Hääkuvaaja voi olla kuin yksi kaasoista

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Hääkuvaaja voi olla kuin yksi kaasoista

Kuva Via Ramsten / Via Valeria Photo

Jasmine Maria – The Wedding Blogin Jasmine haastatteli vierasblogikirjoitustaan varten omaa hääkuvaajaansa Johanna Uusitaloa. Johannan mielestä hääkuvaajan valinnassa kaikista tärkeintä on yhteinen kemia hääparin kanssa.

Mä halusin kirjoittaa varta vasten valokuvauksesta ensimmäisessä vieraskynä-postauksessani, koska oikean valokuvaajan löytäminen on mun mielestä yksi tärkeimmistä hääparin tehtävistä ennen hääpäivää.

Näin parhaimmaksi ja mielenkiintoisimmaksi tavaksi lähestyä aihetta niin, että haastattelen itse valokuvauksen ammattilaista, eikä ketä tahansa, vaan juuri meidän tulevien häiden valokuvaajaa Johanna Uusitaloa.

Johannalle haastattelu sopi, mikä oli mulle suuri helpotus. Mähän en ole ikinä ennen haastatellut yhtään ketään ja en olisi varmaan uskaltanutkaan haastatella mulle tuiki tuntematonta ihmistä. Onneksi Johanna on mulle entuudestaan tuttu, hän on mm. kuvannut mun rippikuvani aikoinaan ja aivan viimeisimpänä tyttäreni 1-vuotiskuvat.

Johannan kanssa oli oikein ihana höpötellä! Yhteinen tunnelma on aina hänen kanssaan hauska, sekä rento. Tälläistä me saatiin yhdessä aikaan:

Lauantai on hääkuvaajan työpäivä

Kuinka kauan olet työskennellyt valokuvaajana?


– Minulla on 12 vuotta ollut oma valokuvausalan yritys, mutta valokuvaajana olen toiminut kaiken kaikkiaan 15 vuotta.

Oletko unelma-ammatissasi?

– Kyllä olen. Luovuus on itselleni tärkeää ja tykkään työskennellä ihmisten parissa.

Mikä on parasta työssäsi?

– Ihmiset. Saan työskennellä positiivisissa fiiliksissä ja kaikilla on hauskaa. Saan myös jättää luovuudelle tilaa.

Onko kesä kiirrellisintä aikaa valokuvaajalle?

– On. Kesällä on paljon rippijuhlia, valmistujaisia ja häitä. Maaliskuusta lokakuuhun on eniten kuvauksia.

Kuinka monet häät mahtuvat kesään?

– Niin monet, kuin vaan on lauantaipäiviä. 12 vuoden aikana kokopäivän kuvaukset eli dokumentaariset kuvaukset ovat lisääntyneet ja työmäärä kasvanut.

Kuinka tärkeä rooli valokuvaajalla on hääpäivänä?

– Tosi iso rooli. Palaverit ennen hääpäivää ovat tärkeitä, jotta näkee yhteisen kemian. Palaverit mahdollistavan myös sen, että hääpäivänä voi jokainen tuntea olonsa rennommaksi, kun on entuudestaan tavattu.

Miksi valokuvaajilla on isoja hinta eroja?

– Valokuvaus on toisilla päätyö ja toisilla taas työ muun ohella. Arvostus omaan työhön voi myös olla eri. Ammattitaito myös vaikuttaa ja esim. itse olen käynyt yhteensä 6 vuotta valokuvausalan koulua ja osallistunut moneen eri valokuvaustyöpajaan ja koulutuksiin.

Tuttavani tokaisi minulle, että valokuvaajat osaavat pyytää melko paljon. Joten kertoisitko, mitkä kaikki tekijät vaikuttavat esim. hääpäivän ikuistamisen hintaan?

– Kaikki kuuluu. Itselläni on ”kivijalkamyymälä”/studio, josta maksan vuokraa, siihen päälle kaikki muut kiinteät kulut. Hintaan sisältyy myös palaveri ennen hääpäivää ja olen aina tavoitettavissa ja käytettävissä jos kysymyksiä kuvauksista ilmaantuu. Työpäivä voi olla parhaimmillaan 12-14 h kestävä. Myös vastuu työstään näkyy hinnassa.

Saako halvalla hyvää?

– Joskus voi käydä hyvä tuuri.

Loppuuko valokuvaajan työ siihen, kun häät loppuvat?

– Ei, siitä ne vasta alkaa. Häiden jälkeen on paljon kuvia käsiteltävänä vihkiminen, potretit ja dokumentaarinen kuvaus.

