Bon Bini, Häämatka Curacaolle

Bon Bini, Häämatka Curacaolle

Eteläisen Karibianmeren pieni saari on helppo ja romanttinen lomakohde mutta samalla mielenkiintoinen sekoitus eri kulttuureja. Hollantilaisuus on täällä edelleen vahvasti läsnä.

Lentokoneen laskeutuessa Curaçaolle hämärä on jo peittänyt tienoon, mutta kun koneen ovet vihdoin avautuvat, vastassa ei olekaan viileä ilta vaan sisään hohkaa Karibian lämpö ja kosteus. Ihanaa olla perillä! Vaikka lento hollantilaisjumbolla on sujunut miellyttävästi, toivoisi majoittumisen tapahtuvan mahdollisimman pian, jotta pääsisi saman tien nukkumaan. Muuta ei jaksa Atlantin yli tähän suuntaan lennettyään tehdä.

Seuraavana aamuna kunnon levon jälkeen heräämmekin pirteänä – toivottavasti aikaero ei ole ajanut ylös aivan liian aikaisin. Hyvän eurooppalaisen aamiaisen jälkeen pitää miettiä, mitä ensiksi haluaa tehdä. Meren aaltoihin ja beachille? Vai kävelylle? Virkistävä hierontakaan ei tekisi pahaa.

Bon Bini, Häämatka Curacaolle

Suloiset leikkikaverit

Meitä kiinnostavat ihan ensimmäiseksi delfiinit. Olemme kuulleet, että Curaçaolla niitä olisi mahdollista tavata aivan ”nenäkkäin”, ja mikä parempaa, päästä uimaan noiden veitikoiden kanssa. Aivan aluksi Sea Aquariumissa annetaan pieni oppitunti viisaista nisäkkäistä ja ohjataan niiden kanssa toimimiseen. Merialtaisiin mennään uimaan pienissä, enintään kuuden hengen ryhmissä pareittain. Delfiinit kaipaavat puuhaa, joten ohjaajat kannustavat uimaan ja koskettelemaan niitä. Saatuaan ihmisestä kaverin, delfiini palaa mielellään saman ystävän luo hakeakseen häntä taas leikkimään. Ikimuistoisen uintihetken aikana saamme myös antaa delfiineille erilaisia merkkejä, joiden mukaan ne lähestyvät meitä tai tekevät muita oppimiaan tehtäviä. Koko tapahtuma kuvattaan sekä digikameralla että videolla, ja näitä otoksia on hauska katsella jälkeenpäin. CD-kiekon tai DVD:n saa myös ostaa matkamuistoksi. Lopuksi henkilökunta vielä muistuttaa kävijöitä siitä, kuinka tärkeää luonnonsuojelu ja puhtaat vedet ovat meille, delfiineille ja koko maapallon elämälle.

Sea Aquarium, www.curacao-sea-aquarium.com, www.dolphin-academy.com

Bon Bini, Häämatka Curacaolle

Kaupunkipäivä

Curaçao poikkeaa monista muista Karibian saarista siinä, että rentouttavan lämmön ja sykkivien rytmien lisäksi sieltä löytyy myös historiallinen kaupunkimiljöö. Pääkaupunki Willemstad on ainoa kaupunki Karibian saarilla, jonka Unesco on hyväksynyt maailmanperintölistalle.

Saaren kuvatuin kohta on Willemstadin halkaisevan kanaalin varsi, jonka vanhat hollantilaistyyliset kauppiastalot on väritetty rehevin karibialaisin pastellivärein. Talojen eteen jää kaista suosituille kahviloille ja takana levittäytyvät Pundan ostoskadut. Kanaalin rannalla on aina kelluvat markkinat, sillä venezuelalaisveneet tuovat tänne myyntiin tuoreita vihanneksia ja hedelmiä vain muutaman kymmenen kilometrin päästä. Pundan kärjen takaa meren puolelta löytyy terassi Waterfort Arches, jossa on monta mukavaa illallispaikkaa meren äärellä.

Kanaalin toiselle puolelle Otrobandaan pääsee helposti kävelysiltaa pitkin. Siinä missä Pundassa tapaa useammin toisen turistin kuin saaren asukkaan, löytyy Otrobandan puolelta paikallisten askareiden hyörinä ja monenkirjava elämä. Otrobandassa aivan kävelysillan läheisyydessä on myös mielenkiintoinen ja taiten tehty museo Kurá Hulanda, jolle alueen historiasta kiinnostuneiden kannattaa varata aikaa ainakin puolikas lomapäivä.

Tapahtumavinkit löytyvät kerran viikossa ilmestyvästä, kapeaksi liuskaksi taitellusta K-PASAsta, jonka löytää hotellin vastaanottoaulasta. Se on hyvä kooste esimerkiksi elokuvista, hotellien suosituista happy hour -illoista, live-musiikista ja muusta viihteestä sekä monista muista paikallisista tapahtumista.

www.k-pasa.com

Korallihiekkaa

Curaçaon rantaviiva ei ole pelkkää valkoista hiekkaa, mutta sitäkin on riittävästi. Suurin osa uimarannoista on kaikkien käytössä, vain muutama hotelli on saanut yksinoikeuden tiettyyn rantapalaan. Osa yleisistäkin rannoista on kyllä maksullisia, mutta pikkurahan pulittamalla saa vastineeksi hyvät palvelut. Niistä hotelleista, joissa omaa rantaa ei ole, järjestetään yleensä kuljetus jollekin sopimusrannalle päivittäin. Mikäli mieli tekee nähdä saarta laajemmalti, kannattaa ehdottomasti vuokrata kumipyörät alleen. Kun etäisyydet eivät ole pitkiä, ehtii jo parissa kolmessa päivässä nauttia monesta eri rannasta ja muista nähtävyyksistä. Rantojen sijainnit selviävät hyvin kartoista, mutta on hyvä huomioida, että kaikki uimarannat ovat saaren lounaanpuoleisella rannalla. Rauhallisimmat ja kauneimmat rannat löytyvät tätä rannikkoa ylöspäin ajettaessa. Kuvatuin ranta lienee Grote Knip, mutta yhtä hyvin kannattaa poiketa Playa Lagunille, Santa Marthalle tai Cas Aboulle. Saaren pohjoispuolta hallitsevat jyhkeät kalliot ja tyrskyävä meri. Siellä on myös mielenkiintoisia luolia, joista tutustumisen kannalta helpoin on Boka Tabla.

