Häämuoti 2026 paljastaa olkapäät
Mikä trendaa häissä 2025? Vielä ehdit mukaan.
Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.
Avioehdosta puhutaan usein negatiiviseen sävyyn ja jonkinlaisena epäluottamuslauseena tulevaa puolisoa kohtaan. Todellisuudessa kyseessä ei kuitenkaan ole sen kummempi asia kuin vakuutus. Avioehtoa ei tehdä siksi, ettei luotettaisi toiseen vaan siksi, että asioihin on hyvä varautua.
Avioehtoon voi suhtautua samalla tavalla kuin vaikkapa tapaturma- tai henkivakuutukseen. Kukaan ei toivo, että joutuisi esimerkiksi onnettomuuteen, mutta niin saattaa kuitenkin käydä ilman, että asiaan voi itse vaikuttaa.
Avioliittoja solmitaan vuosittain noin 20 000, ja avioehtosopimuksia rekisterödään Digi- ja väestötietovirastoon vuosittain noin 8 500. Avioehdolla voidaan vaikuttaa siihen, miten omaisuus jaetaan, jos liitto päättyy eroon tai toisen puolison kuolemaan.
Avioehto ei välttämättä sovi kaikkiin avioliittoihin. Jotta osaa tehdä parhaan päätöksen oman avioliiton suhteen, kannattaa kuitenkin perehtyä siihen, mitä avio-oikeus ja avioehto käytännössä tarkoittaa. Ohessa vastauksia yleisimpiin avioehtoon liittyviin kysymyksiin.
Seuraavassa pikainen 5+1 muistilista avioehtoa harkitseville puolisoille. Listaan on hyvä tutustua ennen päätöstä mahdollisen avioehdon tekemisestä ja sen tarkemmasta sisällöstä.
Kun avioliitto solmitaan, syntyy puolisoille avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeus tarkoittaa sitä, että avioliiton päättyessä puolisoiden omaisuuden säästö jaetaan tasan molempien kesken. Puolisoiden koko omaisuus on avio-oikeuden alaista omaisuutta, olipa se sitten hankittu ennen avioliittoa tai sen aikana. Jos toisella puolisoista on eron hetkellä nimissään enemmän omaisuutta, joutuu hän maksamaan toiselle tasinkoa (rahaa tai muuta omaisuutta) sen verran, että molempien puolisoiden omaisuuden arvo on yhtä suuri. Omaisuuden jakoa avioeron yhteydessä kutsutaan ositukseksi.
Avioehtoja on monenlaisia. Usein tehdään totaalisopimus, jolloin molemmat puolisot luopuvat avio-oikeudestaan toisen omaisuuteen. Avioehto voidaan kuitenkin tehdä myös osittaisena, jolloin vain osa omaisuudesta suljetaan avio-oikeuden ulkopuolelle.
Kun avioehtosopimus tehdään osittaisena, säilytetään usein oikeus avioliiton aikana yhdessä hankittuun omaisuuteen ja muu omaisuus jätetään ulkopuolelle. Tällaista muuta avio-oikeuden ulkopuolelle jäävää omaisuutta voi olla esimerkiksi yritysomaisuus, ennen avioliittoa hankittu omaisuus, perinnöt ja lahjat.
Avioehdon voi räätälöidä täysin ja tehdä juuri niin yksityiskohtaisesti kuin haluaa ja avio-oikeuden ulkopuolelle on mahdollista sulkea esimerkiksi yksittäisiä esineitä. On esimerkiksi mahdollista jättää toisen nimissä ennen avioliiton solmimista ollut kesämökki avio-oikeuden ulkopuolelle, mutta säilyttää mökistä saatavat vuokratulot avio-oikeuden alaisina.
Yksipuolisella avioehtosopimuksella tarkoitetaan sitä, että avio-oikeus suljetaan pois vain toiselta puolisolta ja kuitenkin säilytetään toisella. Tällöin se puoliso, jolta avio-oikeus on suljettu pois, ei ole oikeutettu saamaan osituksen yhteydessä toiselta puolisolta mitään omaisuutta. Puolestaan puoliso, jonka avio-oikeus on säilytetty, saattaa olla oikeutettu tasinkoon toisen omaisuudesta.
