Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua, jotain sinistä

Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua, jotain sinistä

Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua, jotain sinistä -sanonta on yksi tärkeimmistä hääperinteistä, josta nykyajan morsiamet edelleen haluavat pitää kiinni. Vain se, että morsiuspari viettää eri paikoissa edellinen yönsä ja ettei ennen vihkimistä parin tule nähdä toisiaan sekä kimpun heitto ovat suositumpia hääperinteitä tänä päivänä. Tämä selvisi Häät.fin 2012 tekemässä hääperinne-kyselyssä.

Perinteinen jotain lainattua, jotain sinistä -sanonta koetaan edelleen tärkeäksi.
– "Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua, jotain sinistä" on osa häitämme, koska kyseiset asiat symboloivat mielestäni kaikkea sitä, mitä avioliiton mukana tulee ja tapahtuu, kertoo eräs morsian kyselyssä.

Loru on peräisin viktoriaanisesta Englannista, kuten moni muukin vanha hääperinne, joita edellen noudatetaan. ”Jotain vanhaa” symboloi vanhoja perhesiteitä ja elämää ennen avioliittoa. ”Jotain uutta” edustaa tulevaisuutta ja uutta elämää avioliitossa. Luottamusta symboloi tapa lainata jotakin arvokasta ja palauttaa se häiden jälkeen. ”Jotain sinistä” morsian puolestaan puki päälleen, ettei tulisi huonoa onnea tai epäonnista avioliittoa.

– Sanonnan noudattamisen tarkoitus tuoda hyvää onnea samaan tapaan kuin onnenesineet morsiamen povessa. Hyvän onnen saamiseksi avioliittoon morsiamen pukeutumisesta pitäisi löytyä jokin vaatekappale tai asuste jokaisesta neljästä kategoriasta, kertoo Aino Osola Espoon museosta.

– Onnen turvaamiseksi suomalainen morsian on ennen aikaan voinut piilottaa poveensa tai vasempaan kainaloonsa saippuaa, elohopeaa, villaa, tulukset, viljaa tai leipää. Nämä pienet taikaesineet lisäsivät onnea ja sopuisuutta tulevassa avioliitossa. Tämän uskomuksen ja tavan voisi hyvin palauttaa käyttöön. Ainakin villa rintaliiveissä talvihäissä voisi toimia, naurahtaa Aino Osola.

Hopea takaa onnen

Sanonta “Something old, something new, something borrowed, something blue” jatkuu joissain versioissa fraasilla ”and a silver sixpence in her shoe”. Tämä uskomus on brittimorsiamilla varsin aktiivisessa käytössä edelleen. Kun googlaa fraasin, pääsee useihin nettikauppoihin, joissa kaupitellaan vanhoja kuuden pennin hopeakolikoita morsiamille sekä monille keskustelupalstoille.

Hopean onnea tuottavaan taikaan on aikanaan uskottu myös Suomessa. Suomalaisessa perinteessä sulhanen laittoi hopearahan oikean kantapään alle kenkään ja morsian vasemman kantapään alle häiden ajaksi. Tämän uskottiin turvaavan paria riitelyltä avioliitossa.

Onnea on suomalaisessa hääperinteessä hankittu hääparille monin konstein. Ympäri Suomen on pidetty kiinni perinteestä, että vihille pitää kävellä mahdollisimman lähekkäin, ettei piru tai muut pahat voimat pääse parin väliin.

Siksi tahdot -hääkirja kertoo, että yleinen ohjenuora on ollut, etteivät vieraat saa nähdä pappia parin välistä.

– Tämä hääperinne sopii edelleenkin vihkiseremoniaan. Kannattaa kulkea papin tai henkikirjoittajan luo ihan kylki kyljessä ja käsi kädessä. Piruja tai ei, niin ei siitä haittaakaan voi olla!, Aino Asola muistuttaa.

Ideoita kuinka toteuttaa "Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua, jotain sinistä" -sanontaa löydät Häät.fistä

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

HäävierasHäiden suunnittelu