Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Uusi avioliittolaki kadotti vihkikaavasta aviovaimon ja aviomiehen

Kuva Unsplash.com

Tänään 1. maaliskuuta 2017 voimaan astuneen uuden tasa-arvoisen avioliittolain mukana muuttui vihkimisen kaava. Vihkikaava muuttui sukupuolineutraaliin muotoon. Vihkikaavassa tähän asti käytetyt ilmaisut ”aviovaimo” ja ”aviomies” korvautuivat sukupuolineutraalilla ”aviopuoliso”-ilmaisulla.

Samalla myös kaavassa sulkumerkkeihin merkityt ”miehen nimi” ja ”naisen nimi” korvautuvat ”vihittävän nimellä”.

Vihkikaavan kuuluu muutoksen jälkeen näin:

”Avioliiton tarkoituksena on perheen perustaminen siihen kuuluvien yhteiseksi parhaaksi sekä yhteiskunnan säilymiseksi. Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi, jotta perheen jäsenet voisivat yhdessä luoda onnellisen kodin.

Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä (vihittävän nimi): tahdotteko ottaa tämän (vihittävän nimi) aviopuolisoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä? (Vastaus: Tahdon)

Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä (vihittävän nimi): tahdotteko ottaa tämän (vihittävän nimi) aviopuolisoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä? (Vastaus: Tahdon)

Jos hääparilla on sormukset: Ottakaa (vihittävän nimi) liittonne merkiksi sormus aviopuolisoltanne.

Teidät on nyt vihitty avioliittoon. Puolisoina olette keskenänne yhdenvertaiset. Osoittakaa avioliitossa toinen toisillenne rakkautta ja keskinäistä luottamusta sekä toimikaa yhdessä perheen hyväksi.

Vastattuanne näin myöntävästi teille esitettyyn kysymykseen totean teidät aviopuolisoiksi."

Avioliittoasetuksen mukaiseen kaavaan voi halutessaan lisätä esimerkiksi musiikkia, puheen tai runon ja tuoda kaavaan persoonallisuutta ja hauskuutta. Monet vihkijät pitävät tilaisuudessa joka tapauksessa pienen puheen parille ja muokkaavat tilaisuutta mielellään parin pyynnöstä enemmänkin.

Avioliittolain muutos tuo mukanaan myös nais- ja miespareille oikeuden yhteiseen sukunimeen sekä perheen ulkopuoliseen adoptioon.

Muokattu: 17.6.2021