Yksipuolinenkin avioehto tulee kuitenkin laatia yhdessä. Avioliittoa solmittaessa ei ole siis mahdollista, että toinen puolisoista yksipuolisella päätöksellään jättäisi toisen avio-oikeuden ulkopuolelle. Molempien puolisoiden tulee aina hyväksyä avioehtosopimus ja allekirjoittaa se.
Avioehtosopimuksen voi tehdä myös määräajaksi. Voidaan esimerkiksi sopia, että avioehto pätee vain ensimmäiset viisi vuotta avioliiton solmimisesta, minkä jälkeen sen voimassaolo päättyy.
Avioehtosopimuksen voi tehdä myös ehdollisena. Tällöin omaisuuden jakautumiseen vaikuttaa se, onko avioliitto päättynyt eroon vai toisen puolison kuolemaan. Voidaan esimerkiksi sopia, että avioerotilanteessa puolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Mutta jos avioliiton päättymisen syy on toisen puolison kuolema, on leskellä täysi avio-oikeus.
Avioehto tulee aina tehdä kirjallisesti. Sopimus on päivättävä ja molempien puolisoiden on se allekirjoituksellaan hyväksyttävä. Sopimusta varten tarvitaan myös kaksi esteetöntä todistajaa. Todistajaksi ei kelpaa kummankaan puolison lähisukulainen tai esimerkiksi entinen puoliso. Todistajien esteettömyys on edellytys avioehdon pätevyydelle. Todistajan on oltava esteetön avioehtosopimusta todistaessaan, myöhemmin syntyvä esteellisyys ei vaikuta asiaan. Osituksessa voidaan sopimusta kuitenkin noudattaa, todistajan esteellisyydestä huolimatta, mikäli se sopii molemmille aviopuolisoille.
Todistajat vahvistavat omalla allekirjoituksellaan avioehtosopimuksessa olevat puolisoiden allekirjoitukset oikeiksi. Todistajien ei kuitenkaan tarvitse olla tietoisia avioehtosopimuksen sisällöstä tai edes siitä, mistä sopimuksesta on kyse.
Kun avioehtosopimus on laadittu ja allekirjoitettu myös todistajien toimesta, tulee se toimittaa Digi- ja väestötietovirastoon vahvistettavaksi. Vasta kun sopimus on rekisteröity viranomaisen toimesta, tulee se voimaan.
Avioehto laaditaan usein ennen avioliiton solmimista, mutta se voidaan tehdä myös myöhemmin, vaikka vasta siinä vaiheessa, kun avioliittoa on takana jo vuosikymmeniä. Avioehtoa ei kuitenkaan voi tehdä enää silloin, jos avioero on jo laitettu vireille käräjäoikeudessa.
Avioehtoa voidaan ajan kuluessa myös muuttaa tai se voidaan kokonaan purkaa. Muutos tulee kuitenkin tehdä samassa järjestyksessä kuin alkuperäinenkin avioehto eli tarvitaan todistajia ja edelleen avioehdon rekisteröinti.
Avioehtosopimuksen voi laatia kuka tahansa, mutta usein olisi hyvä kuitenkin vähintään keskustella asiantuntijan kanssa aiheesta. Jokainen avioliitto on omanlaisensa ja usein myös toiveet avioehdon suhteen ovat yksilöllisiä. Mikäli avioehtosopimuksen laatii huolimattomasti, saattavat taloudelliset seuraukset eron tai puolison kuoleman tapahtuessa yllättää ikävällä tavalla.
Eri maiden lainsäädäntö saattaa poiketa huomattavasti Suomen lainsäädännöstä. Jos puolisot ovat eri maiden kansalaisia, kannattaakin avioehtoon aina kirjata huolella, minkä maan lainsäädäntöä noudatetaan avioliiton päättyessä. Tämä on tärkeää erityisesti siksi, että omaisuuteen saattaa liittyä hyvin poikkeavia säädöksiä riippuen siitä, onko avioliitto päättynyt eroon vai toisen puolison kuolemaan.
Muokattu: 29.4.2025
Hääjärjestelyiden lisäksi tulevan hääparin kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään myös sitä, mitä av...
Yritysomaisuuteen ei missään nimessä pidä olla avio-oikeutta tai jos olet menossa kansainväliseen av...
Jossain kohtaa, aivan kaikissa avioliitoissa, ositus tai omaisuuden erottelu tulee ajankohtaiseksi.
