä juhli aikanaan omia häitään Suomessa, jonne myös sulhasen italialainen suku saapui.

– Järjestimme häät isäni kotitilalla Saarijärvellä. Tavat ja perinteet olivat suomalaiset kirkkovenettä myöten. Hääkaramellit, sokeroidut mantelit, sentään hankittiin Italiasta ja pakattiin italialaiseen tapaan tylliin.

Naimisiin ulkomailla – Unelmahäät Toscanassa

Vinkkejä häiden järjestämiseen ulkomailla

– Aloita suunnitteleminen noin vuotta ennen juhlaa.

– Ota huomioon, että luterilainen vihkiminen ei usein onnistu katolisissa maissa.

– Varaa ensimmäisenä hääpaikka ja majoitukset.

– Lähetä kutsut hyvissä ajoin.

– Jos haluat auttaa vieraita matkajärjestelyissä, kilpailuta lentoyhtiöt.

– Aikatauluta pitopalvelu, musiikki ja muut käytännön järjestelyt noin puoli vuotta etukäteen.

– Lähetä esteettömyystodistukset suurlähetystöön käsiteltäväksi ja käännettäväksi neljä kuukautta ennen hääpäivää. Huomioi virastojen kesäloma-ajat.

– Muista, että ulkomailla on erilaista – hyvässä ja pahassa. Ota rennosti!


Teksti Irma Capiten / Mediafocus
Kuvat Adreani Moreno / Adreani Photo
 

Muokattu: 20.5.2019