Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Korsetti muotoilee morsiamenkin vartaloa imartelevasti

Korsetti muotoilee morsiamenkin vartaloa imartelevasti

Hääpukeutumisessa korsetti voi olla hameeseen yhdistetty yläosa, morsiuspuvun sisäänrakennettu rakenne, tai vaikka puvun alla pidettävä alusvaate. Korsettien tyyli- ja koristelumahdollisuudet ovat loputtomat, eli se on jokaiseen makuun toteutettavissa.

Laadukas korsetti muotoilee runsastakin vartaloa imartelevasti. Jokaiselle vartalotyypille on mahdollista tehdä kauniisti tuettu siluetti, eikä korsetti lipsu paikoiltaan. Samalla se tuo kehoon ryhtiä, ja on yksinkertaisimmillaankin kaunis vaate. Siksi korsetti on loistava valinta myös hääpukuun.

Upeita korsetteja hääpukuun ja muuhun käyttöön saa Helsingin Mannerheiminkadulle avatusta uudesta llmatar Corsetry & Couture -liikkeestä. Sen perustaja Katariina Tuttavainen on nuoremman sukupolven pukusuunnittelija ja koulutettu ateljeompelija.

Mukavuus on Ilmattaren tärkeimpiä kriteerejä, ja korsetit kaavoitetaan ja sovitetaan aina tarkasti, asiakaskohtaisesti. Napakka, perinteinen korsettikangas mahdollistaa voimakkaankin muotoilun, ja riittävä määrä asianmukaisia metalliluita mahdollistaa esimerkiksi suurenkin poven tuennan ilman rintaliivejä. Olkaimettomuus on siis mahdollista poven koosta riippumatta.

Korsetti muotoilee morsiamenkin vartaloa imartelevasti

Mitä korsetin teettäjän pitää ottaa huomioon?

– Korsetin teettäjän on hyvä miettiä, mitä toiveita ja odotuksia korsetin suhteen on. Korsetti voi olla näyttävä osa juhla-asua, muotoileva arkinen alusvaate, koristeellinen esiintymisasu tai vaikkapa selkäkipuja helpottava tukiliivi. Vaihtoehtoja on runsaasti, ja kaikki erilaiset tarpeet huomioiden pystymme suunnittelemaan asiakkaalle mahdollisimman käytännöllisen ja kauniin vaatteen, palvelemaan juuri oikeita tarpeita, Katariina kertoo.

Ilmattaren korsettien lähtökohtana on aina mukavuus ja kauneus.

– Vastoin yleistä mielikuvaa, korsetti tosiaan voi olla miellyttävä päällä. Kun korsetti istuu hyvin, ja muotoilu ja tuki kaavoitetaan oikeisiin kohtiin, saattaa huomata haluavansa lähteä kaikkialle korsetin kanssa. Tietysti hurjasti muotoilevaan korsettiin on syytä totutella pikkuhiljaa. Se on hyväksi niin kantajalle kuin vaatteellekin, mutta nyrkkisääntönä on, että korsetti ei missään nimessä saa ahdistaa tai sattua, Katariina muistuttaa.

Kauanko korsetin valmistus mittojen mukaan kestää?

– Korsetin teettämiseen on hyvä varata aikaa 1-2 kuukautta. Aluksi kartoitetaan tarpeet, tehdään suunnitelma ja otetaan asiakkaasta tarkat mitat. Korsetista valmistetaan ns. sovite, eli koevedos kaavoista, jotta korsetista saadaan mahdollisimman mukavasti ja kauniisti istuva, sanoo Katariina.

Paljonko korsetin teettäminen suunnilleen maksaa?

– Ilmattarella voi teettää rinnanaluskorsetin alkaen 390 €:lla, ja rinnan päälle ulottuvan korsetin alkaen 490 €:lla. Lopulliseen hintaan vaikuttavat yksityiskohdat ja mahdolliset koristelut. Asiakas saa aina hinta-arvion suunnittelun yhteydessä, vakuuttaa Katariina.

Katariina Tuttavaisen llmatar Corsetry & Couture suunnittelee korsettien lisäksi myös uniikkejä hääpukuja sekä tarjoaa korjausompelupalveluita.

Korsetti muotoilee morsiamenkin vartaloa imartelevasti

Mitkä ovat 2018 suurimmat trendit pukusuunnittelijan näkökulmasta?

– Hääpuvuissa nähdään edelleen voimakkaitakin pitsejä ja puuterinsävyjä, mutta uskon että asustamisessa aletaan nähdä vaihtoehtoja perinteisten huntujen ja boleroiden rinnalla. Huipputrendikkäitä morsiamia saattoi nähdä jo tänä kesänä esimerkiksi olalta alkavan viitan kera, tai vaikkapa see-through-helmaisessa puvussa. Myös koristeissa lähdetään etsimään uusia ulottuvuuksia ja efektejä pitsin sijaan tai rinnalla voi olla ketjuja, höyheniä, makeanvedenhelmiä tai vaikkapa pikimusta näyttävä yksityiskohta. Väreillä sopii leikkiä aiempaa enemmän vuonna 2018, Katariina kertoo.

