Kuva Janne Miettinen
Jokainen hääpari haluaa onnistuneet kuvat muistoksi suuresta päivästään. Tässä Häät-lehden vihjeitä siihen, miten sellaiset saadaan aikaiseksi!
Jos haluaa varata suositun hääkuvaajan pääkaupunkiseudulta kesälauantaiksi, se pitää tehdä noin vuosi etukäteen. Suosituimmille kuvaajille tehdään varauksia jopa pari vuotta ennen häitä.
Sekin vaikuttaa, haluaako tavallisen hääkuvan studiossa jo ennen häitä vai miljöössä hääpäivänä. Varsinkin jos haluaa lisäksi niin sanotun dokumentaarisen kuvauksen eli että myös itse häätilaisuus kuvataan, kannattaa olla liikkeellä jo hyvissä ajoin – heti kun hääpäivä on tiedossa.
Ensin voi sähköpostitse tai puhelimitse kysyä kuvaajalta, onko tämä käytettävissä haluttuna päivänä. Varsinainen kuvien suunnittelu voidaan tehdä myöhemmin.
Kuvaajan kannalta tärkein tieto on, missä potretti kuvataan. Parilla on ehkä tiedossa kiva paikka, mutta vielä täytyy keskustella, onko se mahdollinen esimerkiksi aikataulullisesti. Tarkemmat aikataulut lyödään lukkoon vasta melko lähellä hääpäivää.
Janne Miettinen, suosittu hääkuvaaja pääkaupunkiseudulta, rohkaisee hääpareja kertomaan toiveitaan.
– Suomalaisilla voisi olla enemmänkin toiveita. Välillä pyydän paria lähettämään muutaman kuvan, joista he pitävät. Siitä saa aika hyvän käsityksen, millaisia kuvia toivotaan. Erikoisempiakin toiveita saa esittää. Esimerkiksi yksi pari tuli Hongkongista. Ensin otettiin 1–2 tuntia potretteja kaupunkiympäristössä, sen jälkeen kuvauksia jatkettiin Nuuksion kansallispuistossa.
Kuva Janne Miettinen
Molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Niin sanotussa feature-kuvauksessa hääkuva otetaan jo ennen varsinaista hääpäivää, usein morsiamen koekampauspäivänä. Sen etuna on tilanteen kiireettömyys ja rentous. Ehdoton hyvä puoli on, ettei häävieraiden tarvitse odotella ja parille jää enemmän aikaa seurustella vieraiden kanssa. Toisaalta feature-kuvassa häätunnelmaan pääseminen ei ehkä ole aivan helppoa.
Toinen vaihtoehto on mennä kuvaukseen joko vähän ennen vihkimistä tai heti sen jälkeen. Tässä vaihtoehdossa kaikki hoituu samana päivänä, mutta kuvaus on otettava huomioon hääpäivän ohjelmassa. Kuvaukseen menee helposti lähes tunti. Sinä aikana vieraille kannattaa tarjota vaikkapa lasit kuplivaa.
Kuva Janne Miettinen
1–2 tuntia. Jos kuvat otetaan jo ennen vihkimistä, kestossa voi olla enemmän vaihtelua. Dokumentaariseen kuvaukseen, jossa otetaan myös potretti, kuluu vähintään 6–8 tuntia.
On hyvä olla joku mukana, tyypillisesti kaaso tai bestman. Parilla on usein mukana laukku, kimppu, laahus, pari samppanjalasia – niiden kanssa apu ei ole pahitteeksi, jotta vältytään viivytyksiltä. Jotkut ottavat hääkuvaan myös omat tai morsiuslapset. Yleensä virallisessa hääkuvassa ei kuitenkaan ole lapsia.
Kuva Janne Miettinen
Ammattilainen saa otettua upeat kuvat säällä kuin säällä, Janne Miettinen vakuuttaa.
– Erilaiset sääolot voi kääntää myös voitoksi – esimerkiksi sateella voi ottaa tunnelmallisia kuvia vaikkapa räystään alla.
Kuvaajilla on hyvä visuaalinen silmä, ja harjaantunut kuvaaja yleensä huomaa, jos jotain on pielessä. Kuvia otetaan paljon, ja niistä löytyy varmasti myös onnistuneita. Jos kuitenkin jokin yksityiskohta näyttää jälkeenpäin väärältä, sen voi usein korjata kuvankäsittelyllä, jonka voi tarvittaessa tehdä myös joku toinen kuvaaja. Pettymyksiltä välttyy parhaiten, kun tutustuu kuvaajan työnäytteisiin tarkkaan jo ennen kuvausajan varaamista.
Kyllä. Moni kuvaaja laittaa pian häiden jälkeen potrettien koevedokset nettisivuilleen, josta hääpari voi valita mieleiset kuvat käsiteltäviksi.
Teksti Tea Malms / Mediafocus
Kuvat Janne Miettinen, www.jannemiettinen.fi
Jaa juttu