Kuinka löytää monikielisen parisuhteen rikkaus?

Kuinka löytää monikielisen parisuhteen rikkaus?

Rakkaus ei tunne rajoja, muttei myöskään kielioppia. Monikielisissä parisuhteissa tarvitaan usein luovia ratkaisuja sujuvaan yhteiseloon, sillä valitettavasti arjessa pärjää harvoin pelkästään rakkauden kielellä. Olipa parisuhteen yhteinen kieli englanti, espanja, ranska tai kiina, nämä vinkit auttavat eteenpäin monikielisessä parisuhteessa ja muistuttavat eri kielten ja kulttuurien tuomasta rikkaudesta.

1. Ylitä kielimuuri

Kuten kaikissa parisuhteissa,  myös monikielisissä parisuhteissa keskustelu ja viestintä ovat ehdottoman tärkeitä elementtejä onnistumiseen. Puhuittepa kumppanisi kanssa toisen äidinkieltä, yhteistä vierasta kieltä tai näiden sekoitusta, väärinkäsityksiä saattaa joskus syntyä, minkä vuoksi avoin keskustelu on erityisen tärkeää.

Riitely vieraalla kielellä voi olla väsyttävää. Se lienee joskus väistämätöntä, mutta helpoimmalla parisuhteessa pääsee, kun pyrkii ratkaisemaan haasteet keskustelemalla asiat auki ajoissa – olipa kieli mikä tahansa.

Kuinka löytää monikielisen parisuhteen rikkaus?

2. Tee virheitä ja naura niille

Vaikka kielitaito olisi jo natiivitasoa, vieraan kielen aiheuttamia väärinkäsityksiä tapahtuu silti helposti. Niitä ei kuitenkaan kannata ottaa liian vakavasti, vaan eri kielten erot tuovat arkeen usein huumoria ja piristystä.

Tuleva puoliso saattaa esimerkiksi yllättyä todella, jos sekoittaa vahingossa englanninkielisen embarassed sanan espanjankieliseen sanaan embarazada, joka tarkoittaa raskaana olevaa.
 

3. Ole loputtoman utelias

Suomessa heitetään kengät eteisessä ja keitetään vieraalle kahvit. Monet tutut tavat saavat uuden merkityksen, kun niitä peilaa puolison kulttuuriin. Mitä enemmän ymmärrät puolisosi kulttuurista, sitä vähemmän yllättäviä tilanteita ja mahdollisia väärinkäsityksiä syntyy.

Olipa kyseessä lapsuuden koulumuistot, musiikkitrendit, jouluperinteet tai paikalliset ruoat, ole kiinnostunut niistä. Saatte suhteeseenne rikkautta elämällä kahden kulttuurin välimaastossa ja jokainen päivä on tilaisuus oppia uutta. Esimerkiksi googlaamalla krampus tai century egg saa hieman tuntumaa, mitä kaikkea eri kulttuurien erikoiselta tuntuvat tavat voivatkaan pitää sisällään.

Kuinka löytää monikielisen parisuhteen rikkaus?

4. Jousta tarvittaessa

Vaikka parit puhuvat tavallisesti naimisiin mennessään jo sujuvasti yhteistä kieltä, se ei tarkoita, että viestintä sujuisi aina ongelmitta. Kulttuureissa on erilaisia tapoja keskustella ja viestiä, mikä saattaa aiheuttaa joskus näkemyseroja.

Suomessa on tapana ilmaista asiat melko suoraan ja todella tarkoittaa mitä sanotaan, kun taas joissain kulttuureissa viestitään epäsuorasti ja kiertäen. Epäsuora keskustelutyyli vaatii kumppanilta taitoa lukea rivien välistä, kun taas suomalaisen kannattanee olla tarkkana hyvääkin tarkoittavien, mutta rehellisten kommenttien kanssa.

Pienet väärinkäsitykset ovat vähäistä sen rinnalla, että olette löytäneet toisenne huolimatta välimatkasta tai kulttuurieroista.

5. Ole kärsivällinen

Hyväksy, että monikielisessä suhteessa on haasteita, joita yhteistä äidinkieltä puhuvat parit eivät kohtaa. Teillä molemmilla on kokonainen kieli ja kulttuuri opetettavana toiselle, mutta tähän on onneksi aikaa koko elinikä.

Vaikka illanistujaisten tai perhejuhlien keskusteluista puolet saattaa mennä ohi vieraan kielen vuoksi, yritä nauttia näistäkin tilanteista. Puolison tuttavapiirille saattaa olla vaikeaa puhua englantia tai muuta yhteistä kieltä, mutta ajan kanssa yleensä löytyy kaikille miellyttävä tapa keskustella ja olla yhdessä.

6. Pidä hauskaa

Monikieliset parisuhteet koetaan usein elämää rikastuttavina. Samalla kun saat uskomattoman tilaisuuden oppia tuntemaan puolisosi kieltä ja kulttuuria, opit usein uusia asioita omasta taustastasi.

Koska olette päättäneet sitoutua toisiinne huolimatta mahdollisista kielen tai kulttuurierojen tuomista haasteista, välillänne on todennäköisesti vahva side ja kiinnostus samanlaisiin asioihin. Ja mikä parasta, ehkä pahimmat verbaaliset sanasodat laantuvat alkuunsa, kun puoliso ilmoittaa, ettei ymmärrä.


Kuvat Pexels photo/Rawpixel.com, Tamara Menzi/Unsplash ja Pixabay

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häästressi