Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Kuinka paljon varata juomia hääjuhlaan? Helppo viinilaskuri auttaa!

häämenu tyylillä hääviini Love

Kuva Camilla Bloom Photography

Juhlaan tarvittavan viinin määrä on helppo laskea yleisen kaavan mukaan. Yksinkertainen laskukaava toimii juomalaskurina hääruokaluun. Sen avulla tiedät tarvittavan häiden juomamäärän.

– Toki tarvittavan juoman määrä on kiinni hääparin toiveista, mutta yleisesti vieraille olisi hyvä varata yksi kaato (12-16 cl) yhtä alku- tai pääruokalajia kohden, Tatu Torikka kertoo.

Tarvittavan viinin määrän voi laskea kertomalla tarjottavien juomien senttimäärän vieraiden lukumäärällä ja jakamalla lopputuloksen seitsemälläkymmenelläviidellä (75). Esim. 50*12*2/75 = 16 pulloa.

Tässä laskentatavassa on 50 vierasta, joille tarjotaan 12 cl kaadot punaista ja valkoista viiniä.

viinilaskuri

Kuva Camilla Bloom

Sananen juomien kulutuksesta ja annoskoista yleisesti häissä

Tervetuliaismaljoja varataan 1 lasillinen henkilöä kohti. Se tarkoittaa noin 1,2 dl alkoholitonta juomaa,  kuohuviiniä tai samppanjaa. Yleinen suositus on, että suuremmissa häissä tehdään 1½ kaatoa. Näin varmistetaan, että viimeksi paikalle tulleen saadessa juoman, myös ensimmäisten laseissa on vielä juomaa maljankohottamiseksi.

Alkupaloille varataan 1 lasillinen juomaa a 12 cl / vieras
Pääruoalle 1-2 lasillista juomaa a 12 cl / vieras
Olutta ruokajuomaksi varataan 1-2 pulloa / vieras
Jälkiruoan tai kahvin kanssa tarjotaan yleensä 1 annos likööriä, konjakkia, Calvadosta, punssia tai muuta jälkiruokaviiniä. Väkeviä juomia tarjoillaan 4 cl, liköörejä 8 cl.

Boolia ja muita janojuomia häissä kuluu puolesta litrasta litraan vierasta kohti. Yleensä juomia on hyvä varataan hieman oletettua kulutusta enemmän.

 

Teksti Tanja Hakala / Häät.fi
Kuvat Camilla Bloom

 

Lue Issuusta Häät-lehden numerosta 1/2020 miten valitset täydelliset viinit juuri teidän menuun sopien.

Muokattu: 6.9.2023