Bon Bini, Häämatka Curacaolle
Bon Bini, Häämatka Curacaolle

Klein Curaçao

Helppo tapa järjestää hiukan vaihtelua päiviin ja päästä koko päiväksi rannalle, on lähteä veneretkelle Pikku-Curaçaolle, joka sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Curaçaolta kaakkoon. Valmis matkapaketti sisältää venematkat, ruoan, juoman ja snorklausvälineet. Aamulla vain on päästävä aikaisin ylös, sillä vene lähtee puksuttamaan reilun kahden tunnin matkaa jo aamuseitsemältä.

Perillä odottaa lähes autio aavikkosaari, ja paras ajankulu onkin rantaviivan tuntumassa: auringonpalvonta sekä snorklaus tai sukeltaminen Klein Curaçaoa ympäröivissä kirkkaissa vesissä. Mukaan kannattaa varata hyvät aurinkosuojakertoimet ja kevyitä vaatteitakin, sillä selkeällä säällä aurinko porottaa todella armotta. Rempseitä veneretkiä järjestää viikonloppuisin ja keskiviikkoisin Miss Ann, www.missannboattrips.com

Bon Bini, Häämatka Curacaolle

Trekkaamaan

Mielenkiintoisin paikka kunnon maastoretkelle kävellen tai pyörällä on kansallispuisto Christoffelpark. Sen korkein piikki ja samalla saaren korkein kohta on Christoffelberg 375 metrin korkeudessa. Se oli meidänkin tarkoitus valloittaa, mutta sisu meni kaulaan. Olimme puiston porteilla suunnilleen kahdeksalta aamulla, mutta sekin oli liian myöhäistä. Oppaaksemme lupautunut kahvilanpitäjä Bryan Kooistra puisteli päätään ja sanoi, ettei huipulle enää näin myöhään kannattanut lähteä. Retki olisi pitänyt aloittaa jo kuudelta. Aamun tunteina retkeily on miellyttävää, mutta keskipäivään tultaessa paahde käy sietämättömäksi. Päätimme tyytyä parin tunnin haikkiin ja tilan vanhaan päärakennukseen Landhuis Savonetiin tutustumiseen. Bryan pahoitteli, ettei tunne kaikkia kasveja ja eläimiä koska ei ole biologi, mutta meille hänen tietämyksensä riitti mainiosti. Samalla kävimme mielenkiintoisia keskusteluja saaren menneisyydestä ja nykypäivästä, erityisesti siitä mitä eri kulttuurien kohtaamiset ovat merkinneet. Bryanin vanhemmat ovat hollantilaissyntyisiä, mutta Bryan on kasvanut Curaçaolla. Hänet voi tavoittaa kansallispuiston kahvilasta, mutta jos haluatte varata hänet trekkausoppaaksi, kannattaa olla yhteydessä etukäteen.

Piilevä viehätys

Lomapäivät kuluivat kuin siivillä ja viihdyimme erinomaisesti. Viikon lopulla alkoikin jo mietityttää, missä saaren viehätysvoima syvimmillään oikein piilee. Luonnonoloiltaan saari on kuiva ja karu, joten tuskin ainakaan siinä. Curaçaolle on tullut runsaasti mannereurooppalaisuutta ja erityisesti iso pala Hollantia. Vaikka kaikki tuntuvat osaavan loistavasti englantia, se ei onneksi ole tippaakaan brittiläinen, kuten niin monet Karibian saarista ovat. Ja vaikka espanjaakin kuulee, ei paikka ole kovin latinokaan.

Suurin osa kanssamatkailijoista on välittömiä hollantilaisia, joille omat Antillit ovat kuin Kanarian saaret pohjoismaalaisille. Positiivista on sekin, että valtavat amerikkalaismassat puuttuvat tyystin - paitsi hetkittäin, kun jonkun jenkkiristeilijän matkustajat pelmahtavat Willemstadin kaduille ja kuppiloihin. Pohjoismaisesta näkökulmasta katsoen Curaçao on ennen kaikkea helppo ja turvallinen lomapaikka, mutta lisäksi sillä on tarjota monipuolinen ja viehättävä cocktail lämpöä, luontoa, kulttuuria ja historiaa.

Cocktail tämä saari on monessakin mielessä, sillä monelle nimi Curaçao merkitsee ensisijaisesti värikkäissä cocktaileissa käytettävää likööriä. Blue Curacao Bols -likööri on tunnettu kaikkialla maailmassa, mutta harva tuntee alkuperäisen juoman, Curacao of Curaçaon. Miten sitruslikööriä valmistetaan alkuperäisen reseptin mukaan; sekin selviää lähtemällä Curaçaolle!

Lisätietoa Curaçaosta www.curacao.com ja www.curacao.se. Matkoja Curaçaolle voi tiedustella kaikista lomamatkoja räätälöivistä täyden palvelun matkatoimistoista.

Teksti Sari Yli-Salomäki
Kuvat Sari Yli-Salomäki ja Curaçaon matkailutoimisto

Bon Bini, Häämatka Curacaolle

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häämatka