Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Juhannustaiat vahvistavat naimaonnea

Juhannustaiat vahvistavat naimaonnea

Yöttömän yön juhlaan valmistautuessa on hauska muistella vanhoja tapoja ja juhannustaikoja. Ennen uskottiin vahvasti, että naimaikäisillä tytöillä on juhannusyönä mahdollisuus saada vihiä tulevasta sulhasesta.

Taikoja alasti

Juhannuksen perinteistä tunnetuimpia ovat lemmentaiat, joilla yritetään taata hedelmällisyys ja naimaonni tai nähdä tuleva puoliso.

Puolisoa voi yrittää selvitellä esimerkiksi kiertämällä kolmesti saunan ympäri ja katsomalla lakeisesta eli kiukaan yläpuolella olevasta räppänästä saunaan sisään. Samaan tähdätään, kun neidot menevät keskiyöllä katsomaan lähteeseen.

Naimattomien naisten kannattaa juhannussaunassa käyttää vihtana luonnonkukkia ja kerätä juhannusyöksi yhdeksän yrttiä tyynyn alle, jos toivoo kosintaa seuraavana vuonna. Taiat toimivat paremmin, kun muistaa tehdä ne alasti!

Juhannustaiat vahvistavat naimaonnea

Kukkia kotiin

Perinteiseen juhannuskoristeluun kuuluu portaiden ja ovien pieliin pystytetyt juhannuskoivut. Pohjanmaalla pihaan on pystytetty juhannuskuusi, josta karsittiin oksat latvatupsuun asti ja sai seistä pihassa syksyn elonkorjuujuhliin asti. Huoneisiin tuotiin kukkien lisäksi haavan- ja pihlajanlehtiä.

Juhannussaunakin koristeltiin koivunoksilla, ja saunassa käytiin jo päivällä, jotta oltaisiin illalla puhtaina ja valmiina vastaanottamaan yötöntä yötä. Ennen vanhaan juhannusjuhlaa edelsi aina perusteellinen suursiivous, jolla mittumaari toivotettiin tervetulleeksi taloon.

Juhannustaiat vahvistavat naimaonnea

Muokattu: 26.9.2017