Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Miten syntyy onnistunut koru?

Miten kultaseppien ideat muuntuvat koruiksi ja millaiset korut heille itselleen ovat merkityksellisiä?

Muotoilija-kultaseppien Tero Hannosen ja Jussi Louesalmen toteuttamia kihla- ja vihkisormuksia on tuhansilla morsiamilla ja sulhasilla Suomessa ja ulkomailla. Heidän korunsa menestyvät usein myös kilpailuissa. Nämä Au3 Kultaseppien perustajat ovat tehneet tyylikkäitä ja laadukkaita koruja tinkimättömällä ammattitaidolla jo vuodesta 2003 alkaen. 

Kultaseppä Tero Hannonen AU3 Kultasepät

Kuva Julia Weckman

Kultaseppä Tero Hannosen Kymi valittiin Vuoden Kaunein Sormus 2022 -kilpailun finaaliin. Tero, miten Kymi-sormuksen muotokieli sai alkunsa?

– Mielessäni oli ollut jokiteemainen sormus, jossa veden virtaus olisi toteutettu jalokivillä. Tämä idea sopi vuoden 2022 kilpailun teemaan Uusi alku. Ajatuksena oli elämässä ajoittain tuleva suvantovaihe, jolloin tuntuu, että kaikki pysähtyy ja asiat pyörivät vain rutiinilla. Sen jälkeen tulee kuitenkin aina uusi alku ja vauhti kiihtyy taas. Hain muotoiluun veden solinaa kivien ja kallioiden välissä. Muistin lukeneeni, että Kymi tarkoittaa virtaa tai jokea. Se sopi hyvin nimeksi.
 
Minkälainen on sinulle tyypillinen tapa lähteä suunnittelemaan korua?

– Tyypillisesti lähden liikkeelle muotoilullisesta ideasta. Yleensä on myös ajatus teemasta. Lapsena tykkäsin rakennella asioita ja minulla oli romukaappi, jossa oli kaikenlaisia löydettyjä asioita ja osasia. Minulla oli tapana ahtautua kaappiin ja tutkia esineitä ja ratkoa ongelmia. Nykyään käytössäni on ehkä mielen romukaappi, jonne sukellan joskus etsimään vastauksia. Usein teemme koruja asiakkaiden toiveiden pohjalta, ja omista lähtökohdista syntyneiden korujen toteutus saattaa jäädä taka-alalle. Kilpailu voi kypsyttää keskeneräisen idean valmiiksi tuotteeksi nopeammin.

KATSO KUVAT SUUREMPINA JA TUOTETIEDOT KUVIA KLIKKAAMALLA

Mikä on haasteellisinta korusuunnittelussa?

– Se, että osaisi suunnitella korun, joka tuo leipää pöytään! Omasta mielestä onnistunut koru ei ehkä olekaan kaupallisesti toimiva. Jos aikataulu on tiukka, suunnittelu on haastavampaa.

Ovatko Kymi-sormukset saamassa muita koruja ympärilleen?

– Alkuperäinen Kymi-sormus sai jo rinnalleen Kymi Virta -sormukset. Lisäksi on tulossa kivetön versio Kymi Ranta sekä Kymi Kaste, jossa on pieniä jalokiviryppäitä siellä täällä. Myös riipus ja korvakorut ovat suunnittelupöydällä.
 
Onko itselläsi merkityksellistä korua?  

– Käytän koruja silloin tällöin, ja ne ovat pääsääntöisesti itse suunniteltuja. Joskus korun alkuperäinen ajatus voi poiketa paljonkin lopullisesta: esimerkiksi Vuoden Kaunein Sormus 2008 -kilpailun voittaneen Ornamentti-sormuksen tein sirommaksi ja pienemmäksi kilpailu- ja tuotantoversiota varten. Vasta 10 vuotta kilpailun voiton jälkeen sain tehtyä itselleni alkuperäisen version, joka on lähes tuplasti leveämpi ja paksumpi kuin silloinen kilpailusormus.

Kultaseppä Jussi Louesalmi AU3 Kultasepät

Kuva Julia Weckman

Kultaseppä Jussi Louesalmi tunnetaan varsinkin Keto-korumallistosta. Keto-sormus voitti Vuoden Kaunein Sormus 2017 -kilpailun. Mikä Jussia inspiroi sen suunnittelussa?

– Minua on aina kiinnostanut harmoninen epäjärjestys. Värien käyttöön innosti kasa eri värisiä safiireja, jotka kivikauppias kaatoi eteeni. Sitä tuli oivallus, että tuo näkymä pitäisi saada vangittua koruun. Kedon kivisommitelma muistutti kukkaketoa, josta nimikin tuli. Nimeen saattoi vaikuttaa myös erinomainen lastenkirja Herra Keto ja hänen puutarhansa, jota luin lapsilleni usein iltasatuna. Kilpailuissa teema ja aikataulu vaikuttaa suunnitteluun. Yleensä ideoita syntyy useampia. Joskus vaaditaan enemmän työtä, joskus korumalliajatus on jo valmiimpi. Keto-sormuksen kohdalla olin suunnitellut ja valmistanut samana vuonna asiakkaalle tilaustyönä sormuksen, jonka voi ajatella olevan ensimmäinen versio. Muutin sormuksen yksityiskohtia ja mitoituksia kilpailutyötä varten, ajatus runsaasta jalokivirykelmästä oli kuitenkin edelleen olennaisessa osassa.
 
Miten lähdet suunnittelemaan korua?

– Useimmiten otan kynän käteen. Muoto on se pääasia, mistä lähden liikkeelle. Vasta muodon jälkeen mietin sopivia jalokiviä. Korun saattaa nähdä jossain tietyssä materiaalissa. Korun käyttötarkoitus määrittelee muotoilua ja materiaaleja. Budjetti on olennainen osa suunnittelua. Korun mittakaavan hahmottaminen on haastavinta. Että ideat ovat ylipäätään toteutettavissa ja myös käyttöä kestäviä.

KATSO KUVAT SUUREMPINA JA TUOTETIEDOT KUVIA KLIKKAAMALLA

Onko itselläsi merkityksellistä korua?

– Vihkisormukseni! Olen sen itse suunnitellut ja valmistanut, salaisen reseptin mukaan materiaalit seostanut. Siinä on mukana kompromissin ajatus, niitähän avioliitossakin täytyy usein tehdä! Kompromissi liittyy materiaalin väriin: puolisoni halusi platinaa, itse halusin keltakultaa. Päätin yhdistää ne omalla tavallani: päällepäin näyttää platinalta, mutta sormuksen sisäpuolella on keltakultaa. Sama toistuu puolisoni sormuksessa.

Mieleen jäänyt asia tai tapahtuma vuosien varrelta?

– On olemassa sanonta, että rakkaus säilyy, vaikka sen kohde vaihtuu. Jotkut asiakkaistani ovat valitsemassa vihkisormusta jo toista tai kolmatta kertaa, josta voi ajatella, että tyytyväisyys kultaseppään on säilynyt läpi elämän, vaikka puoliso on ehtinyt kerran tai pari vaihtua. Olen iloinen siitä luottamuksesta!

 

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä AU3 KULTASEPÄT


Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2023.

Osta Häät-lehden digitaalinen versio Issuu.comista

Häät-lehden voi lukea ja tutustua sisältöön kätevästi näköislehtenä Issuu.comissa.


Muokattu: 10.2.2023