Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Onnellinen parisuhde vaatii rakkauden lisäksi tahtoa

parisuhde

Kuva Photo by Giulia Bertelli on Unsplash

Rakkaussuhde on ihana juttu, usein elämämme tärkein asia. Entä jos onnen jahtaamisen sijaan keskittyisikin parisuhdetaitojen syvempään opetteluun?

Hääjuhla on ylistys kahden ihmisen väliselle rakkaudelle. Arjen koittaessa ja juhlahypetyksen hillittäessä, on hyvä hiljentyä hetkeksi miettimään parisuhteen tilaa.  Suhde voi hyvin, kun kumpikin kantaa vastuuta omasta onnellisuudestaan, opettelee itsetuntemusta, puhuu tarpeistaan ja kuuntelee toista. Itseään ei sovi unohtaa, sillä onnellisuus sinkoilee meistä muillekin vain silloin, kun koemme olomme hyväksi.

–  Rakkaussuhde on yksi osa elämän palapeliä, mutta se ei takaa onnellisuutta. Voi olla hyvässä parisuhteessa, eikä silti koe olevansa onnellinen ja toisinpäin, parisuhdeasiantuntija Marianna Stolbow tiivistää.

Koska onni on vain tunne, kannattaisi sen tavoittelun sijasta panostaa parisuhdetaitojen opetteluun. Hyvä parisuhde on turvasatama elämän tyrskyjä vastaan. Mikä parasta, toimivassa parisuhteessa kumppaniin voi rakastua aina uudelleen ja kokea onnen tunteita.

parisuhde

Kuva Maria Kalmi

Parisuhde vaatii avoimuutta

Kumppanille kannattaa kertoa, mikä tuntuu kivalta ja mikä kurjalta. On väärin olettaa puolison tietävän, mitä haluaa. Jos jokin tietty arkisen asian tekeminen merkitsee sinulle paljon, kannattaa sanoittaa se toiselle.

– Jos et sano mitään, huonovointisuutesi tihkuu ympäristöön pahantuulisuutena. Toki pitää muistaa tilannetaju, sillä välillä elämässä on tilanteita, jolloin omat tarpeet on siirrettävä taka-alalle. Lisäksi pitää kuulla puolison toiveita ja ottaa ne tosissaan, Marianna sanoo.

Parisuhteessa kummankin olisi tärkeää olla avoin ja puhua omista tarpeistaan rehellisesti. Kuusi vuotta sitten nettideittipalvelussa tavannut taiteilijapariskunta Maria ja Mika Kalmi on samaa mieltä.

– Sanon Mikalle välillä, että nyt tarvitsen Maria-aikaa.

– On ihan päivänselvää, että molemmilla on omia juttuja, Mika lisää.

paisuhde

Kuva Maria Kalmi

Tunne itsesi ja puolisosi

Pelkkä puhuminen ei silti riitä, vaan on opeteltava lukemaan niitä tunteita, jotka ovat toiminnan takana. Kun oppii lukemaan omia tunteitaan, on hyvä kertoa niistä puolisolle. Marianna muistuttaa, että tunteet sinällään eivät ole negatiivisia tai positiivisia, ne ovat vain tunteita.

Avainkysymys on ensin selvittää, minkälaisena sinua ja kumppaniasi on rakastettu lapsina. Menemme usein parisuhteeseen niillä samoilla käyttäytymismalleilla, joiden avulla olemme saaneet lapsena hyväksyntää ja rakkautta. Jos esimerkiksi lapsena on palkittu kiltteydestä, on todennäköisesti parisuhteessakin kiltti.

– Sillä pääsee jo pitkälle, että tunnistaa omat riskialueensa, koska näiden lapsuudesta saakka mukanamme kulkeneiden käyttäytymismallien muuttaminen on hidasta, Marianna tietää.

parisuhde

Kuva Photo by Foto Pettine on Unsplash

Liian kiltti ei olekaan hyvä

Monet meistä on kasvatettu hyvin vastuuntuntoisiksi, mutta liiallinen kiltteys ei kuulu hyvään parisuhteeseen. Maria kertoo, että hän yritti olla Mikalle suhteen alussa tosi kiltti. Kun Mika ei reagoinut, Maria alkoi kiukutella.

–  Mika vastasi tuittuiluuni, että anna palaa vain! Hänen tarjoaman peilin kautta oivalsin, että olenkin todellisuudessa melko temperamenttinen.

Maria lisää uskovansa, että yleensä meidän sisäinen lapsemme huutaa tarvetta ilmaista niitä harmin tunteita, joita lapsena joutui tukahduttamaan. Siksi Mariakin ilahtuu, jos hyvin rauhallisena miehenä tunnettu Mika kiroaa ääneen.

–  En suutu helposti, sillä pyrin aina miettimään, mikä on ärsytykseni perimmäinen syy. Vaikka elääkin parisuhteessa, pitää koko ajan kasvaa itse itsensä kanssa ja tuntea omat varjonsa, Mika täsmentää.

Mariannan mukaan toisen käyttäytyminen ärsyttää meitä aina sen takia, että se osuu johonkin meissä itsessämme.

parisuhde

Kuva Photo by Clay Banks on Unsplash

Kompromissi parisuhteessa


Moni parisuhde kaatuu siihen, että toinen kokee joustavansa suhteessa enemmän kuin toinen, jolloin ei tunne elävänsä suhteessa omana itsenään. Siksi molempien on tärkeää osata tehdä kompromisseja.

Marian ja Mikan yksi isoimmista kompromisseista on matkustus. Maria on reissunainen, mutta Mika katsoo mieluimmin dokumentteja pyramideista, kuin lähtee paikan päälle Egyptiin.

–  Olin siitä ensin harmissani molempien puolesta. Ajattelin, että Mika ei pääse osalliseksi upeita kokemuksia. Mutta en minä voi päättää toisen puolesta, minkä asian hän kokee upeana, Maria kertoo.

Teksti Tiina Katriina Tikkanen

Juttu julkaistu kokonaisuudessaan Häät-lehden numerossa 2/2019. Hanki digitaalinen lehti itsellesi täältä!

Muokattu: 30.5.2022