Tiesitkö että et voisi hoitaa edes oman aviopuolisosi tai täysi-ikäisen lapsesi asioita, jos sinulla...
Jos jotain sattuisi tapahtumaan, saattaa rakkaimpamme huolen keskellä tuntea epävarmuutta siitä, mik...
Sen lisäksi, että testamentti on jokaisen oma viimeinen tahto, se on myös tapa tarjota esimerkiksi p...
Timanttien vastuullisuus nostetaan kasvavassa määrin puheeksi kihla- tai vihkisormuksia hankittaeassa. Timanttia ostaessa kuluttaja on harmillisen usein vajavaisen tiedon varassa, jolloin synteettisten laboratoriotimanttien sekä luonnontimanttien tarina voi poiketa todellisuudesta. Kertakäyttökulttuuria vältetäänkin parhaiten hankkimalla laadukas ja kestävä sormus, jonka tarinalla ja taustalla on merkitystä.
Tänä päivänä on täysin mahdollista hankkia konfliktivapaa ja eettinen luonnontimantti, kun timantin hankkii luotettavalta ja vastuulliselta korualan ammattilaiselta.
Suomessa aloitettiin vastuullisten luonnontimanttien ohjelma, kun ryhmä kotimaisia jalokivikorujen valmistajia kokoontui keskustelemaan timanttien eettisyydestä, alan kehittämisestä ja luottamuksesta. Timanttikorun hankinnan tulee aina perustua luottamukseen ja myyjän asiantuntemukseen.
Vastuullisten luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset tarjoavat luotettavaa tietoa timanttien alkuperästä ja lupaavat omalla toiminnallaan kehittää alan vastuullisuutta. Korujen vastuullisuus tarkoittaa myös laatua, muokattavuutta ja kierrätettävyyttä.
Ohjelmaan sitoutuneet suomalaiset koruvalmistajat – Kultaseppä Kulmala, Atelier Torbjörn Tillander, Kultaseppämestari Tarkkanen ja Olli Johan Lindroos – lupaavat omalta osaltaan kehittää alaa vastuullisempaan ja läpinäkyvämpään suuntaan.
Kultaseppä Kulmala
Helsinki ja Uusimaa
Kultaseppä Kulmala on erikoistunut vaativaan kultasepäntyöhön. Kulmalalta voit kysyä mitä vaan korujen suunnitteluun, valmistukseen ja vastuullisiin materiaalivalintoihin liittyen.
Kultaseppämestari Tarkkanen
Kultaseppä Tarkkasella luomme yhdessä juuri sinulle suunnitellun ja Helsingin Arabianrannan ateljeessa valmistetun unelmien korun. Upeaa kotimaista käsityötä uniikissa ympäristössä vuodesta 1955.
Olli Johan Lindroos
OJL Originals koru on valinta Sinulle, poikkeuksellisuuden ihailijalle joka arvostat kauneutta puhtaimmillaan.
Timantit ovat merkittävä elinkeino monelle Afrikan maalle, työllistäen ja vahvistaen maan ekonomista asemaa. Botswana, joka on tällä hetkellä yksi suurimmista luonnontimanttien tuottajamaista, on luonnonvarojensa ansiosta onnistunut kasvattamaan bruttokansantuotettaan ja siten kehittämään maansa hyvinvointia.
Luonnontimanttien markkinoita hallitsevat yritykset kehittävät jatkuvasti toimintatapojaan vastuullisemmaksi – niin ekologisesti kuin eettisesti. Toimijat, joilta vastuulliseen luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset hankkivat luonnontimanttinsa, tekevät jatkuvasti töitä hiilijalanjäljen minimoimiseksi, raakakivien tuottajavaltioiden infrastuktuurin kehittämiseksi ja työntekijöiden hyvinvoinnin lisäämiseksi.
“Our diamonds are not just gems; they are the foundation upon which the hope and promise of our economies have been built. They are the engine through which our aspirations for greater wealth, more diversified economies, the development of people and a more fair and equitable future can be realised.”
Hon Lefoko Maxwell Moagi | Minister of Minerals and Energy for the Government of the Republic of Botswana.