Kuinka paljon jälkikäsittely vie aikaa?

– Päivän tai pari. Riippuu häistä ja mitä pari on halunnut. Kaikkea ei pysty kerralla käsittelemään, välillä täytyy pitää taukoa, jotta osaa katsoa taas uusilla silmillä.

Mistä pidät eniten häiden ikuistamisessa?

– Rennoista häistä. Ne oikeat pienet hetket, jotka vain tapahtuvat ja niissä on sitä jotain. Esim. eräs pappi, joka ottaa hääparin polvistuessa alttarille heitä käsistä kiinni ja katsoo syvälle silmiin, se hetki on niin herkkä. Pienet lapset kirkossa tai juhlapaikalla hauskuuttelemassa ovat myös suloisia.

Valokuvaajan istumapaikka häissä?

– Ei välttämättä tarvita lainkaan. Ruokailun ajaksi olisi hyvä päästä takahuoneeseen laskemaan kamerat hetkeksi pois käsistä ja hengähtämään. Jos on istumapaikka, niin pöydän päässä sujuvassa paikassa että pääsee nopeasti liikkeelle.

Osaatko valokuvaajana kertoa, että mitä asioita kannattaa huomioida valokuvaajaa etsiessä?

– Selaile valokuvaajien nettisivuja ja portfolioita. Valitse vaikka 3 eri valokuvaajaa ja käy kaikkien luona jutustelemassa, näet miten kemianne kohtaavat – tee sitten vasta päätös. Valokuvaajaa etsiessä ei kannata valita kuvaajaa vain hinnan perusteella.

Jos juuri sinut haluaa häihin valokuvaajaksi, milloin sinut pitää viimeistään varata?

– Vuosi ennen ehkä riittää, 1,5 vuotta ennen on tosi hyvä. Joka vuosi on aina joku suosikkilauantai joka myydään heti loppuun ja kysyntää riittää (esim. sellainen oli 18.8.2018) Kerran olen myös saanut kertoa, mikä viikonloppu minulla ei ole ollut varattuna hääkuvauksiin ja morsian varasi kirkon sen mukaan!

Loppuun vielä paras/lämpimin muistosi hääkeikalta?

– Tulvii liikaa ihania hetkiä mieleen. Olen ollut kuvaamassa kirkossa niin, että meitä on ollut vain pappi, kanttori, hääpari ja minä. Ne ovat olleet todella herkkiä ja kauniita hetkiä.

Johannan vinkit

Pyysin Johannaa myös kertomaan muutamia asioita, mitä hänellä itsellä tuli haastattelun jälkeen mieleen itsestään valokuvaajana ja muuten yleisellä tasolla.

– Kemiat, luottamus ja aikataulut ovat tärkeitä, kannattaa jutella kuvaajan kanssa. Moni asia selviää kysymällä. Kuvaajalla on kokemusta niin monista häistä, että hän voi auttaa mieltä askarruttavissa asioissa.

– Käytännöllisyys ja kuvausjärjestys kannattaa miettiä, jos ei halua kuvia otettavan ennen kirkkoa. First look -kuvat ovat myös ihana vaihtoehto otettavaksi ennen vihkimistä, niistä saa upeita kuvia. Parin kannattaa myös kertoa itsestään valokuvaajalle, esim. jos parilla on yhteisiä harrastuksia, joita voi tuoda esiin vaikka potreteissa.

– Hoidan itse omat assistentit kuvauksiin kun otetaan esim. potretteja miljöössä. Olen omasta mielestä myös itse enemmän kuin valokuvaaja, ehkä vähän kuin yksi kaasoista. Olen täysillä mukana ja minulta löytyy kokemusta auttaa eri tilanteissa.

Blogiani Jasmine Maria – The Wedding Blog voit seurata täällä. Blogini kuuluu Häät-blogiyhteisöön. Pohdiskelin juuri valokuvaajan valintaa myös kirjoittamalla aiheesta omaan blogiini.

Terveisin Jasmine

Toimituksen edit 30.3.2019:
Valokuvaaja Johanna Uusitalo tiedotti 29.3.2019, että hän on myynyt valokuvausyrityksensä valokuvaaja Via Ramstenille, joka on työskennellyt yrityksessä jo vuoden oppisopimuksella. Kaupan seurauksena Johanna Uusitalolla astuu voimaan kolmen vuoden kilpailukielto 1.4.2019 alkaen, jonka aikana hän ei toimi valokuvaajana.

Muokattu: 10.4.2024