– Ilmatar tuo omana erikoisuutenaan asusteiden kirjoon upeat pikkuiset vyökorsetit, jotka sopivat upeasti pukujen päälle puettaviksi koristeiksi. Nämä ovat samaan aikaan koristeellisia, mutta myös tukevia ja vyötäröä korostavia kaunokaisia, lisää Katariina.
 

Mitä vinkkejä antaisit mittatilauspukua suunnittelevalle?

– Mittatilauspuvun suhteen on myös hyvä olla ajoissa liikkeellä, mieluiten vaikka 4 kuukautta ennen tarvepäivää. Suunnittelijoilla on erityisesti kesäaikaan kiireisimmät hetket, joten varaukset kannattaa laittaa vireille mieluummin liian aikaisin, kuin hiukan liian myöhään, opastaa Katariina.

– Suunnittelutapaamiseen on hyvä miettiä valmiiksi joitakin toiveita ja lähtökohtia, joista lähdetään liikkeelle: Onko unelmapukusi runsas vai kepeä, herkkä vai särmikäs, toivotko jotain todella spesifiä? Jos kuitenkin lähtökohtien miettiminen tuntuu vaikealta, tapaamisessa voidaan aloittaa täysin tyhjästäkin - erilaisia vaihtoehtoja ja materiaaleja tutkiessa etsitään yhdessä ne suosikit, Katariina neuvoo.

– On hyvä muistaa, että pukusuunnittelu on luovaa työtä: pukusuunnittelijaa valitessa kannattaa pohtia omaa tyyliä, omia toiveita ja tutustua eri suunnittelijoiden portfolioihin, ja käydä vaikka eri ateljeissa juttelemassa teettämisestä. Näin asiakas voi varmistaa, että pukusuunnittelija ja työn laatu on sitä mitä toivot, Katariina muistuttaa.

Korsetti muotoilee morsiamenkin vartaloa imartelevasti

Mikä inspiroi sinua suunnittelijana?

– Asiakaslähtöisen ja vapaamuotoisemman suunnittelun välillä on toki eroavaisuuksia, mutta minun suunnittelussani taustalla kulkevat samat teemat: vintage, eteerinen luonto, fantasia ja pohjola. Asiakassuunnittelussa tietysti keskiössä on asiakas, jonka persoonallista kauneutta ja luonnetta haluan tuoda esiin. Asiakkaan toiveet ja tarpeet huomioiden suunnittelen puvun, joka on kantajansa näköinen, mutta myös tekijänsä tunnistava, kuvailee Katariina.

Mikä on lempimateriaalisi?

– Lempimateriaalia on vaikea valita, sillä kaikesta löytyy kiehtovia ominaisuuksia, sekä hyvät ja huonot puolensa. Tällä hetkellä lähinnä sydäntä ovat pitsitkankaat – niistä löytyy valtavasti erilaisia vaihtoehtoja. Pelkästään pitsin valinnalla on olennainen vaikutus puvun tai korsetin ilmeeseen ja luonteeseen. Erilaisilla pitseillä voidaan luoda hempeää herkkyyttä, kärkevää graafisuutta, seksikkyyttä, draamaa tai romantiikkaa, luonnehtii Katariina.

Korsetti muotoilee morsiamenkin vartaloa imartelevasti

Oululaislähtöinen Katariina Tuttavainen päätyi pääkaupunkiseudulle muutamia vuosia sitten, ja tie vei pukualan opintojen pariin. Opintojen myötä Katariina pääsi erikoistumaan hääpukuompeluun, ja kestävien, muotoilevien korsettien valmistukseen.

– Konkreettisemmin Ilmatar Corsetry & Couture alkoi hakea muotoaan vaatealan opintojen aikana ja niiden jälkeen työelämässä ollessa. Työskentely kankaiden parissa ruokki uinuvan pukusuunnittelijan inspiraatiota yhtenään, ja pöytälaatikkoon suunnittelu alkoi käydä ankeaksi, eikä vakityön ohessa aikaa pukujen toteuttamiselle löytynyt, muistelee Katariina.

Ajatus omasta ateljeesta ja oman vision toteuttamisesta veikin kerralla mennessään, ja kohta Katariina löysikin itsensä oman liiketilansa lattialta suunnittelemasta sisustusta. Pitkäaikainen haave omasta ateljeeompelimosta kävi toteen keväällä 2017, kun Ilmatar Corsetry & Couture avasi ovensa Helsingissä. Katariinan töissä näkyy suunnittelijan pohjoiset juuret sekä rakkaus historiaan ja fantasiaan.

Kuvat Ninka Photography ja Säde Kankare (Katariina Tuttavaisen kuva)

Muokattu: 12.11.2018