Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Häiden säästövinkeillä kulut kuriin

Häiden säästövinkeillä kulut kuriin

Moni miettii, mistä säästää hääjärjestelyissä. Yhtä oikeaa vastausta kysymykseen ei ole. Kaikki lähtee liikkeelle kysymyksestä, mikä on teille tärkeää. Koska pienen budjetin häissä ei voi saada ihan kaikkea, on osattava laittaa asioita tärkeysjärjestykseen.

– Kaikki riippuu hääparista, hääparin toiveista ja unelmista unelmiensa hääpäivästä. Hääparin kannattaa tehdä lista niistä asioista, jotka haluavat mukaan häihin ja sen jälkeen alkaa pudottamaan listasta pois niitä ei niin tärkeitä juttuja, kehottaa hääsuunnittelija Sonja Wikström Hää- ja juhlasuunnittelu Orchideasta.

Päättäkää mihin haluatte panostaa ja mikä on käytännön sanelemaa pakkoa. Listatkaa sitten mitkä mitkä asiat ovat ihania unelmia, ja mitkä asiat voi ostaa halvemmalla tai jättäkää kokonaan pois. Hääparilla on lupa käyttää luovuutta myös hääbudjetin laadinnassa: satsata voi juuri haluamiinsa yksityiskohtiin ja tinkiä itselle vähemmän tärkeissä asioissa.

Häiden säästövinkeillä kulut kuriin

Häiden kallein asia on häävieras

Lähes poikkeuksetta häiden suurin yksittäinen menoerä on vieraat. Vierasmäärää supistamalla voi saada isojakin säästöjä aikaiseksi. On hyvä muistaa, että jokainen vieras kasvattaa ruokakulujen lisäksi myös esimerkiksi kutsujen ja kiitoskorttien määrää ja myös juhlatilan kokoa.

Seuraavaksi kannattaa miettiä, mitä vieraille haluaa ja täytyy tarjota. Onko kaikilla vierailla niin lyhyt matkat, että pelkkä kahvitus voisi riittää? Onko omakustanteiset alkoholit ruokajuoman ja onnittelumaljan lisäksi järkevää? Tai valitaanko juhlapaikka, johon voi tuoda omat alkoholijuomat? Pitopalveluiden ja juhlapaikkojen vertaileminen ja kilpailuttaminen on tietysti kaiken a ja o.

– Juhlapaikkojen hinnat vaihtelevat paljon, joten valitsemalla edullisemman, mutta omiin suunnitelmiin sopivan juhlapaikan voi säästää paljon. Vaaranpaikkana on, että valitsee halvan vuokrahinnan, mutta joutuu maksamaan somistamisesta ja vaikkapa valaisusta ja äänentoistosta sievoisen summan. "Kalliimpi" juhlapaikka voi joissain tapauksessa olla itseasiassa edullisempi, muistuttaa Sonja Wikström.

Yksi varteenotettava vaihtoehto säästää häiden järjestämisessä on pitää häät kotona. Tämä mahdollistaa kotitalousvähennyksen hyödyntämisen osana häiden järjestämistä. Sekä kotona tehtävän ruuan valmistus että tarjoilutyö ovat kotitalousvähennyksen piirissä.

Lisää tietoa aiheesta verottajan sivuilta.

Häiden säästövinkeillä kulut kuriin
Häiden säästövinkeillä kulut kuriin

Kierrätä, lainaa, tuunaa, vuokraa

Kierrättäminen on myös hyvä tapa säästää. Suunnitellessasi hääkoristelua pitää oppia katsomaan ympärilleen uusin silmin. Mistä kaikesta arjessa vastaan tulevasta voisi pienellä tuunauksella syntyä sopivaa hääsomistetta? Muista myös kerätä sukulaisten ja ystävien varastot talteen!

