Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Mustasukkaisuus häiden alla

Mustasukkaisuus häiden alla

Naimisiinmeno on lupaus siitä, että aikoo seistä toisen rinnalla pahoinakin hetkinä ja haluaa olla toiselle uskollinen. Eikö olisi loogista, että luottamus kumppaniin kasvaisi, kun hääpäivä on lyöty lukkoon? Mitä jos niin ei käykään?

Mustat sukat pyörivät jaloissa

"Huomasin, että olen ruvennut enemmän katsomaan mieheni perään ja tivaamaan asioita ja jopa hieman närkästyn, kun hän juttelee baarissa jonkun naisen kanssa. Tuntuu hassulta, että tämä on voinut näin muuttua. Häihin on kuitenkin vielä käytännössä pitkä aika eli ei kai tämä voi mitään hääjännitystäkään olla. En epäile että mieheni pettäisi minua, mutta olen mustasukkainen."

"Olen myös huomannut, että hän on käyttäytynyt mustasukkaisesti, mikä ei ole hänen tapaistaan. Viimeksi baarissa ollessamme hän tuli jopa siihen väliin mainostamaan, että on minun tuleva mieheni, kun juttelin lapsuudenystäväni kanssa. Onko tämä ihan normaalia ennen häitä, kun reilun puolen vuoden päästä lupaan olla juuri tämän miehen kanssa? Vai voiko kyse olla siitä, ettemme ole vielä valmiita menemään vihille?" - Susanne -

Seksologian asiantuntija Anneli Kivijärvi vastaa Häät-lehden kysymyksiin mustasukkaisuudesta. Anneli Kivijärvi on lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä kliininen seksologi.

Voiko omalle mustasukkaisuudelle tehdä mitään? Voiko toisen mustasukkaisuuteen vaikuttaa?

Omaan mustasukkaisuuteen pystyy tahdolla ja järkeilyllä vähän vaikuttamaan. Mustasukkaisuutta ei tarvitse kuitenkaan toiselle näyttää. Se on omassa vallassa vaikka mielessä kuohuisi. Toisen mustasukkaisuuteen voi vaikuttaa paljonkin. Kun opettelee käyttäytymään aina ja kaikkialla niin, ettei yhtään haittaisi vaikka toinen tupsahtaisi yllättäen paikalle, voi olla rauhallisella mielellä. Ei pidä kuitenkaan varoa normaalia elämää, eli toista sukupuolta olevia kavereita pitää myös saada olla. Ei kuitenkaan ketään sellaista, jota ei voi omalle rakkaalleen esitellä. Kaikki kaverit tuodaan kotiin; salamyhkäistä touhua ei kenenkään tarvitse sietää. Kun kumpikin pelaa avoimin kortein, mitään suurta syytä  mustasukkaisuuteen ei ole. Sairaalloinen mustasukkaisuus sen sijaan on erittäin vaikeasti siedettävissä ja hallittavissa. Se on lähinnä henkistä väkivaltaa ja pitää olla todella vahva ihminen elääkseen sellaisen kumppanin rinnalla, Anneli Kivijärvi kertoo.

Mihin uskot perustuvan sellaisen ilmiön, että häiden alla mustasukkaisuus ilmestyy kuvioihin, vaikkei pariskunta ennen ole mustasukkaisuudesta joutunut kärsimään?

Häihin suhtaudutaan suurella tunteella. Avioliittoa pidetään vastoin nykyistä todellisuutta lopullisena kumppaniin sitoutumisena. Sellainen pelottaa ja saa mielen epävakaaksi. Jokainen morsian haluaisi olla kaunein nainen ja sulhanen komein mies omissa häissään, mutta sekään ei ole helppoa kaasojen ja bestmanien rinnalla. Omistavat äidit ja isätkin saattavat sotkea kuvioita. Moni oma pelko ja jännitys saattaa sitten purkautua vaikkapa mustasukkaisuuskohtauksena, luonnehtii Kivijärvi.

Missä määrin mustasukkaisuus on normaalia suhteessa ja missä kohtaa menee raja?

Jos kumppani vaikkapa flirttailee, tanssii paljon, vetäytyy tiiviiseen keskusteluun muiden seurueen henkilöiden kanssa ja jättää oman puolisonsa täysin vaille huomiota, on normaalia tuntea mustasukkaisuutta. On normaalia tuntea mustasukkaisuutta, kun huomaa puolisonsa ihastuneen toiseen tai jos kumppani on pettänyt tai melkein pettänyt. On tarpeetonta tuntea mustasukkaisuutta, jos kumppani keskustelee, flirttaa ja tanssii toisten kanssa, mutta huomioi aina välillä hellästi omankin kumppaninsa.


Teksti Maikki Hopia
Kuva Stx

Muokattu: 14.3.2024