Hyvä hääkuva syntyy hääparin ja kuvaajan keskinäisestä luottamuksesta

Hyvä hääkuva syntyy hääparin ja kuvaajan keskinäisestä luottamuksesta

Valokuvaaja Juha Laitalaisen Tahdon! Suomalaisia hääkuvaustarinoita (Docendo, 2014) on ensimmäinen Suomessa julkaistu dokumentaarisen hääkuvauksen kuva- ja tietoteos. Kirja on ainutlaatuinen kuvajournalistiseen tyyliin taidolla ja tunteella toteutettu hääkuvauksen monivivahteisiin hienouksiin opastava kuvateos. Vinkkejä ja tietoa hääkuvauksesta Juha Laitalaiselle onkin kertynyt, sillä hänellä on 15 vuoden kokemus dokumentaarisesta hääkuvauksesta.

Tahdon! Suomalaisia hääkuvaustarinoita -kirja valottaa lukijalleen, kuinka kuvataan hääpäivän kallisarvoiset tapahtumat vallitsevat olosuhteet huomioiden. Kirja toimii myös loistavana ideapankkina ja tietoteoksena kaikille dokumentaarisesta hääkuvauksesta häissään haaveileville. 

Hääparille Tahdon!-kirja antaa ennen kaikkea hyvät ohjeet hääkuvaajan valitsemiseen. Kirjassa käsitellään myös ne asiat, mitä hääparin on hyvä edellyttää kuvaajaltaan, olipa kyseessä sitten ammattikuvaaja, hääkuvaukseen valittu sukulainen tai tuttava.

– Hääkuvaajan valinta on itseasiassa yksi häiden tärkeimpiä valintoja. Hyvät hääkuvat syntyvät hääparin ja kuvaajan keskinäisestä luottamuksesta. Ilman luottamusta ja hyvää yhteisymmärrystä hääpari ei uskalla olla oma itsensä ja näyttää rakkauttaan, Juha Laitalainen tietää.

Juha Laitalainen haluaa muistuttaa, että ihmissuhdetaidot ovat hääkuvaajalle kaikista tärkein ominaisuus kuvaamistaidon lisäksi.– Hääkuvaajan tultava toimeen kaikkien kanssa, ja saatava kaikki unohtamaan kameran läsnäolo, Juha Laitalainen selventää.

Hyvä hääkuva syntyy hääparin ja kuvaajan keskinäisestä luottamuksesta

Nauttikaa katseista ja toisistanne!


Juha Laitalainen neuvoo hääpareja hidastamaan hääpäivänä, vaikka jännitykseltään hääparista helposti tuntuukin, että kaikki kestää ikuisuuden.

– Neuvon aina, että muistaa tehdä kaikki asiat hitaasti ja rauhallisesti. Tämä neuvo ei ole vaan kuvausta varten, vaan myös siksi, että häävieraat ja hääpari itsekin saisivat nauttia ja katsella häiden jokaista yksityiskohtaa hieman pidempään, Laitalainen neuvoo.

Tällaisia rauhoittumisen kohtia häissä ovat mm. morsiamen saattaminen alttarille, sormusten laittaminen kääntyneinä häävieraisiin,  ensimmäinen suudelma tai kirkosta vihittyinä poistuminen.

– Erityisesti kirkon ovella kannattaa seisoskella hetken kaikessa rauhassa, ja vaikka suudella pitkään kirkon portailla ennen riisisateeseen astumista. Nauttikaa katseista ja toisistanne!, Juha Laitalainen kannustaa.

Ennen hääkuvaajan ensimmäistä tapaamista hääparin on myös hyvä pohtia kaikessa rauhassa varsinaista hääkuvaa.

– Miettikää valmiiksi hääpotreteille mieluisia kuvauspaikkoja. Niistä kannattaa ilmoittaa kuvaajalle hyvissä ajoin suunnittelutapaamisen yhteydessä.

Juha Laitalainen muistuttaa myös, että hääjuhlan kuvaamisessa yksi tärkeimmistä asioista on erilaiset ryhmäkuvat juhlavieraista. Olisi tärkeää miettiä etukäteen millaisia kuvia halutaan, keistä ja missä kohtaa juhlaa ne otetaan.

– Ilman etukäteistä suunnittelua käy helposti niin, että ryhmäkuvat jää ottamatta, kun sopivaa rakoa kuvien ottamiseen ohjelmasta ei löydykään, Juha Laitalainen tietää kokemuksesta.

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Hääkuvaus