Sen sijaan, että ostaa Ikeasta 20 samanlaista lasimaljakkoa, kannattaa kysellä tuttavapiiristä maljakoita lainaksi. Ei maljakoiden ja tuikkujen tarvitse olla samanlaisia, vaikka niitä kuinka halvalla saisi Ikeasta. Erityisesti hääsomisteita löytyy netistä paljon käytettynä.

Huuto.net, Tori.fi ja Facebookin erilaiset hääkirpputori-ryhmät ovat pullollaan käytettyjä vaaseja, tuikkukippoja, herkkubuffet astioita ja juomien tarjoiluun sopivia tuotteita. Myös monet hääbloggaajat myyvät blogeissaan häidensä jälkeen ylimääräiset somisteet huokealla hinnalla eteenpäin.

Hääsomisteita pystyy myös vuokraamaan. Monet hääsuunnittelija vuokraavat käyttämiään hääsomisteita ja Suomessa toimii myös Somistevuokraamo, jonka valikoimasta löytyy moneen makuun koristeita erityisesti häihin.

Häiden säästövinkeillä kulut kuriin

Tee itse mahdollisimman paljon, mutta muista jaksaminen

– Säästöä saadaan tietysti aikaiseksi myös, jos häiden järjestelyissä tehdään paljon itse. Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin miettiä, onko se sen arvoista? Hääpari ja järjestelyissä auttavat ystävät sekä sukulaiset saattavat väsyä ja stressaantua, jos järjestelyitä on liikaa. Eivätkä sitten jaksa nauttia enää itse hääjuhlasta, muistuttaa hääsuunnittelija Sonja Wikström.

Itse tekemisen määrää ja palvelusten pyytämisen määrää todella kannattaa miettiä. Tämä koskee myös jos pyytää vaikkapa hääkuvausta ystävältä tai sukulaiselta. Henkilö, jonka vastuulle tulee vaikkapa dokumentaarinen hääkuvaus hääjuhlassa, ei pysty nauttimaan hääjuhlasta täysin siemauksin, koska on juhlissa ”töissä”.


7 vinkkiä säästää häissä

 1. Aloita häiden suunnittelu ajoissa. Varaa aikaa vertailuun ja kilpailuttamiseen. Muista hyödyntää sesonkialet mm. hääpuku- ja kultasepänliikkeissä.
   
 2. Pidä häät ei-sesonkina. Tilavuokra tai catering saattaa olla halvempaa kuin kiireisimpänä sesonkina. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi talvea tai muuta viikonpäivää kuin lauantai.
   
 3. Seiso päätöstesi takana! Muista tehdä hankintoja vasta sitten, kun olet sataprosenttisen varma, että ne sopivat häihinne ja ovat tarpeellisia! Mikään ei ole turhempaa rahanmenoa kuin se, että ostaa kaksi ja puoli vuotta ennen häitään somisteita, joista ei ole ihan varma, mutta kun halvalla saa.
   
 4. Hyödynnä sesongin tuotteet! Kesäaikaan kerää luonnosta kukkia tai koivunoksia juhlapaikan koristeluun. Myös oman lempikukan saaminen hääkimppuun, silloin kuin ei ole ko. kukan sesonki, näkyy hinnassa. Mieti siis omia must-juttujasi suhteessa vuoden aikaan.
   
 5. Jätä vieraslahjat pois. Kukaan tai mikään ei pakota tai velvoita hääparia antamaan vierailleen vieraslahjoja. Kiitoskortti sen sijaan kuuluu hyviin tapoihin!
   
 6. Jätä "maksetut" ohjelmanumerot pois. Hyvä ruoka ja juoma, ystävät ja aikaa seurusteluun riittävät onnistuneisiin häihin. Yksi mahdollisuus on myös pyytää häälahjaksi ohjelmaa tai palveluita häihin.
   
 7. Käyttämällä hääsuunnittelijaa voit saavuttaa etuja, joita yksityisenä henkilönä et voi saada. Hääsuunnittelijalla saattaa olla hyviä yhteistyökumppanuksia, joista saa sopimusalennuksia.

 

Kuvat FreeImage

Muokattu: 7.12.2023