Kultaseppä Vesa Peltosen valmistamia koruaarteita ei heitetä pois

Kultaseppä Vesa Peltonen valmistaa koruaarteita, joita ei heitetä pois

On yö, ja kultasepän pajassa soi Led Zeppelin, Baby baby baby... Mies istuu työtuolissaan kädessään pienen pieni työkalu, jonka päässä on pienen pieni mutteri. Työkalu on kiinni mikromoottorissa, ja sillä kultaseppä Vesa Peltonen silittää sormuksen pintaa poistaakseen siitä pikkuruisen vian, jota tavallisen ihmisen silmä ei edes huomaa.

Isot sormet työskentelevät tarkasti ja nopeasti. Sormukseen tulee timanttien lisäksi kaunis vihreänkeltainen berylli. Asiakas olisi halunnut langanohuet kynnet jalokiven ympärille, mutta Vesa ei suostu, ei anna periksi. Jos kynnet ovat liian ohuet sormuksesta ei tule hyvä, siitä tulee liian heikko. Vesa ei ymmärrä, miksi hän tekisi asioita, jotka eivät kestä.

Niitä on muutenkin maailmassa niin paljon; kertakäyttöisiä esineitä, jotka menettävät merkityksensä ja tulevat poisheitetyiksi. Kaikki kultakin, jonka ihmiset tarvitsevat, on jo kaivettu maasta. Eikö voisi kierrättää, säästää vaan ne oikeat aarteet? Sellaisia Vesa haluaa tehdä. Oikeita aarteita. Yksilöllisiä ja kestäviä koruja. Kihla- ja vihkisormuksia, jotka näyttävät upeilta vielä 50 vuoden jälkeen.

Kultaseppä Vesa Peltonen valmistaa koruaarteita, joita ei heitetä pois

Vesa miettii lapsuuden aarrettaan, isoisän lentokonealumiinista rintamalla valmistamaa sormusta. Hän säilytti sitä pienessä metallirasiassa työpöydän laatikossa, samoin kuin niitä kiehtovia ketjunpätkiä, jotka hän oli löytänyt minkä mistäkin, ojasta, vinteiltä, kellareista. Kaikkialta, mistä pieni poika voi aarteita löytää. Aarteet ovat vieläkin tallessa, samoin kuin lapsuuden värikynät, merkit ja tarrat. Kaikki on säilytetty siististi ja huolellisesti.

Kultaseppä tutkii sormuksen jalokiviä ja tarkistaa, että ne ovat suorassa. Valmistus etenee hyvin. Hän suunnitteli sormukseen kulmikkaita yksityiskohtia, jotka tekevät siitä mielenkiintoisen. Lopputulos on sellainen, kuin sen Vesan mielestä täytyy olla. Hän haluaa, että asiakas on tyytyväinen tilaamaansa koruun, ja hän haluaa olla siihen tyytyväinen myös itse. Silloin kaikki on täydellistä!

Teksti Elina Huttunen
Kuvat Teemu Töyrylä

Katso videolta, kuinka Korus Designin pajassa syntyy Vesa Peltosen käsissä tinkimättömyydellä tehtyjä aarteita!

Korus DESIGN

Tuomiokirkonkatu 32
33100 Tampere

info@korus.fi
+358 3 22 55 877

www.korus.fi
 

KUUKAUDEN KORUNTEKIJÄ -VIDEOARTIKKELI JULKAISTAAN YHTEISTYÖSSÄ SUOMEN KULTASEPPIEN LIITON KANSSA.

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Vihkisormukset