Kuva Mikael Petterson
Yleisesti puhutaan laboratoriotimanteista, mutta täsmällisempi nimitys on laboratoriokasvatettu synteettinen timantti. Timanttitehtaita rakentuu suuren kysynnän ohjaamana ympäri maailmaa, eniten Kiinaan ja Intiaan, missä synteettisten timanttien valmistamiseen käytettävä energia tuotetaan pääasiassa kivihiilellä.
Toistaiseksi vain pieni määrä tehtaita toimii uusiutuvan energian voimin. Lisäksi synteettisten timanttien tuotantolaitteiden valmistuksessa käytetään kaivosteollisuuden tuottamia metalleja. Tämän hetken tietoon nojaten, ei voida yleisesti sanoa synteettisen timantin olevan luonnontimanttia ympäristöystävällisempi vaihtoehto.
Eroja on niin tehtaissa kuin kaivoksissakin, joten mitä paremmin raakakiven alkuperä tai tuotantotapa on tiedossa, sitä paremmin voi seurata timantin ympäristökuormitusta ja hiilijalanjälkeä.
Synteettisten timanttien suuri tuotantomäärä on johtanut niiden rajuun arvonlaskuun. Esimerkkinä 1,5 karaatin synteettisen timanttin arvo on laskenut alle kymmenessä vuodessa 83 %. Arvo tulee jatkaamaan laskuaan tuotannon yhä lisääntyessä.
Timanttien lumous on kautta historian perustunut kauneuteen, aitouteen ja harvinaisuuteen. Timanttien arvo, kauneus sekä miljardien vuosien aikana luonnossa kehittynyt ainutlaatuinen kovuus on yhdistetty ikuisuuteen ja täydellisyyteen.
Arvokoruissa käytettävien materiaalien arvo perustuu harvinaisuuteen. Korujen arvo perustuu myös tarkkaan, perinteitä kunnioittavaa käsityöhön ja ajattomaan muotoiluun. Arvokorusta voi puhua sijoituksena, joka samalla tukee käsityöperinteen jatkumista ja kotimaista työtä.
Kultasepänala perustuu luottamukseen. Synteettiset jalokivet täytyy erottaa luonnonkivistä, minkä vuoksi termit eivät saa olla kaupallisia, vaan gemmologisia.
Timanttien markkinoinnin tulisi pohjata oikeellisuuteen, mikä harmillisen usein unohtuu synteettisten jalokivien markkinoinnissa, kun puhutaan ekologisesta laboratoriotimantista.
Täysin ekologisia timantteja ei ole olemassa, mutta koska ekologiset ja eettiset asiat koetaan tärkeiksi, kehittyy ala suurin harppauksin. Alalla tarvitaan keskustelua ja lupauksia, joiden avulla voi vaikuttaa niin korun valmistajana kuin kuluttajana.
Kultaseppä Kulmala Oy
Atelier Torbjörn Tillander Oy
Tarkkanen Oy
Olli Johan Lindroos Jewellery
Timanttiala Oy
ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ.
Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi sivustollamme
Häät-verkkopalvelut (Editus Oy) tarjoavat sinulle laadukasta kotimaista hääsisältöä ja keräävät evästeitä. Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, jotka tallentuvat laitteesi selaimeen. Ne kertovat meille esimerkiksi, millaisella laitteella käytät verkkopalvelua ja oletko vieraillut sivustoillamme aikaisemmin. Tilastollisten evästeiden avulla kehitämme sinulle parempia palveluja ja markkinointievästeiden avulla voimme tarjota kohdennettua mainontaa ja markkinointia. Osa tunnisteista on välttämättömiä palvelujen ja kotimaisen hääsisällön tarjoamiseksi.
Lue lisää tietosuojaselosteesta.
Nämä ovat välttämättömiä sivuston toiminnan kannalta. Näitä tietoja käytetään helpottamaan verkkosivuston käyttöä ja näitä ei voi poistaa.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivuston kävijöiden seuraamiseen, jotta julkaisijat voivat kohdentaa markkinointiaan asiaankuuluvilla ja kävijää kiinnostavilla mainoksilla. Käyttämiämme työkaluja on muun muassa Facebook Pixel.
Keräävät tietoja verkkosivustomme käytöstä, esimerkiksi käynneistä sivuilla tai virheilmoituksista. Nämä tiedot yhdistetään ja anonymisoidaan, ja niitä käytetään verkkosivustomme kehittämiseen.